Info

Este oficial! Salariul minim va fi majorat

Salariu Sursa foto Radio Impuls
Sursa foto: Radio Impuls

Salariul minim brut va ajunge la 3.000 de lei brut de la 1 ianuarie 2023. În mână, angajatul va primi 1.863 de lei.

Guvernul, sindicatele și patronatele au căzut de comun acord ca suma de 200 de lei adăugată la noul salariu să fie scutiți de taxe. Astfel, angajații vor urma să încaseze cu 339 de lei mai mult decât până acum. Conform Ministerului Muncii, în prezent sunt 1,2 milioane de români plătiți cu salariul minim.

Persoanele care lucrează în domeniul construcțiilor vor putea beneficia de o majorare a salariului minim, la 4.000 de lei brut, care înseamnă suma de 3.150 de lei net. Acest lucru a fost stabilit de către Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social.

Ce declarații a oferit premierul Ciucă

În cursul discuțiilor de la Palatul Victoria, în cadrul reuniunii Consiliului Național Tripartit, premierul Nicolae Ciucă a dat declarații cu privire la propunerile patronatelor și sindicatelor legate de majorarea salariului. „Am considerat necesar să ne consultăm pe acest subiect cu partenerii sociali, pentru ca în funcție de propunerile lor și de perspectivele bugetare pentru anul viitor să venim cu o soluție realistă pentru contextul actual”, citează Digi24.

Un comunicat al Guvernului arată, de asemenea, cine a participat la eveniment: „La reuniunea de astăzi a Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, din partea Guvernului au mai participat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu și ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja”.

Guvernul majorează și salariile bugetarilor

O ordonanță de urgență care majorează salariile bugetarilor  implicați în implementarea fondurilor europene, rambursabile ori nerambursabile, cu peste 50% a fost adoptată de Guvern. Cei care mai beneficiază de majorări sunt și persoanele implicate în implementarea Planul Național de Redresare și Reziliență. Va fi luat în considerare numărul de ore lucrate, și nu cel al proiectelor în care sunt implicați aceștia.

Premierul Nicolae Ciucă a precizat că nu este vorba de sporuri în plus, dar de o „uniformizare a acestor prevederi”. Scopul este de a scăpa de elementele de diferență de la un minister la altul, care în consecință oferă posibilitatea unor dublări de salariu pentru persoanele care sunt implicate în programele de fonduri europene, cât și a celor care lucrează pentru PNRR.

Numărul de persoane angajate la stat este, în medie, de 1,2 milioane de persoane. În vară, o ordonanță similară le-a mărit bugetarilor salariile cu o sumă aproximativă de 150 de lei.