Infofinanciar > Esential > Exclusiv! Doru Bușcu la podcastul Hai România. ”Problema este că întreaga prestație a președintelui Iohannis a fost o excursie”
Esential

Exclusiv! Doru Bușcu la podcastul Hai România. ”Problema este că întreaga prestație a președintelui Iohannis a fost o excursie”

Doru Bușcu inivtat la Podcastul hai România; sursă foto: EVZ CAPITAL
FOTO: EVZCAPITAL

În cadrul podcastului Hai România, disponibil pe canalul de Youtube EVZ Capital, jurnalistul Ionuț Cristache l-a avut ca invitat pe Doru Bușcu, renumitul autor de satiră politică jurnalist pentru publicația Cațavencii.

Într-o atmosferă mai puțin formală cei doi interlocutori ai Podcastului au analizat ultima deplasare a Președintelui Klaus Iohannis în Japonia. Pentru început aflăm câți bani a cheltuit cuplul prezidențial în scurta vizită din ”Țara Soarelui Răsare”, Carmen și Klaus Iohannis. Aceștia s-au deplasat cu o aeronavă Boeing 737 State of The Art al cărui cost de închiriere este de aproximativ 300.000 de euro.

Klaus Iohannis se află într-o excurise perpetuă

Acest lucru ar trebui să fie un detaliu minor dacă liderul de la Cotroceni vine de la Tokyo cu o serie de promisiuni care să însumeze investiții de cel puțin 2-3 miliarde de dolari. Însă, cum acesta nu a fost însoțit de o delegație a oamenilor de afaceri este puțin probabil ca România să beneficieze de banii japonezilor în viitorul apropiat.

Prin urmare, Bușcu cataloghează această vizită oficială ca fiind mai degrabă o vacanță exotică. Acest lucru nu ar fi atât de grav, până la urma urmei, dar, aflat pe finalul mandatului întreaga lui activitate poate fi considerată o excursie continuă. ”Nu există consecință, critica se limitează la un calambur, o glumă și gata am expediat subiectul. Nu este un lucru grav, problema este că întreaga prestație a Președintelui a fost o excursie”, a comentat Bușcu în cadrul podcastului ”Hai România”.

Aparent această este o strategie utilizată de mai toți președinții României post-Decembriste. Un exemplu în acest sens îl constituie Ion Iliescu, cel mai longeviv președinte al României cu două mandate și jumătate, acesta la finalul carierei a călătorit în America Latină și în Japonia. ”La încheierea mandatului, ori protocolul ori strategia personală așează pe agendă, vizite exotice. Dacă ne amintim, spre sfârșitul mandatului lui Iliescu, el a călătorit în Japonia și în America de Sud”.

În cazul în care cineva își face iluzii că Iohannis s-a dus cu gândul de a transmite un mesaj politic sau să impună dominația României în zona Pacificului de Nord, Bușcu menționează cu subiect și predicat că Japonia, prin poziția a IV-a pe care o ocupă în topul economiilor mondiale nu are nevoie să se dea săracă sau să asculte strategia României în  materie de politică externă, în condițiile în care defunctul premier Shinzo Abe atunci când a vizitat România a fost ignorat total de oficialii români.

Președintele Statului este un deschizător de drumuri

Totuși, defectul profesiei de a fi jurnalist impune fără doar și poate o atitudine obiectivă. Prin urmare, autorul de satiră politică precizează că în sarcinile constituționale ale Președintelui nu intră și promisiunile de investiții sau acordurile de promovare a produselor românești pe diferitele piețe de desfacere, în cazul de față Japonia.

De fapt, Președintele Statului este un fel de deschizător de drumuri care ar trebui să producă prin dialogurile pe care poartă efecte economice pentru România . Acestea din urmă sunt preluate de o întreagă cohortă de experți analiști și așa mai departe. Însă, precizează Bușcu, Iohannis a eșuat lamentabil la acest capitol.

”Iohannis n-a produs efecte economice, el dă un semnal și în urma lui năvălesc tehnicienii, miniștrii, experții. Eu n-am văzut nici unul dintre aceste lucruri  în urma vizitelor lui”. Potrivit invitatului podcastului ”Hai România” la întoarcerea în țară, primul om în Stat trebuie să prezinte un raport. Prin urmare, nu ne rămâne decât să așteptăm viitorul raport al Președintelui și să aflăm ce a obținut România.

”Nu așa se măsoară rezultatul în politică externă și ca dovadă politică externă este precară. Cei care desenează politică externă a României trebuie apreciați în funcție de cantitatea de mărfuri exportate în piețele unde ei activează. Noi suntem un stat mic să ne uităm ce zic  maeștrii și facem ca ei. Nu avem  ce mesaje politice să trimitem în Asia. Noi, ca aliați ai Americi stăm și noi la poză”, conchide Doru Bușcu.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.