Infofinanciar > Lumea la zi > Autoritățile ruse din regiunea ucraineană Zaporojie au ordonat o evacuare parțială. Ce urmează să se întâmple
Lumea la zi

Autoritățile ruse din regiunea ucraineană Zaporojie au ordonat o evacuare parțială. Ce urmează să se întâmple

Armata Rusia, sursa foto: europa.fm
Sursa foto: europa.fm

Rusia a ordonat vineri, 5 mai, evacuarea familiilor cu copii și a persoanelor în vârstă din zonele de pe linia frontului din sudul Ucrainei aflate sub controlul rusesc, din cauza intensificării bombardamentelor din partea ucraineană. O contraofensivă ucraineană de primăvară așteptată pe scară largă împotriva forțelor rusești este considerată ca fiind probabilă în regiunea Zaporojie, din care Moscova deține aproximativ 80%. 

„În ultimele zile, inamicul a intensificat bombardamentele asupra așezărilor din apropierea liniei de front”, a scris pe rețelele de socializare șeful instalat de Rusia în regiunea Zaporojie, Evgheni Balitski. 

De ce vor rușii să evacueze regiunea Zaporojie

„A fost luată decizia de a lua mai întâi copiii cu părinții lor, bătrânii, persoanele cu dizabilități și pacienții medicali departe de focul inamic, de a-i muta de pe teritoriile de pe linia frontului și de a-i duce mai adânc în regiune”, a scris pe Telegram guvernatorul instalat de Rusia în Zaporojie , Evgheni Balitski. 

Autoritățile susținute de Moscova în regiunea ucraineană Zaporojie , parțial ocupată, au declarat evacuarea locuitorilor din 18 așezări din apropierea liniei de front, a anunțat vineri presa rusă de stat. Centrala – cea mai mare din Europa – a fost deținută de Rusia încă din prima zi a conflictului și se află acum în apropierea liniei frontului, provocând îngrijorare la nivel internațional. 

Ucraina pregătește de luni de zile o ofensivă împotriva forțelor rusești, iar unii analiști spun că atacurile de sabotaj și loviturile de la distanță din spatele liniilor rusești din ultimele zile arată că aceasta este acum iminentă. 

Decizia vine după ce gruparea mercenară Wagner a anunțat că se retrage  

Liderul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, i-a acuzat vineri pe șefii armatei ruse pentru „zecile de mii” de luptători ruși uciși și răniți în Ucraina, într-o înregistrare video dură în care a promis că va cere socoteală șefilor militari. 

El a declarat că pierderile masive „sunt pe conștiința celor care nu ne-au dat muniție, și anume ministrul apărării Serghei Șoigu și șeful Statului Major General Valeriu Gerasimov”. 

„Pentru zecile de mii de morți și răniți, ei vor purta răspunderea în fața mamelor și copiilor lor, mă voi asigura de acest lucru”. 

Un tribunal rus a condamnat un fost soldat din regiunea Belgorod (vest) la 13 ani de închisoare pentru trădare de patrie, a anunțat vineri din sala de judecată agenția de presă de stat TASS. 

Potrivit Interfax, Artyom Semyonov a fost reținut la 30 martie 2022, sub acuzația de înaltă trădare, care, potrivit agenției de presă, a fost comisă înainte ca Rusia să invadeze Ucraina cu o lună înainte. 

Procesul a avut loc cu ușile închise, iar documentele cazului au fost clasificate, potrivit News.ro.

Kremlinul a refuzat vineri să comenteze videoclipul plin de înjurături al liderului Grupului Wagner, Evgheni Prigozhin, care a atacat comandamentul militar rus în legătură cu presupusele lipsuri de muniție în Bahmut, în estul Ucrainei.  

„Bineînțeles, am văzut [videoclipul] în mass-media. Dar nu pot să o comentez, deoarece are legătură cu operațiunea militară specială”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în timpul unui briefing de presă.