Esential

EXCLUSIV! Motivul pe care îl invoca Elena Ceaușescu pentru a refuza idilele Zoei. Dezvăluiri din interiorul securității

Dumitru Burlan Mirel Curea Captură video EVZ Capital
Captură Video: EVZ Play

Dumitru Burlan, fost colonel de securitate și împuternicit mulți ani cu supravegherea copiilor cuplului Ceaușescu a dezvăluit cum a reacționat Elena Ceaușescu în cazul a două idile avute de fiica sa, Zoe. Petre Roman și un doctor ginecolog din Cluj, Dan Vincze, au fost două dintre iubirile fiicei familiei care conducea România.

Invitat în Podcastul EVZ-Capital, moderat de către Mirel Curea și Dan Andronic, fostul colonel de securitate, Dumitru Burlan, și-a reamintit cum i-a urmărit pe Zoe Ceaușescu și Petre Roman în parcul Herăstrău, alături de Elena Ceaușescu.

„S-a întâmplat o dată ca Elena Ceaușescu să întrebe unde se găsește Zoe, iar eu am raportat că se află la Grădina Bordei în parcul Herăstrău. Ea a vrut să o vadă împreună cu Petre Roman. Eu m-am dus cu mașina, cu o dacie albă și am luat-o pe Elena Ceaușescu, practic într-o misiune de filaj. 15 minute a stat cu mine și s-a uitat la ei, după care a zis că vrea să meargă acasă. Ei se țineau de mână, Petre Roman a luat-o și de gât. Nu am stat cu mașina pe loc, că nu voiam ca cei doi să știe că sunt urmăriți”, a declarat Dumitru Burlan.

El a declarat că Elena Ceaușescu nu a comentat niciodată de față cu el despre relația fiicei sale, dar a avut grijă să îl trimită pe Petre Roman la studii în Franța, la Toulouse. Motivul pentru care nu îl agrea pe acesta era dat de către activitatea tatăului său dar și de faptul că o dată cu el ar fi fost prea mulți evrei în familie.

„În vară, Elena Ceaușescu nu a vrut să audă de Petre Roman că era fiul lui Walter Roman, care i-a adus pe ruși în țară și nu era văzut cu ochi buni de Elena. Ea l-a trimis la Toulouse, ca să o scape pe Zoe de acesta. Zoe oricum nu era îndrăgostită de el.” – Dumitru Burlan.

Adevărata dragoste a Zoei Ceaușescu

Pe Zoe Ceaușescu, Dumitru Burlan a cunoscut-o foarte bine, deoarece a avut-o în grijă încă de la o vârstă fragedă, 16-17 ani, când aceasta încă se afla în liceu. El ne-a povestit și despre marea sa dragoste, un doctor ginecolog din Cluj, care și-a găsit sfârșitul într-un mod tragic după ce nu a fost acceptat de către familia Ceaușescu.

„2 ani de zile am stat lângă Zoe și adevărata dragoste a ei era un ginecolog din Cluj, Dan Vincze. I-am spus că vreau să se comporte normal și să facă abstracție de prezența mea, pentru că eu nu am altă sarcină decât să nu pățiți nimic. Dan o ducea în cârcă, o săruta de față de mine, nu am avut probleme, până când a fost la mare, ca tovarășii să îl cunoască.” – Dumitru Burlan.

Motivul refuzului din partea Elenei Ceaușescu a fost asemănător cu cel pentru care l-a refuzat și pe Petre Roman, doar că de data aceasta a fost vorba de altă etnie. Medicul s-a retras în alcool, lucru care i-a adus și sfârșitul, dar și un moment de rebeliune din partea Zoei, care a fugit de acasă.

Fuga de acasă

„Verdictul a fost dat cam într-o săptămână, Elena i-a atras atenția să nu se mai vadă cu el deoarece a zis că are destui unguri în familie. El și-a găsit sfârșitul pe treptele blocului, beat. Zoe a fugit de acasă cu un Mercedes decapotabil cu două locuri. A luat trenul și a plecat. S-au format 12 echipe pentru a fi găsită. Eu i-am raportat colonelului Pavel ca pe mine să mă repartizeze în zona Maramureș. Am ajuns în 9 ore în Sighetul Marmației. Am intrat în sală și am văzut-o pe Zoe la masă.” – Dumitru Burlan.

Fostul colonel al securității își amintește foarte bine scandalul pe care Zoe l-a făcut în momentul respectiv, el fiind singurul acceptat de către aceasta. Tot el a fost și cel care a reușit să o împace după o seară la restaurant.

„A făcut un scandal monstru Zoe, cu multe drăcuieli. A doua zi era ziua ei de naștere, ea a zis să plece toată lumea și să rămân doar eu. De la 16-17 ani am luat-o în primire, era la liceu. În seara aceea am mers la restaurant, am băut, am mâncat. Noi făceam filaj asupra lor doar când cerea Elena. Erau momente când ei doi nu aveau protecție. Valentin nu a fost filat niciodată, doar când a venit de la studii din Londra, i s-a dat un aghiotant, dar Zoe nu a avut niciodată.” – Dumitru Burlan.