Infofinanciar > Lumea la zi > Eva Kaili se confruntă cu o nouă anchetă după eliberarea din închisoare. Schemă suspectă a comisioanelor din partea UE
Lumea la zi

Eva Kaili se confruntă cu o nouă anchetă după eliberarea din închisoare. Schemă suspectă a comisioanelor din partea UE

eva kaili, sursa foto le monde
sursa foto le monde

Eva Kaili, un politician celebru din Grecia, a fost printre primii arestați în decembrie anul trecut, când autoritățile au dezvăluit o amplă investigație pentru a stabili dacă țări străine, printre care Qatar și Maroc, au dat mită legislatorilor UE.

În așa-numita anchetă Qatargate au fost implicați și partenerul lui Kaili, Francesco Giorgi, precum și alți câțiva actuali și foști deputați europeni, inclusiv fostul deputat italian Pier Antonio Panzeri, presupusul lider al unei rețele de mită, care a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu anchetatorii belgieni în ianuarie, conform Politico.

O altă acuzare pentru Eva Kaili

Lăsând la o parte Qatargate, Eva Kaili se confruntă cu o lume a durerii dintr-un cu totul alt motiv. Documente consultate dezvăluie noi detalii despre o anchetă penală separată cu care se confruntă deputata europeană din Grecia în legătură cu plăți presupus frauduloase care ar fi implicat patru foști asistenți din Parlamentul European în perioada 2014-2020. Ancheta o cercetează pe Kaili pentru trei potențiale activități frauduloase: inducerea în eroare a Parlamentului cu privire la locația și activitățile de lucru ale asistenților săi, participarea la o porțiune din rambursările lor pentru călătoriile de lucru „false” pe care le-a orchestrat și, de asemenea, obținerea de comisioane din salariile angajaților săi, potrivit unei scrisori din partea Parchetului European (EPPO) către președintele Parlamentului, Roberta Metsola.

Un alt deputat european grec, Maria Spyraki, a fost, de asemenea, implicată în aceeași anchetă. Autoritățile o acuză că a indus în eroare instituția cu privire la activitățile asistenților săi și că le-a spus acestora să declare cheltuieli pentru false călătorii de lucru. Cu toate acestea, documentele nu susțin că Spyraki ar fi luat comisioane din salarii sau rambursări false. În total, anchetatorii spun că Eva Kaili datorează Parlamentului European „în jur de 100.000 de euro”, potrivit unei persoane familiarizate cu acest caz.

Detaliile oferă prima perspectivă reală asupra anchetei de când aceasta a devenit publică în decembrie, la doar câteva zile după ce Kaili a fost trimisă la închisoare sub suspiciunea că ar fi fost implicată într-un scandal și mai mare, Qatargate, presupusa rețea de mită despre care procurorii spun că a implicat țări precum Qatar și Maroc care au plătit membri ai Parlamentului European. Și, având în vedere că toți suspecții Qatargate au ieșit acum din detenție și nu au mai avut loc noi arestări din februarie, atenția se îndreaptă acum către cazul de fraudă. Deputații europeni din comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European vor discuta, pentru prima dată, cu ușile închise, cazul lui Kaili.

Fraude penale legate de fonduri UE

Eva Kaili, care a fost mutată în arest la domiciliu la începutul acestei luni, se luptă în prezent cu cererea procurorului de a-i retrage imunitatea, un privilegiu acordat legislatorilor UE. Însă biroul procurorului UE, care cercetează fraudele penale legate de fondurile UE, a susținut că investigația sa se află pe un teren solid. „Ancheta actuală se referă la suspiciuni puternice de fraudă repetată și alte nereguli grave”, a declarat procurorul-șef european, Laura Kövesi, care a fost trimisă Parlamentului în decembrie și care a cerut ca atât Kaili, cât și Spyraki să fie decăzute din imunitate.

EPPO a refuzat să comenteze cazul pentru acest articol. Kaili, prin intermediul unui avocat, a declarat că a promis să returneze toți banii datorați și să se conformeze oricăror recomandări. Spyraki a declarat că acest caz în care este implicată nu are nicio legătură cu Kaili și a confirmat că nu a fost niciodată acuzată de luare de mită. „Nu am nicio dispută cu privire la buget pe baza responsabilității mele ca supervizor. Am plătit deja suma respectivă și am cerut deja serviciilor să îmi reevalueze cazul din punct de vedere financiar” a declarat Spyraki, conform Politico.