Infofinanciar > Esential > EXCLUSIV! Ion Cristoiu, despre Iohannis: „Este un ciocoi”
Esential

EXCLUSIV! Ion Cristoiu, despre Iohannis: „Este un ciocoi”

Ion Cristoiu, Sursa foto Podcast EVZ Play
Ion Cristoiu, Sursa foto: Podcast EVZ Play

Ion Cristoiu a fost prezent în cadrul Podcastului EVZ Play, podcast ce  a fost moderat de Ionuț Cristache. Punctul central al discuției celor doi a fost președintele României Klaus Iohannis, mai exact comportamentul acestuia cu persoanele de lângă. 

Cristoiu a spus că ceea ce face Iohannis nu este firesc și că el profită de aceste accesorii ale puterii care au venit odată cu punerea lui în funcție. Cei doi au făcut referiee la evenimentul de la parada de Ziua Națională când un general i-a aud pălăria președintelui. 

Cum vede Iohannis puterea funcției?

„E răspunsul unei nevoi a personajului că dacă îmi aducea mie pălăria un general în genul ăsta leșinam. Nu e numai acest gest, o să vedem și altele. Klaus Iohannis trăiește puterea la nivel de accesorii. Când ajungi șef, sunt două posibilități: când ajungi o posibilitate de gen Klaus Iohannis te interesează dacă ai jilț, dacă ai fotoliu, să știi cum arată secretara și cealaltă posibilitatea care te deosebește de Klaus Iohannis este să muncești. Din punctul de vedere al puterii sunt  două feluri de exercitare a puterii: exercitare a puterii de tip Iohannis adică accesoriile puterii. Sigur, că aceste accesorii ale puterii erau bune, valabile în alte vremuri, nu întâmplător sultanii aveau nevoie de această supunere. Făcea parte din mașinăria puterii. În cazul lui Iohannis este anacronic”, a spus acesta. 

De asemenea, au mai fost analizate și alte gesturi ale președintelui de-a lungul timpului, care l-au făcut pe Cristoiu să spună că Iohannis este un ciocoi căruia îi va fi extrem de greu să se descurce după ce își va termina mandatul.

„Lipsa de bun simț e faptul că i-a lăsat pe ăia să aștepte. Doi: nu se ridică. Face aceeași figură și când vin membrii Guvernului. Ei stau acolo într-o cămăruță. Stau acolo și vorbesc  cutare și dintr-odată se dau ușile alea pe perete și acolo anunță încă unul președintele. Ei toți se ridică în picioare  și vine el. Nu înțeleg. Dumneavoastră vă imaginați ce face omul ăsta când nu va mai fi președinte.  E nefiresc. De ce n-a întins mâna? Hai să vă spun o chestie psihologică. În momentul în care primești o decorație, trebuie să se rupă și ruperea de aia  de dă mână ca să arate că s-a încheiat. La turci era  această bătăie cu pumnul în dreptul pieptului, trebuie să o introducem. Când pleci, ți-a dat ăsta sultanul ordin să pleci și faci așa.  Puterea este dată de om. Eu am explicat. Am fost cu Radu Vasile când era Putin premier. Eu am  simțit aproape nevoia să iau poziția de drept când l-am văzut. Emană autoritate, putere. De ce emană nu știu, eu nu eman. Iohannis nu emană putere”, a spus Cristoiu

Iohannis e un om politic firesc precum Maia Sandu?

„Se vede că Klaus Iohannis n-a citit. El râde așa și când nu o mai fi. El nu are sentimentul căderii.  Vechii greci ne învățau să murim în fiecare zi, însă pentru putere trebuie să te pregătești să pierzi puterea. La  el va fi o mare problemă. Una dintre problemele în care România se cramponează  de scaun vine din faptul că atunci când ajungi ministru începi să depinzi, nu mai ești om. Apeși pe un buton vine mașina și atunci când se pune problema. Și atunci când se pune problema după asta când devii dependent și laș sunt cei din jur”, a continuat acesta. 

Cristoiu a spus că președinta Republicii Moldovei, Maia Sandu, se comportă firesc pentru un om cu o funcție care nu profită de accesoriile puterii. 

„Actorul Manole  povestește de o scenă de la Chișinău cum  vine Maia Sandu în sală și cumpără bilet. Există două posibilități: să joci  teatru, ceea ce nu cred sau să fii firesc. Trebuie să fii un mare om politic ca să nu te intereseze aceste accesorii”, a spus el. 

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.