Infofinanciar > Esential > EXCLUSIV! Cristoiu la podcastul HAI România: „Țara noastră va face parte dintr-o coaliție multinațională, de aceea nu am fost primiți în Schengen”
Esential

EXCLUSIV! Cristoiu la podcastul HAI România: „Țara noastră va face parte dintr-o coaliție multinațională, de aceea nu am fost primiți în Schengen”

Ion Cristoiu, sursa foto HAI România
Sursa foto: HAI România

În cadrul podcastului HAI România, prezentat de Ionuț Cristache, jurnalistul Ion Cristoiu a vorbit despre evoluția războiului dintre Rusia și Ucraina, și a rolului pe care România îl va avea în cadrul acestuia.

Potrivit acestuia, Occidentul va înființa o așa-numită „coaliție multinațională”, care va lupta împotriva Rusiei. Mai mult, România va face parte din această coaliție, acesta fiind și motivul pentru care țara noastră nu a fost primită în Spațiul Schengen. 

De ce nu a fost România primită în Spațiul Schengen

„Este o pregătire pentru implicarea  militară a Occidentului sub forma unei coaliții multinaționale, nu NATO. Se pregătește o coaliție multinațională unde este clar că România va avea un rol, de asta nici nu ne-au primit în Schengen. Această campanie de trimitere de arme era mai greoaie, până acum dacă Zelenski cerea un tun, îl primea cu chiu cu vai. Acum se trimit arme ofensive. După părerea mea, coaliția își trimite încă de pe acum armamentul.”, a spus Ion Cristoiu.

Jurnalistul continuă, susținând că „ Rusia nu a aruncat în joc armamentul ei ultramodern, nu a mobilizat  2-4 milioane, deci nu a pornit un război. Rusia se păstrează pentru eventualitatea unui război, nu cu NATO, ci cu acea coaliție multinațională.”

În plus, acesta susține că nu se întrevede pacea, ci mai degrabă o escaladare mondială a conflictului „S-a ajuns la o situație în care nu se mai poate da înapoi, soluția este un război care trebuie să rezolve conflictul. La ora actuală Occidentul nu dă ajutor Ucrainei, el s-a folosit de  Ucraina ca un proxy pentru un război cu Rusia, deci nu va da înapoi. Declarațiile de la Ursula von der Leyen, Olaf Scholz și Joe Biden, sunt pe tema că în Ucraina se joacă democrația, soarta Occidentului. În momentul în care tu te-ai implicat este foarte greu să dai înapoi.”, mai spune jurnalistul.

Războiul va escalada la scară mondială

Motivul pentru care niciuna dintre părți nu poate să dea înapoi este că „Zelenski și conducerea nu poate să dea înapoi pentru că deja s-a vărsat mult sânge. Putin, sau dacă ar veni cineva în locul lui Putin, nu poate da înapoi, pentru că s-a mers atât de mult, încât nu poți decât să fugi înainte. După cum decurg lucrurile acum, mergem spre o coaliție multinațională. Când a început acest război el a avut două nivele, cel de pe teren, și cel tăcut. Federația Rusă a zis că o să eșueze Occidentul, dar mai ales Occidentul a pariat pe terminarea economică a Rusiei”, notează Ion Cristoiu.

Mai mult, Vladimir Putin, încă nu a scos la înaintare cele mai bune dotări „ Vladimir Putin are încă rezerve, el a folosit degetul mic până acum, nu a mobilizat forțele. Dacă se mobilizează această coaliție, se va declanșa un război de apărare a patriei din partea Rusiei, pentru că cei 20% de teritoriu anexat sunt parte din Rusia. În propaganda Moscovei, cei 20% sunt ruși care trebuie apărați.”, a declarat Ion Cristoiu.