Esential

EXCLUSIV! Dian Popescu, expert în energie, despre parteneriatul cu Grecia: „Au oprit orice negociere”

Dian Popescu Sursa foto Podcast EVZ Play
Sursa foto: Podcast EVZ Play

Dian Popescu, expert în energie, a fost prezent în podcastul moderat de Robert Turcescu. În cadrul acestuia a mai fost și Dan Andronic. Cei trei au discutat despre mia multe subiecte de interes pentru public printre care vizitele în Azerbaidjan ale ministrului Energiei și premierului, alături de directorii companiilor de petrol, gaze și produse petrochimice, parteneriatul cu Grecia încheiat de Virgil Popescu și regularizarea facturilor. 

Expertul în energie a transmis faptul că această căutare de rute alternative sunt inutile, mai ales că România se bucură de resurse.

„Te-ai dus și te-ai plimbat. Dacă făceau măcar un contract se lăudau  cu el pe Facebook. Nu te iau aia în calcul. Ești prea prost. Oamenii aia zic că până acuma unde ați fost? Nu se poate să te duci tu, ministru, cu directorul OMV în Azerbaidjan. A două oară s-a dus cu directorul Romgaz. S-a dus și premierul. Arată-mi și mie contractul pe care l-ai făcut cu Azerbaidjanul!”, a spus Popescu.

Parteneriatul cu Grecia

Dian Popescu a transmis faptul că dacă acest parteneriat era în continuare în vigoare, România, la ora actual „defila”.

„Dacă mă ascultai pe mine, adică România nu are o companie logistică prin care să importe gaze. El trebuie să aibă biroul în Bulgaria, în Grecia, cum au marile companii. Că să operezi pe piața românească trebuie să ai licență ANRE. Noi n-am fost în stare. România devenise partenere acționar la Alexandroupolis și partener la terminal. Virgil Popescu a oprit parteneriatul în care participa statul grec, bulgar, român și Uniune Europeană în 2019. Statul putea să fie acționarul de la terminalul Alexandroupolis. Statul român trebuia să plătească 42 de milioane de euro. La ora asta defilăm. Au oprit orice negociere cu Alexandroupolis și interconectorul Grecia- Bulgaria”, a spus acesta.

Regularizarea facturilor

Se pare că regularizarea facturilor afectează o foarte bună parte din populația României. În direct, a intrat și scriitorul și economistul, Varujan Vosganian, care a primit o factură de regularizare enormă.

„Am primit o factură de regularizare în luna iulie pentru ultimii doi ani. E șocant pentru mine că cei de la gaze nu au știu cât consumă un om, mai ales că la două-trei luni venea o echipă care fotografia contorul cu telefonul că să știe cât consum. Am plătit, că mi-au spus că mă debranșează. Nu am scăpat de factura de gaze care este estimată la 850 de lei, ceea ce este absurd. În aproape trei ani de zile nu mi-au citit niciodată contorul ceea ce e împotriva legii. Nimeni nu stă să-și facă calculul în fiecare lună. O să vă țin la curent cu evoluția lucrurilor, sunt foarte curios. Vreau să știu de ce nu pot să-mi citesc contorul. Mi-au schimbat contorul, iar cel nou e că un televizor scos din priză, l-au sigilat”, a spus Vosganian.

Totuși, Dian Popescu nu a fost de acord cu ceea ce a spus economistul: „Poți să citești contorul și la gaze că la curent. Este aceeași situație. Pe Varujan nu trebuie să-l plângem că a fost șeful lor o bună perioadă de timp. V-ați dus la Premier energy pentru că a avut niște prețuri cândva foarte mici. După care au crăpat. Varujan are voie să greșească pentru că el a fost ministrul Energiei. Să-mi spună mie că i s-a citit lui contorul în fiecare lună. Distribuitorul citește contorul, nu furnizorul. Nu are nicio logică. El citește contorul și îl predă furnizorului. El spune că are contract cu furnizorul, vezi cine îți e distribuitor.”