Infofinanciar > Info > Exclusiv! Gheorghe Piperea, în cadrul podcastului HAI România: „Oamenii au nevoie de un șoc”
Info

Exclusiv! Gheorghe Piperea, în cadrul podcastului HAI România: „Oamenii au nevoie de un șoc”

Gheorghe Piperea HAI România Sursă foto YouTube HAI Românis
sursa foto hai romania

În data de 12 aprilie 2023, a fost transmis în flux un nou episod din podcastul HAI România. Emisiunea, găduită de Ionuț Cristache, l-a avut din primul minut al difuzării alături pe avocatul Gheorghe Piperea. În afara acestuia, care a participat chiar din studio, s-a alăturat și practicianul în drept Toni Neacșu, a cărui prezență a fost însă telefonică.

Principalul subiect de discuție la această ediție HAI România a fost reintroducerea serviciilor secrete în procesul de justiție. Chiar dacă această temă nu a fost foarte frecvent abordată de către canalele de comunicare, ea are implicații pentru viitorul tuturor românilor care intră în situații procesuale.

Primul pas: digitalizarea problematică

În prezentarea problematicii acestui subiect, Gheorghe Piperea a menționat problema digitalizării. El a subliniat felul în care aceasta poate să creeze dificultăți, ba chiar să distrugă întru totul conceptul de confidențialitate între client și avocatul care îl reprezintă.

„Mai întâi, reglementarea de care vorbim nu este unică, singulară. Pe nepusă masă, în urmp cu vreo lună și jumătate, noi, avocații, ne-am trezit că trebuie să ne digitalizăm. Să ne facem profile digitale și să lucrăm obligatoriu digital cu omul. Proiectul respectiv de lege, care practic îți interzicea să mai lucrezi la modul clasic cu clientul, trebuia să utilizezi tot felul de identificatori digitali, pur și simplu deveneai un avatar al tău ca avocat. Deocamdată s-a renunțat la această idee de a digitaliza total. Acest cloud, intermedierea asta între profesionist, organul profesiei și cloud se organiza de către un serviciu secret.
Inclusiv toate secretele clienților și confidențialitatea în raport cu clienții e importantă. Puse în dispoziția cui? A unui serviciu secret. Care serviciu secret nu e ușă de biserică, s-a văzut foarte clar… Deocamdată acel proiect a fost abandonat, dar sunt convins că o s-o introducă.
A doua chestiune: sunt reglementări pe care le forțează domnul Ciucă în principal, ca premier, cu referire la stările de criză. S-a dat o reglementare care clasifică niște crize, dă competența declanșării crizelor teroriste la SRI. Nu mai este nevoie nici măcar de CSAT, cu atât mai puțin de Parlament, să se declare o criză teroristă. Dacă vor să spună de Cristache sau Piperea că este putinist, înseamnă că devii instantaneu terorist. Pentru că Rusia a fost declarată de SUA și UE stat terorist, dacă elti putinist, devii în secunda doi terorist.
Sunt chestiuni normative, concrete. Ceea ce se întâmplă cu această reglementare nu este o treabă punctuală. Este un program,” a declarat el. Ideea conform căreia acest proces este unul programatic a fost secondată de Toni Neacșu, celălalt invitat al podcastului.

În ce își pune Gheorghe Piperea speranța

Chiar dacă avocatul a prezentat consecințele pe care le-ar avea trecerea unei astfel de reglementări, el este de părere că ar exista și un final eminamente bun al acestei situații.

„Eu sunt un pic mai optimist decât Toni Neacșu. Chiar dacă pare răutăcios, într-un fel, cu titlu de experiment, ar fi bine să treacă aceste reglementări. În 5-6 luni de zile, maximum un an, își vor da seama… Să vadă de ce sunt importante drepturile și libertățile. De ce este important să discuți de prezumția de vinovăție, chiar dacă acolo pare să fie un infractor… Și în cazul acesta, lumea își va da seama de ce este nevoie să ne concentrăm pe ce spuneam în nouăzeci, drepturi și libertăți. Drepturi și libertăți.
Ce este clar e că oamenii au nevoie de un șoc ca să își dea seama de ce drepturi și libertăți au nevoie”, a declarat în încheiere avocatul.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.