Infofinanciar > Lumea la zi > Europa se pregătește pentru un nou val de migrație din cauza crizei alimentare! Ce se întâmplă cu ucrainenii
Lumea la zi

Europa se pregătește pentru un nou val de migrație din cauza crizei alimentare! Ce se întâmplă cu ucrainenii

Trecerile de migranți spre Marea Britanie au atins un nou record
Sursa foto: voiceofeurope.com

UE trebuie să se pregătească pentru noi valuri de migranți forțați să se dezrădăcineze din cauza crizei alimentare agravate de războiul din Ucraina, a avertizat luni șeful agenției de frontieră a blocului comunitar.

În timp ce refugiații ucraineni au fost tratați bine, „trebuie să ne pregătim și pentru refugiații care vin din alte zone din cauza securității alimentare”, a declarat directorul executiv interimar al agenției Frontex, Aija Kalnaja. Ea a menționat în special că „transportul de cereale din Ucraina este îngreunat, iar acest lucru va crea valuri de migrație”.

Kalnaja a spus la sosirea la Praga de o reuniune a miniștrilor de interne din UE, care a fost extinsă pentru a-i include și pe miniștrii din țările din afara bloculi european, Ucraina și Republica Moldova. Statul atacat este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume. Aceaste producții și expedieri au fost grav afectate de invazia Rusiei. Aproximativ 20 de milioane de tone de cereale din recolta de anul trecut sunt blocate în porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Situația a dus la creșterea prețurilor la anumite alimente și uleiuri alimentare pe piețele mondiale. Zonele din Africa și Orientul Mijlociu au fost cele mai afectate. Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne, a declarat că penuria de alimente, precum și creșterea prețurilor la energie reprezintă riscuri de securitate care ar putea determina oamenii să migreze

„Nu ar trebui să așteptăm până când vom avea o criză la frontierele noastre. Trebuie… să ajungem mai devreme”, a declarat ea reporterilor.

Dificultățile vecinilor

Johansson a adăugat că se va întâlni vineri la Bruxelles cu ministrul de Interne din Niger, Hamadou Adamou Souley, pentru a semna un acord de „parteneriat operațional împotriva contrabandei”.

„Aceasta este, de asemenea, o modalitate de a sprijini țări precum Niger, care se află într-o vecinătate foarte dificilă în ceea ce privește stabilizarea și securitatea”, a spus ea.

Moscova a declarat că ar permite cargoboturilor ucrainene să părăsească porturile. Acest lucru este posibil doar în cazul în care Ucraina ar demină zonele de coastă, lucru pe care Kievul refuză să îl facă din cauza vulnerabilității pe care le-ar aveaîn fața atacurilor rusești pe mare.

Șeful UNHCR, Filippo Grandi a avertizat în iunie că, dacă nu se rezolvă rapid criza alimentară tot mai mare provocată de Rusia, numărul persoanelor strămutate la nivel mondial va crește cu mult peste recordul de 100 de milioane deja numărat. Războiul din Rusia, care a început la 24 februarie, a provocat deja cel mai mare val de refugiați din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, ceea ce a determinat UE să ofere protecție temporară ucrainenilor care fug din calea invaziei rusești.

Frontex afirmă că numărul ucrainenilor s-a diminuat în ultimele săptămâni. Johansson a declarat că fluxurile dintre Ucraina și blocul comunitar au revenit acum la nivelurile de dinainte de război. Ea a adăugat că un total de 6,7 milioane de refugiați  au intrat în UE de la invazie, dar aproximativ trei milioane s-au întors acasă.

„Între 3,2 și 3,7 milioane de refugiați ucraineni se află pe teritoriul UE în acest moment.”, a spus ea.