Info

Avocatul Gheorghe Piperea are soluția! Trei măsuri de bun simț pentru reducerea costului la carburanţi

Carburant Sursa Foto Jurnalul
Foto: jurnalul.ro

Prezent la un post TV, renumitul avocat Gheorghe Piperea, și el nemulțumit de reducerea de 50 de bani la litrul de combustibil auto anunțată de Guvern, a expus cele trei măsuri pe care le consider de succes și care ar duce la reducerea prețurilor la combustibili.

Evident, celebrul avocat a amintit că reducerea de 50 de bani este mai degrabă ”o frecție la piciorul de lemn”, dacă ne putem exprima așa…

Și nu va mai conta…

„Probabil că ne trezim prin 15 iulie când prețul va fi deja 10 lei, după care probabil că o să apară cine știe ce probleme – cine primește această compensare, dacă primim toți și așa mai departe – și ne trezim prin septembrie că se ajunge la 12 lei și după aceea, 25 de bani din 12 lei nu mai înseamnă nimic. Pentru că nu-i oprește nimeni pe domnii din domeniu să crească la infinit cât vor prețul carburanţilor”, a tras Gheorghe Piperea un semnal de alarmă.

Pe cale de consecință, avocatul a prezentat trei măsuri despre care spune că sunt eficiente și deja operaționale în multe țări.

Soluțiile

„Dacă aș fi în poziție de decizie, eu aș lua 3 măsuri, nu pentru că le inventez eu, ci pentru că le văd peste tot în lume. Unu, aș reduce acciza probabil la jumătate. Să știți că domnul Joe Biden a luat decizia astăzi să suspende pe timp de 3 luni de zile a tuturor taxelor puse pe carburant în Statele Unite”, a afirmat Piperea.

”A doua chestiune, mai spune avocatul, aș plafona exact cum s-a întâmplat în Ungaria pe cel puțin 2 ani de zile”

”Și, în al treilea rând, aș acorda niște compensații persoanelor care într-adevăr sunt defavorizate. Dar aceste compensații nu pe banii noștri din taxe noi, ci pe un impozit suplimentar, pe care excepţional l-aș pune pe niște venituri excepționale.”, a explicat avocatul.

Moneda de jumătate de leu

Aproximativ 3.000 de transportatori rutieri de marfă și de persoane vor beneficia de o schemă de ajutor de stat de 300 milioane de lei pentru compensarea creșterii prețului pentru combustibil generat de războiul din Ucraina și evitarea falimentului, potrivit unui memorandum discutat de Guvern. Ajutorul se va acorda sub formă de grant, valoarea acestuia fiind de 50 bani pe litrul de combustibil achiziționat, dar nu mai mult de 400.000 euro per întreprindere.

Schema de ajutor de stat a fost inițiată de Ministerul de Finanțe și de Ministerul Transporturilor.

Motivele ajutorului de stat: Stoparea creșterii prețurilor de transport și posibila reorientare a transportatorilor pentru alimentare în alte țări.

Iată de ce

În Memorandum sunt detaliate motivele lansării acestei scheme de ajutor de stat, astfel:

„În prezent, operatorii de transport rutier se află la limita supraviețuirii din cauza creșterii inflației și a prețului la combustibili, costurile de operare crescând semnificativ.

Firmele de transport rutier nu au posibilitatea absorbției creșterii costurilor de operare, presiunea prețului combustibilului aducând costuri suplimentare imediate care pot determina insolvența sau chiar falimentul acestora.

Spre exemplu, costul de operare al transportului rutier de marfă a crescut cu 21% în perioada Decembrie 2021 – Aprilie 2022.

În vederea stopării creșterii prețurilor aferente operațiunilor de transport rutier de mărfuri/persoane care determină majorarea costurilor și pentru alte produse și servicii, pentru preîntâmpinarea unei posibile reorientări a transportatorilor rutieri în efectuarea alimentării cu combustibil a mijloacelor de transport în alte state, în acord cu cele cuprinse în Comunicarea Comisiei, Guvernul României poate adopta un măsuri legislative în acest sens”, se arată în Memorandum.