Esential

EXCLUSIV! Elena Cozianu, director HR Altex: „Lipsa specialiștilor este cea mai mare problemă”. Învățământul dual, una dintre soluții

Elena Cozianu Director HR Altex - Sursă foto: Infofinanciar.ro
Sursă foto: Infofinanciar.ro

Astăzi are loc Forumul Top Angajatori organizat de către Revista Capital cu ocazia suplimentului din luna septembrie, Top 100 Angajatori din România. În cadrul forumului sunt abordate cele mai importante teme, aspecte și probleme cu care se confruntă piața forței de muncă din România. Elena Cozianu, directorul de resurse umane de la Altex, a identificat cea mai mare problemă de pe piața muncii în lipsa specialiștilor.

Evenimentul este structurat pe mai multe paneluri reprezentative, unde vor fi dezbătute subiecte precum: criza forței de muncă din România, legislația din domeniul muncii, taxarea muncii, reziliența forței de muncă și rentabilitatea forței de muncă.

Una dintre principalele probleme de pe piața muncii din țara noastră o reprezintă retenția angajaților, multe dintre companiile intervievate de către Revista Capital s-au plâns de volatilitatea angajaților. Elena Cozianu a declarat în cadrul Forumului Top Angajatori că Altex este una dintre companiile fericite care reușesc să își mențină angajații, datorită mai multor măsuri implementate de către companie în ultimii ani.

„Dacă implementăm metode de retenție, angajații nu pleacă la concurență. Avem angajati în diverse domenii de activitate, suntem foarte implicați. Am implementat sisteme de bonusare, comisionare, organizăm tot felul de cursuri de formare, suntem alături de angajații noștri și în timpul pandemiei am reușit să ne păstrăm angajații.” – Elena Cozianu, director HR Altex.

Lipsa specialiștilor, principala problemă a angajatorilor

În ceea ce privește recentele modificări fiscale din luna august, directorul de resurse umane al Altex a declarat că impactul acestora asupra companiei sunt minime, deoarece numărul de contracte part-time este foarte mic, însă există emoții la orice modificare fiscală făcută de către statul român, deoarece acestea se fac, de obicei, pe repede înainte și companiile trebuie să se adapteze din mers.

„Avem emoții când apar modificări fiscale, deoarece acestea se desfașoară mult prea rapid și impactul este unul mare în companie. Altex nu a fost atât de mult impactat de modificările fiscale din august, avem puțini angajați part-time. Dificultătile vin din lipsa specialistilor, trebuie să lucrăm în cooperare cu Ministerul Muncii, Ministerul Educației și doar atunci vom reuși, de aceea salutăm inițiativa învățământului dual la care Altex a aderat încă din 2021, avem 2 clase de care ne ocupăm și pe care îi tratăm ca pe angajații nostri.” – Elena Cozianu

La forum participă și iau cuvântul reprezentanți ai unora dintre cele mai mari companii din țară, experți în domeniu, reprezentanți ai instituțiilor statului, ai asociațiilor, patronatelor și blocurilor sindicale din țara noastră.

În numărul 1346 al Revistei Capital care poate fi achiziționată începând cu data de 23 septembrie de pe Agoramag.ro și de la toate centrele de difuzare a presei găsiți cele mai importante 100 de companii din punct de vedere al brandului de angajator din domenii precum: retail, energie, bănci și asigurări, industrie, producție de bunuri de larg consum, agricultură și industria alimentară, construcții, it și telecomunicații, transporturi și logistică și industria farmaceutică și sănătate.

În acest număr vei descoperi, de asemenea și cum își formează România resursa umană din IT, o analiză de politică externă pentru „bătălia” pentru Africa, o analiză despre fondurile europene din PNRR, un reportaj despre teritoriul pe care țara noastră l-a avut în Albania și l-a pierdut și multe alte materiale interesante.