Infofinanciar > Lumea la zi > Eurasian Times: Apărarea aeriană a Rusiei reușește să învingă Patriotul american?
Lumea la zi

Eurasian Times: Apărarea aeriană a Rusiei reușește să învingă Patriotul american?

Sistem antirachetă Patriot, Sursă foto: Hotnews
Credit imagine: hotnews.ro

Sistemul de apărare aeriană S-400 al Rusiei, extrem de sofisticat, ar fi utilizat pentru a intercepta HIMARS de producție americană sau, într-o mișcare mai degrabă neobișnuită, pentru a lansa atacuri asupra orașelor ucrainene.

Se pare că Moscova folosește această tactică ca dovadă a slăbiciunii forțelor aeriene ale Ucrainei, sugerând că trupele rusești își pot permite să cheltuiască rachete antiaeriene costisitoare pentru operațiuni secundare.

Cu toate acestea, motivul de bază își are mai degrabă rădăcinile în disperare și frustrare, ceea ce obligă Kremlinul să folosească toate armele disponibile, indiferent de adecvarea lor la sarcina prevăzută.

Rușii acționează din frustrare și disperare?

Anterior, rapoartele indică faptul că sistemul avansat de apărare aeriană rusesc, S-400, a fost desfășurat în regiunea Donbas pentru a intercepta rachetele HIMARS.

În timp ce dezvoltarea interceptării rachetelor letale HIMARS poate părea oarecum previzibilă, aceasta se aliniază cu scopul vizat de sistemele moderne de rachete sol-aer (SAM), concepute pentru a contracara în mod eficient o gamă largă de rachete și aeronave.

Ministerul britanic al Apărării (MOD) a afirmat recent că liderii ruși se arată îngrijorați de vulnerabilitatea continuă a sistemelor lor de apărare aeriană la atacurile cu drone.

Într-o actualizare a informațiilor din 15 mai, Ministerul Apărării (MoD) a dezvăluit evaluarea sa cu privire la un atac cu drone la 3 mai la baza aeriană rusă Seshcha, la aproximativ 93 de mile nord de granița ucraineană.

Ministerul Apărării a susținut că mai multe vehicule aeriene fără pilot (UAV) au fost implicate în atac. Cu toate acestea, armata ucraineană nu a confirmat participarea sa la astfel de atacuri pe teritoriul rusesc.

Kremlinul a lansat acuzații la adresa Ucrainei, considerând-o responsabilă pentru atacuri anterioare pe teritoriul rusesc. O acuzație proeminentă este o presupusă tentativă de asasinare a președintelui rus Vladimir Putin, care a implicat un atac eșuat cu dronă la începutul acestei luni.

În plus, au existat atacuri cu drone bine documentate în decembrie, două atacuri separate vizând baza aeriană rusă Engels, situată în adâncul țării.

Care sunt daunele de război ale rușilior

Potrivit Ministerului britanic al Apărării, în timpul atacului care a avut loc la 3 mai, se crede că un avion de transport militar rusesc de transport greu An-124 ar fi putut fi avariat, conform informațiilor Eurasian Times.

Seshcha, situată în vestul Rusiei, servește ca un centru crucial pentru aviația militară de transport. Conform evaluării serviciilor de informații, această bază a jucat un rol semnificativ în facilitarea invaziei complete a Rusiei în Ucraina.

În plus, s-a raportat că Rusia utilizează acest sit ca punct de lansare pentru drone kamikaze fabricate în Iran, care sunt îndreptate spre capitala ucraineană, Kiev.

„Liderii ruși vor fi îngrijorați de faptul că apărarea aeriană a Rusiei continuă să fie compromisă, menținând în pericol active strategice cheie, cum ar fi bazele VT””, a adăugat ministerul.

Actualizarea serviciilor de informații a mai menționat că aviația militară de transport a Rusiei este un element bine dotat și crucial al Forțelor Aeriene ale țării, asigurând un transport vital în vasta întindere a Rusiei.

Specialistul în domeniul apărării Mike Mihajlovic, într-o conversație cu EurAsian Times, și-a exprimat scepticismul în ceea ce privește serviciile de informații britanice, subliniind deficiențele din informările lor și sugerând că acestea sunt filtrate pentru a se alinia la agendele politice.

Mihajlovic a subliniat că nu există un sistem de apărare antiaeriană impenetrabil, iar Rusia nu poate păzi fiecare kilometru al frontierei sale de 60.000 de kilometri. Cheia este să se concentreze asupra celor mai importante zone și, deși dronele sau rachetele de croazieră pot penetra sistemul de apărare, nu întotdeauna își pot atinge ținta.

Mihajlovic recunoaște că unele amenințări pot trece, dar sistemul de apărare rusesc este multistratificat, iar dacă un strat eșuează, un altul va intercepta amenințarea care se apropie. El a declarat că „războiul în curs de desfășurare este o oportunitate de a testa tehnologiile existente, iar Marea Britanie încearcă să facă exact acest lucru. Rusia este un inamic serios, spre deosebire de Iugoslavia, Irak, Libia, etc.”.

Cu toate acestea, cea mai recentă actualizare a informațiilor aruncă o lumină asupra naturii în continuă evoluție a războiului modern și evidențiază importanța tot mai mare a vehiculelor aeriene fără pilot în operațiunile militare moderne.

Niciuna dintre părți nu a reușit să obțină superioritatea aeriană în conflictul în curs de desfășurare, mai ales că războiul s-a concentrat în principal pe regiunea Donbas.

Prin urmare, ambele părți au dezvoltat o rețea de apărare aeriană rezonabil de robustă, ceea ce a restricționat grav operațiunile aeronavelor și a limitat capacitatea forțelor terestre de a primi sprijin aerian.

Cu toate acestea, atacurile persistente cu drone lansate de Ucraina în adâncimea teritoriului rusesc au scos la iveală slăbiciuni semnificative ale sistemelor de apărare aeriană ale Rusiei. Aceste atacuri au transmis Moscovei că activele sale strategice aflate departe de zona de luptă activă nu sunt imune la armata ucraineană hotărâtă și îndrăzneață.

Shashank Joshi, cercetător invitat la Departamentul de Studii de Război de la King’s College din Londra și editor de apărare la The Economist, și-a împărtășit perspectiva cu EurAsian Times.

Potrivit lui Joshi, Ucraina și-a demonstrat capacitatea de a efectua lovituri semnificative asupra orașelor și bazelor aeriene rusești, inclusiv asupra celor aflate în adâncimea teritoriului rusesc. Acest lucru ridică îngrijorări substanțiale cu privire la eficacitatea și fiabilitatea apărării aeriene rusești.

Evaluarea expertului subliniază necesitatea critică de a aborda integritatea și robustețea sistemelor de apărare aeriană ale Rusiei, având în vedere capacitatea demonstrată a Ucrainei de a pătrunde adânc în spațiul aerian rusesc.

Între timp, pe fondul acestor atacuri în curs de desfășurare, există o curiozitate notabilă în ceea ce privește vizibilitatea relativ limitată a sistemelor rusești S-400, aclamate pe scară largă ca fiind unele dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană la nivel global.

S-400 și-a câștigat o reputație pentru capacitățile sale excepționale, iar prezența sa minimă în evenimentele recente este un subiect de speculații.

Întrebat despre eficiența operațională a sistemelor rusești de apărare aeriană S-400 în conflictul în curs, Joshi a precizat că S-400 a jucat un rol semnificativ în limitarea manevrabilității forțelor aeriene ucrainene și în obligarea avioanelor lor să opereze la altitudini joase.

Amenințarea aeriană din Belarus și Crimeea

RUSI (Institutul Regal al Serviciilor Unite) subliniase anterior, de asemenea, că introducerea sistemelor S-400 „Triumf” cu rază lungă de acțiune, staționate în Belarus și Crimeea, a reprezentat o amenințare severă pentru avioanele ucrainene și le-a obligat să opereze la altitudini extrem de joase, sub 30 de metri, pe parcursul majorității misiunilor lor pe fronturile din nord și sud.

Cu toate acestea, dincolo de aceste constrângeri, Joshi și-a exprimat incertitudinea cu privire la performanța și eficiența generală a sistemului în conflict.

S-400, potrivit lui Mike Mihajlovic, este considerat cel mai bun sistem la nivel global, fără nicio îndoială. Ca sistem de sine stătător, acesta poate face față unor amenințări pe care sistemele occidentale pot doar visa să le contracareze. Atunci când este integrat, devine un zid de scut impenetrabil.

Cu toate acestea, el a adăugat: „Întotdeauna există un punct slab, dar în cazul S-400, aceste puncte sunt foarte mici. Personal, îmi place mai mult S-300V4 datorită mobilității sale. Noul S-350 este ceva la care trebuie să ne gândim, pentru că este un sistem cu adevărat grozav, cu mult potențial.”

Pe de altă parte, Fabian Rene Hoffmann, un expert în apărare din Oslo, a declarat pentru EurAsian Times că sistemul S-400 nu a reușit să îndeplinească așteptările de performanță în timpul acestui conflict.

„În ceea ce privește S-400, performanțele sale au fost cu adevărat sub așteptări în acest război. Nu am cunoștință de nicio interceptare de mare valoare, de exemplu, a rachetelor de croazieră occidentale. Acestea fiind spuse, probabil că a jucat un rol important în disputarea spațiului aerian deasupra Ucrainei și în securizarea spațiului aerian al Rusiei”, a declarat Hoffmann.

El a adăugat: „Echipamentele occidentale sunt mai performante decât cele sovietice/rusești. Acesta este în special cazul apărării antiaeriene. Sistemele occidentale de apărare aeriană precum Patriot, IRIS-T și NASAMS constituie sisteme de arme testate în luptă care și-au dovedit valoarea în războiul de mare intensitate”.

Hoffmann a remarcat că sistemele S-300 și S-400, deși nu sunt complet ineficiente, sunt net inferioare omologilor lor occidentali.

Potrivit lui Hoffmann, nu este ușor de imaginat că țările care au optat pentru sistemul rusesc în locul alternativelor occidentale sunt în prezent mulțumite de decizia lor. Observația expertului sugerează că, deși S-400 s-a dovedit eficient în anumite aspecte, capacitățile și limitările sale în alte domenii rămân mai puțin clare.