Infofinanciar > Esential > Exclusiv în podcastul Hai România. Ce trebuie să facă populația civilă în caz de război în România: Toți cetățenii de la 18 ani la 35 de ani pot să fie chemați
Esential

Exclusiv în podcastul Hai România. Ce trebuie să facă populația civilă în caz de război în România: Toți cetățenii de la 18 ani la 35 de ani pot să fie chemați

Generalul Dan Grecu în podcastul Hai România
sursa foto: captură video

Generalul Maior Dan Grecu a fost invitatul lui Ionuț Cristache în podcastul Hai România de miercuri, 1 martie. Acesta a explicat ce are de făcut populația civilă în cazul, improbabil, după cum spune oficialul Armatei Române, a unei invazii ruse. Astfel, cu toate că în spațiul public nu se vorbește foarte mult despre acest lucru, țara noastră are o lege în acest sens care se numește chiar Pregătirea populației pentru apărare care arată exact ce are de făcut fiecare cetățean în caz de război.

Poate mulți nu știu asta, dar fiecare român are obligația, prin Constituție, să își apare țara. Astfel, în anumite situații, cetățenii români cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani pot veni în sprijinul forțelor armate actuale după ce au urmat un stagiu de pregătire de câteva luni.

„Am spus-o de nenumărate ori că la nivelul comunicării publice suntem pulbere. Suntem pulbere și nu în probleme de maximă de securitate ci la toate nivele. Opinia mea este că respectând confidențialitatea unor anumite date, populația trebuie să fie informată”, a explicat Generalul Maior Dan Grecu în discuția cu Ionuț Cristache.

Scenarii în caz de război în România. Ce trebuie să facă civilii

Generalul Maior Dan Grecu, invitat în podcastul Hai România de miercuri, 1 martie, de pe canalul de Youtube EVZ Capital, a explicat că o parte din apărarea țării se face prin pregătirea populației.

„O parte din apărarea patriei se realizează prin pregătirea populației. Pe unii îi faci să lupte, dar pe toți trebuie să îi faci în măsură să se protejeze, să conștientizeze, să înțeleagă. Așa cum e la inundații, așa este și la un atac aerian și la un nor radioactiv, trebuie să știi niște măsuri. Faptul că le pui pe un site și ele stau acolo nu e ok. Asta trebuie să fie un proces de educare care să înceapă din clasa a I-a și să se termine cu pensionarii. Eu sunt ferm convins că planurile existente la nivelul structurilor care sunt responsabile cu gestionarea există și ele vor acționa. Și Armata, și Poliția de Frontieră și ceilalți”, a explicat acesta.

Cu toate că este de părere că Rusia nu are capabilități nici să învingă Ucraina, dar să atace țara noastră, care se află și sub cupola NATO, generalul maior Dan Grecu explică că există o lege dată după anii 2.000 care chiar așa se numește, pregătirea populației pentru apărare. Mai mult, toți cetățenii sunt datori, prin Constituție, să își apere țara. În primul rând, vor fi chemați, atunci când va fi dat ordinul de mobilizare, toți cetățenii români cu vârsta între 18 și 35 de ani. Ulterior, pot fi chemați toți românii cu vârsta până la 60 de ani.

„Pentru următoarea perioadă vă liniștesc eu că nu vine nimic. Dar acest lucru trebuie pregătit. Avem o lege care chiar așa se numește: Pregătirea populației pentru apărare. Nu e chiar foarte veche, e de la începutul mileniului acesta în care se spune foarte clar că aceste acțiuni trebuie să se desfășoare, această informare. Avem presă privată și presă oficială, de stat, care trebuie să vină cu astfel de mesaje. Existența pe website-uri este foarte bună, dar nu toată lumea se uită pe website-uri sau alții nici nu știu că există asta.

În România este legea exactă care spune cum trebuie să acționeze fiecare. În primul rând, toți suntem datori să apărăm patria, este o datorie constituțională. În al doilea rând există legea care spune cum se face acest lucru. În al treilea rând există structurile teritoriale, centrele militare zonale sau județene, care au în evidență toți rezerviștii care vor fi chemați. Forțele oficiale declarate ale rezerviștilor sunt de 80-90.000, dublul existentului. În realitate, toți cetățenii de la 18 ani la 35 de ani pot să fie chemați în primă urgență, după care se extinde până la 60 de ani și 64 de ani pentru generali”, a mai completat generalul.

De asemenea, acesta a mai explicat că românii care n-au făcut stagiul militar vor fi trimiși pentru câteva luni să facă instrucție, ca apoi să fie repartizați într-o unitate militară.

„Cei care n-au făcut stagiul militar vor fi încorporați, trimiși într-o unitate de instrucție, unde vor face perioada de instrucție corespunzător armei la care sunt repartizați și după care vor fi repartizați într-o unitate militară”, a mai transmis oficialul român.

Ce se întâmplă dacă Vladimir Putin atacă România

Acesta a mai fost întrebat ce s-ar întâmpla dacă, ipotetic, Vladimir Putin ar decide să atace România într-o săptămână. Un lucru este sigur, în linia 1 vor fi forțele armate active, urmate de rezerviști, iar civilii, după pregătire, vor putea ajunge de abia în a treia linie.

„Mai aveți câteva luni ca să vă pregătiți, bine dacă nu ajunge Putin la Budapesta până atunci. Cetățeanul Cristache, în momentul în care se va declara mobilizare generală sau parțială, va fi chemat de către centrul militar în evidența căruia se află. În mod normal, conform legii, dacă v-ați schimbat domiciliul trebuia să informați centrul militar. Constituie contravenție.

Sunteți anunțat de către centrul militar cu un ordin de chemare și veți fi repartizat spre un centru de pregătire. În funcție de pregătirea din viața civilă, te ia după studii. Dacă ești inginer constructor, înseamnă că ai calități să poți să servești în arma geniu. Indiferent de ce armă sunteți repartizați, trebuie să faceți pregătire. La nepregătire în ideea tehnică, probabil că infanteria este cea mai apropiată pentru că e vorba de combatanți.

Carne de tun se numește atunci când trimiți la luptă oameni nepregătiți. Teoretic dumneavoastră nu veți fi nepregătit. În prima linie sunt forțele care sunt acum active. Sub protecția acestor forțe și ulterior al celor NATO, dacă este pericolul depășește capacitatea sunt chemați rezerviștii pentru completarea și formarea de unități. După care vă cheamă pe dumneavoastră, dumneavoastră sunteți urgența a treia. Din nou depinde de armă. Fiecare individ va avea asupra sa, în funcție de poziție, pistol sau pistol mitralieră, care este armament individual. Asta este standard pentru toată lumea. Cu ăsta dormi lângă tine, îl pui sub pernă în astfel de situații.

Dacă ești la infanterie vei avea la dispoziție transportoare Piranha, transportoare blindate, mașini de luptă ale infanteriei, Humwie-uri, MRAP-uri. La acest moment avem tancuri, sunt de producție românească. Numeric sunt multe, dar faptic și existent sunt șase batalioane operative. Avem tancuri, avem artilerie, de la artilerie clasică până la HIMARS. Pentru aviație avem F-urile, mai avem câte MIG-uri mai avem, mai avem elicopterele Puma modernizate”, a mai povestit Dan Grecu.

Cât am rezista dacă Rusia ne atacă

De asemenea, acesta a mai fost întrebat cât ar rezista România în fața Rusiei, acesta explicând că în eventual unei astfel de situații, poziționarea geografică ne va ajuta foarte mult, cum s-a întâmplat și în Primul Război Mondial.

„Rușii ziceau că ucrainenii rezistă trei până la șapte zile. Tocmai au trecut 367 de zile. Să nu credeți că la noi va fi altfel. E greu de a da un timp. Dar dacă tot vorbiți de scenariul ăsta avem o situație relativ bună. De la nord la sud există un lanț de munți care aproape două treimi acoperă țara, o ofensivă dinspre mare este supusă la mari pierderi din partea agresorului, între mare și respectivul lanț de munți avem și Delta, așa că rămâne eterna linie Focșani – Nămoloasa care poate să fie sau poate să nu fie un punct nevralgic într-un scenariu ipotetic. Ne-a ajutat în Primul Război Mondial. Există astfel de probleme care se iau. Sunt zone grele, așa ar putea să fie, că doar nu o să vină dinspre sârbi sau dinspre unguri, dinspre est trebuie să vină, nu poate să vină dinspre vest”, a mai explicat generalul de armată.

Nu în ultimul rând, Generalul Maior Dan Grecu a fost întrebat dacă crede în scenariul în care Rusia ar putea ataca România, explicând că nu este capabilă nici să cucerească toată Ucraina, dar să meargă mai departe.

„Nu îl cred deloc, după cum nu am crezut nici scenariul armei nucleare tactice. Războiul nu este supralicitate. Eu nu am văzut nici la început, nici acum, Federația Rusă capabilă să cucerească Ucraina, darămite să meargă mai departe. Din punctul meu de vedere, sperietoarea cu lupul care lupul este bomba atomică este un no go pentru ruși la acest moment, o opțiune pe care nu poate să o ia că nu îl mai lasă fratele de la sud care acum el e mare. Înainte de ’89 ursul era cel mare. Acum au venit alții care joacă cartea acolo și de care trebuie să țină cont. Vecinul de la Sud (China) a atras atenția tuturor că ăsta este un pas care nu va fi niciodată acceptat. Mie îmi pare rău că vecinul respectiv, Republica Chineză, nu începe o astfel de campanie pentru reducerea armelor nucleare. O analiză în beneficiul omenirii ar arăta că armele nucleare sunt desuete. Nu poți să câștigi un război cu ele. Poate să câștige Rusia cu Ucraina, dar asta ar însemna ca restul să privească. Lumea are la acest moment suficiente arme nucleare ca să se omoare de câteva ori. Dă bine la cei care le produc, probabil că acțiunea este profitabilă”, a mai continuat Dan Grecu.