Infofinanciar > Lumea la zi > A reușit să-i convingă? Klaus Iohannis s-a întâlnit vineri cu cancelarul federal austriac Karl Nehammer la Atena
Lumea la zi

A reușit să-i convingă? Klaus Iohannis s-a întâlnit vineri cu cancelarul federal austriac Karl Nehammer la Atena

Spatiul Schengen, Sursă foto: Gândul
Sursă foto: Gândul

Președintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit vineri la Atena cu cancelarul federal al Austriei Karl Nehammer (ÖVP) și cu prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis. Șeful statului a discutat cu oficialul austriac despre migrație, dar și despre aderarea țării noastre la spațiul Schengen.

În prezent, Austria respinge intrarea în spațiul comunitar a României și Bulgariei fără a exista controale la frontieră. Însă, atât timp cât protecția frontierelor externe nu funcționează, oficialii austrieci spun că există riscul ca mii de migranți ilegali neînregistrați să pătrundă în țara lor.

„Acest lucru reprezintă o problemă de securitate pentru întreaga Uniune și, prin urmare, nu mai poate fi acceptat”, a susținut Nehammer.

Însă, Iohannis a respins aceste acuzații, declarând că în România „nu există și nu a existat niciodată un aflux necontrolat de migranți”.

Miniștrii de interne ai UE vor lua deciziile finale pe 8 decembrie, în privința extinderii spațiului Schengen în România, Bulgaria și Croația. Austria, fiind membru deja al Schengen, are drept de veto, scriu cei de la Vienna.

Iohannis s-a întâlnit și cu omologul său elen

În deplasarea sa din Grecia, președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit și președinta Greciei, Katerina Sakellaropoulou. Discuția dintre cei doi oficiali a avut loc „în continuarea dialogului politic româno-elen, care a înregistrat un ritm susținut pe parcursul anului 2022”.

„Cei doi șefi de stat au salutat relațiile bilaterale foarte bune, potențate de afinitățile culturale și de o îndelungată istorie comună, subliniind, de asemenea, strânsa  cooperare în plan european, regional și internațional.

Președintele Klaus Iohannis și Președintele Katerina Sakellaropoulou au evidențiat că prezența comunității românești în Grecia și a celei elene în România joacă un rol pozitiv în dezvoltarea relațiilor bilaterale, împreună cu contactele interumane promovate prin intermediul turismului, proiectelor educaționale și al schimburilor culturale, aflate în continuă creștere”, se arată în comunicatul emis de Administrația Prezidențială.

În cadrul dialogului, „președintele Katerina Sakellaropoulou a reafirmat susținerea deplină a Greciei pentru aderarea României la Spațiul Schengen”, scrie Adevărul.

Relația dintre Austria și Grecia, una „foarte bună”

În cadrul întâlnirii din capitala elenă, Atena,  premierul Kyriakos Mitsotakis și Karl Nehammer au discutat despre relațiile economice bilaterale, aprovizionarea cu energie și lupta împotriva migrației ilegale. După ce a avut loc dialogul dintre cei doi, oficialul austriac a susținut că întâlnirea cu premierul Greciei a fost una „foarte bună”.

„Am discutat în special despre securitatea energetică în Europa și despre rolul important al Greciei în dezvoltarea de noi surse de energie”, a precizat Nehammer pe pagina sa de Twitter.

Acesta a mai catalogat cooperarea cu Grecia ca fiind „de o importanță enormă în multe domenii”, în timp ce țara elenă este „un partener important pentru noi”.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.