Infofinanciar > Info > A crescut volumul comerțului cu amănuntul în România. Datele au fost publicate de Eurostat
Info

A crescut volumul comerțului cu amănuntul în România. Datele au fost publicate de Eurostat

Program mai scurt pe weekend în supermarketuri
FOTO:caleaeuropeana.ro

Volumul comerțului cu amănuntul a înregistrat in luna noiembrie la nivelul, Uniunii Europene, o scădere de aproximativ 2,5% în comparație cu aceeași lună a anului 2021 un declin mai mic față de 2,8%  cât s-a înregistrat în zona euro, potrivit datelor publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Cea mai mare creștere a volumului comerțului din rândul statelor membre ale Uniunii Europene, pentru luna noiembrie, a fost raportat de Letonia (10,7) urmată de Slovenia ( 7,5), Polonia ( 5,7), Bulgaria (4,7), scăderile cele mai mari s-au înregistrat în Danemarca (-7,4), Belgia ( -6%) și Germania (-5,7). România a avut o creștere de 4,4 %.

Vânzările de alimente, băuturi și tutun a scăzut cu 4%, produsele non-alimentare au înregistrat un declin de 2,2% în timp ce vânzările de combustibili auto au crescut cu puțin peste 5%.

Media comerțului cu amănuntul

În luna noiembrie față de octombrie, volumul comerțului cu amănuntul c crescut cu 0,8% în zona euro ți cu 0.9% la nivelul întregii Uniuni Europene, în condițiile în care volumul comerțului a scăzut în luna noiembrie cu 1,5% în zona euro și cu 1,4 % în blocul comunitar.

La nivelul statelor membre UE, datele disponibile au indicat cea mai mare creșterea a volumului cu amănuntul, în luna noiembrie comparativ cu luna anterioară, s-a înregistrat în Spania (3,6%), Polonia (2,6%), și Suedia (2,3%), cea mai mare scădere s-a înregistrat în Luxemburg (-2%). Franța și Croația au scădere de 1% iar Slovenia -0,5%.

Potrivit datelor Eurostat România a raportat o scădere de 0,1% în noiembrie comparativ cu octombrie, după ce înregistrase un avans de 0,5% în octombrie. La nivelul blocului comunitar, vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 1,6%, cele de combustibili auto cu 0,8% au scăzut cu 0,6% vânzările de alimente, băuturi și tutun.

În România vânzările cu amănuntul au sărit pragul de 5%

În primul trimestru al anului vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană au fost influențate de majorarea cu 12,7% a vânzărilor de combustibili dar și de creșterea cu 9,6% a vânzărilor de produse non-alimentare, băuturi și țigări, potrivit romanialibera.ro

Pe de altă parte, în luna februarie, vânzările de produse alimentare, băuturi și țigări au scăzut cu 1,5% în ritm anual. Cele mai importante creșteri înregistrate în primul trimestru al anului au fost în Slovenia 21,7%, Slovacia 16,5%, Portugalia 15,9% în timp ce în România vânzările cu amănuntul au sărit pragul de 5%, fiind o creștere peste media din UE.

Institutul Național de Statistică a informat în prima parte a anului trecut că volumul cifrei de afaceri din sectorul comerțului cu amănuntul a crescut pe serie brută cu 5,5%, iar pe serie ajustată, raportat la numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, afacerile din comerț crescuseră cu 8,5%.