Infofinanciar > Esential > Exclusiv. Ce se întâmplă pe canalul Bâstroe? Robert Turcescu: „Ucrainenii se uită la noi ca la niște gâze”
Esential

Exclusiv. Ce se întâmplă pe canalul Bâstroe? Robert Turcescu: „Ucrainenii se uită la noi ca la niște gâze”

Turcescu Sursa foto: Captură ecran Podcast Hai Romania
Sursa foto: Captură ecran Podcast Hai Romania

Începerea măsurătorilor pe brațul Bâstroe au primit acordul ucrainenilor, însă nu s-a făcut nicio mișcare în acest sens. Acest lucru a fost discutat și în cadrul podcastului Hai România, podcast moderat de Robert Turcescu. Astăzi, în cadrul podcastului au fost prezenți și Bogdan Comaroni și Octavian Hoandră.

Autorităţile ucrainene au transmis părţii române că sunt dispuse să facă măsurători doar pe sectorul cuprins între km 11 şi km 22 al Braţului Chilia şi pe canalul Bâstroe, dar cu nave şi experţi ucraineni. Ministrul TransporturilorSorin Grindeanu, anunță la rândul său că la bordul navelor vor fi primiți doi experţi români, însă până în prezent nu au transmis data la care vor începe măsurătorile.

De ce se tot amână verificarea?

Pe marginea intens dezbătutei probleme a canalului Bâstroe, jurnalistul Robert Turcescu a luat poziție, în podcastul său zilnic din studioul EVZ-Capital. Acesta și-a declarat stupefacția că decidenții ignoră cu bună știință interesele statului român.

„Ia luați un calendar. Nu ziceau că pe data de 15 ne lasă să măsurăm adâncirea dragării pe care au făcut-o ei? Nu că suntem luați de proști, suntem fraierii fraierilor în acest moment. Ucrainenii se uită la noi ca la niște gâze. <Ce vor ăștia? Să măsoare? Să ne mai aștepte>. Atâta aroganță mie nu mi-a mai fost dat să văd până acum. N-o mai iau pe asta că noi îi ajutăm, e o chestiune creștinească. Aici este vorba de o relație între state. Statul ucrainean încă e un stat. În cadrul acestor relații bilaterale, ba chiar de bună vecinătate, în momentul în care noi solicităm o chestie minoră, vrem să vedem ce se întâmplă acolo, ar fi fost nu că de bun simț, ar fi fost în uzul diplomatic, în uzul relațiilor bilaterale să spună, poftiți dragi români, măsurați ce vreți voi, poate am exagerat cu adâncirea canalului, poate nu”.

Turcescu: Ne-am distrus avantajul tactic excepțional al canalului Sulina

În continuare cunoscutul om de televiziune a criticat poziția ezitantă a statului față de atitudinea Ucrainei în problema Bâstroe.

„Disprețul pe care ni-l arată, atenție, la care autoritățile române sunt inerte… singurii care mai miaună sunt ăia de la Ministerul Transporturilor. În ce formulă? Pe pagina de Facebook a lui Grindeanu. (…) Dați comunicate oficiale, că de-aia nu vă bagă nimeni în seamă. A, sau poate nu vreți să vă bage cineva în seamă. În fapt, doamnelor și domnilor, la ora la care discută, dragi prieteni, statul român e mut, mut și prost în relația cu Ucraina. De ce spun că este și prost?”, a afirmat Robert Turcescu.

Jurnalistul și-a explicat caracterizarea de „prost” aplicată statului prin felul în care acesta a tolerat pătrunderea cerealelor Ucrainei – care nu respectă înaltele standarde UE cerute tuturor țărilor – membre – în defavoarea agriculturii autohtone și a fermierilor români. Fermierii stau cu cerealele în hambare și au suferit pagube mari din cauza concurenței cerealelor din țara vecină. Moderatorul podcastului a mai observat că statul nu a știut să profite de imensul avantaj tactic și economic pe care l-ar fi putut avea canalul Sulina în contextul războiului de la granițe. „Ne-am distrus avantajul tactic excepțional al canalului Sulina”.

Invitatul din fiecare joi în emisiunea lui Robert Turcescu, jurnalistul și scriitorul Octavian Hoandră, a remarcat în context că românii sunt simpli spectatori, căci negocierile importante în toate marile proiecte se poartă în ascuns, ei fiind informați abia ulterior și în mod incomplet. „Iohannis ar trebui să vină în Parlament să explice, noi aflăm după de decizii”, a conchis Tavi Hoandră.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.