Infofinanciar > Lumea la zi > Eurostat: România înregistrează creșteri semnificative ale prețurilor! Ultimele cifre ale producției industriale
Lumea la zi

Eurostat: România înregistrează creșteri semnificative ale prețurilor! Ultimele cifre ale producției industriale

Industria României - sursa foto - afaceri.news
sursa foto - afaceri.news

Conform datelor publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), prețurile produselor fabricate în Uniunea Europeană au înregistrat o creștere de 16,4% în ianuarie 2023 față de aceeași perioadă din 2022, iar în zona euro creșterea a fost de 15%.

Potrivit informațiilor furnizate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), în ianuarie, prețurile producției industriale au crescut în toate țările membre ale UE în comparație cu aceeași perioadă din anul precedent, cu excepția Irlandei (-7,2%). Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în Ungaria (64,6%), Letonia (38,8%), Slovacia (34,5%) și România (29%). Astfel, prețurile produselor care părăsesc fabricile au crescut cu 16,4% în UE și cu 15% în zona euro.

În luna ianuarie, conform datelor publicate de Oficiul European pentru Statistică, prețurile producției industriale în UE au fost influențate de un avans de 24,2% al prețurilor la energie, precum și de o creștere a prețurilor la bunurile de folosință imediată (16,4%), a prețurilor la bunurile intermediare (11,8%) și a prețurilor la bunurile de folosință îndelungată (9,3%). Această creștere a prețurilor la nivelul producției industriale a fost înregistrată în toate statele membre UE, cu excepția Irlandei, în ianuarie, comparativ cu perioada similară din anul anterior, conform acelorași date Eurostat.

Prețurile producției industriale în țările UE

Tot în luna ianuarie, prețurile producției industriale în Uniunea Europeană și în zona euro au înregistrat o scădere față de luna precedentă, de 2,2% și, respectiv, 2,8%, după ce în decembrie acestea au crescut cu 1,2% și, respectiv, 1,1%. Potrivit datelor publicate, cele mai mari creșteri ale prețurilor produselor industriale au fost raportate în Slovacia (9%), Cehia și Ungaria (ambele cu 5,8%) și Austria (4,9%). În schimb, cel mai semnificativ declin a fost înregistrat în Irlanda (minus 25,2%), Suedia (minus 8%) și Letonia (minus 5,8%). În cazul României, aceasta a raportat un avans de 1,9% în ianuarie, față de o expansiune de 1% în decembrie.

Potrivit datelor publicate de Eurostat, prețurile producției industriale în UE au fost afectate de o scădere semnificativă a prețurilor la energie (-7,9%), în timp ce prețurile la bunurile de folosință imediată au înregistrat o creștere de 1,4%, iar prețurile bunurilor de folosință îndelungată și a bunurilor intermediare au crescut cu 1,5%, respectiv 0,8%. Aceste fluctuații ale prețurilor au avut un impact asupra creșterii sau scăderii prețurilor produselor care ies pe porțile fabricilor în statele membre ale UE.

De obicei, schimbările în prețurile la nivelul producției industriale sunt transferate către consumatorii finali, făcându-le un indicator important al inflației, care este ținta politicii monetare a Băncii Centrale Europene, scrie Economica.