Infofinanciar > Info > EXCLUSIV. Ion Cristoiu, după scandalul de corupție de la Kiev, în Podcastul Hai România: Ucraina a fost foarte bogată
Info

EXCLUSIV. Ion Cristoiu, după scandalul de corupție de la Kiev, în Podcastul Hai România: Ucraina a fost foarte bogată

Ion Cristoiu și Robert Turcescu
sursă foto: captură video

Reputatul gazetar Ion Cristoiu, a reacționat recent, după scandalul de corupție de la Kiev, în cadrul Podcastul Hai România moderat de jurnalistul Robert Turcescu. În plin război cu Rusia, președintele Volodimir Zelenski a demis șase oficiali guvernamentali de rang înalt și 5 guvernatori. Aceștia sunt acuzați de acte de corupție, dar în unele cazuri acuzațiile sunt derizorii.

Trebuie observat, a declarat jurnalistul Robert Turcescu în preambulul podcastului său HAI România, că scandalul de corupție de la Kiev vine pe fondul unui context mai amplu, în care Ucraina este indiscutabil una dintre campioanele europene ale corupției.

Robert Turcescu: În Ucraina, 9 din 10 lei se fură

„Corupție ca în Ucraina, frate, nu găsești nicăieri în Europa asta, ca să fie foarte clar. Poate e comparabilă cu ce se întâmplă la ruși. În Ucraina, 9 din 10 lei se fură, nu o spun eu, o spun rapoartele Uniunii Europene de-a lungul anilor. Ca să nu mai vorbim de ceea ce înseamnă crimă organizată, trafic de persoane și așa mai departe. Sigur, odată cu începerea războiului am uitat această chestiune. După un an de zile în care toți contribuabilii Europei pompăm bani în Ucraina, apare un scandal de corupție care zguduie din temelii societatea ucraineană… O zguduie pe naiba, ăia sunt obișnuiți. E cam cum eram noi pe vremea lui Năstase”, a remarcat jurnalistul EVZ.

Interlocutorul său, jurnalistul și analistul politic Ion Cristoiu, a evidențiat faptul că evenimentele de la Kiev arată indiscutabil o reglare de conturi și mai ales că scaunul lui Volodimir Zelenski se clatină. Însă explicația e simplă, președintele ucrainean este la fel de corupt ca oligarhii care vor să îl înlăture din funcție.

Ucraina, sacrificiul dictat de Zelenski

Invitatul a făcut o analogie în perioada de preluare a puterii de către oligarhii președintelui Elțîn imediat după căderea colosului URSS și situația prezentă de la Kiev.

„Oligarhii lui Elțîn au împărțit Uniunea Sovietică. (…) Putin i-a hăcuit pe toți. Acești noi oligarhi ai lui Putin nu sunt ca cei ucraineni, ei sunt de fațadă, au niște bani în primire. Ucraina a fost foarte bogată, a făcut parte din Uniunea Sovietică. Pe vremea lui Hrușciov s-au construit foarte multe acolo (….)”

În opinia reputatului gazetar, Zelenski a început să fie contestat masiv din interior dintr-un motiv foarte simplu: opozanții lui, dar și tot mai mulți oameni de rând încep să realizeze că președintele duce Ucraina în prăpastie. Practic prin faptul că nu este de acord „să cedeze o bucată de pământ”, transformă Ucraina într-un „sacrificiu”, a observat Cristoiu.

„Elicopterul face parte din reglarea de conturi. Zelenski e în bătălie cu structurile de forță. La nivelul sistemului a apărut o oboseală. (…) Zelenski nu oferă nicio perspectivă Ucrainei”, a conchis jurnalistul în studioul HAI România.