Lumea la zi

Erdogan a tensionat summitul european de la Praga! Liderul turc a amenințat din nou Grecia, oficialul elen a părăsit sala!

Erdogan, Sursă foto: greekherald.com
Sursă foto: greekherald.com

În cadrul summitului de la Praga, președintele Turciei, Recep Erdogan a amenințat din nou Grecia, aducând în discuție chiar declanșarea unui posibil conflict militar. Aceste declarații vin după ce, cu o lună înainte, liderul de la Ankara a mai lansat atacuri la adresa oficialilor de la Atena.

„S-ar putea să venim dintr-o dată într-o noapte”, a amenințat președintele turc.

„Acest lucru se aplică nu numai Greciei, ci și oricărei alte țări care ne deranjează și ne atacă. Răspunsul nostru pentru ei este: s-ar putea să venim dintr-o dată într-o noapte. Ar trebui să fie conștienți de acest lucru, să înțeleagă acest lucru.

Așa că, dacă voi ați înțeles această situație, au înțeles și ei. Nu avem nimic de discutat cu Grecia în acest moment. Sperăm că, în timp, va exista ocazia de a vorbi”, a mai completat acesta.

Înainte de a transmite aceste mesaje, premierul grec ar fi ieșit din sală. De altfel, mai mulți oficiali eleni, cât și occidentali au condamnat această acțiune a lui Erdogan, scrie Digi24.

„Am ţinut un discurs, domnul părea foarte inconfortabil. Din cauza acelui disconfort şi în ciuda etichetei, nu ştiu cine i-a dat permisiunea, probabil preşedintele, dar a ieşit şi a vorbit afară. A spus că am folosit expresii oarecum brutale. Dar nu e nimic grav”, a spus Erdogan despre plecarea premierului grec din încăpere.

Situația tensionată dintre cele două țări a început să escaladeze în urma unei desfășurări militare pe două insule grecești, foarte aproape de coasta Turciei.

Erdogan încă nu susține pe deplin intrarea Suediei în NATO

Potrivit declarațiilor sale, președintele Turciei încă are o problemă cu aderarea Suediei la NATO, dar a sugerat că și-ar da acordul în cazul Finlandei.

„Atâta timp cât organizațiile teroriste continuă să organizeze demonstrații în Suedia și teroriștii sunt prezenți în parlamentul lor, abordarea noastră față de Suedia nu va fi pozitivă”, a susținut Erdogan.

Suedia şi Finlanda au vrut să intre în NATO la mijlocul lunii mai, ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia. Însă, cele două state pot fi acceptate doar dacă toţi cei 30 de membri actuali ai NATO ratifică protocoalele de aderare necesare.

De-a lungul timpului, Ankara a acuzat cele două state scandinave că sprijină militanţii kurzi, precum şi grupul clericului islamist Fethullah Gulen stabilit în SUA. Toate aceste entități sunt clasificate de Turcia drept grupuri teroriste.

„Atât timp cât promisiunile făcute ţării noastre nu vor fi ţinute, ne vom păstra poziţia de principiu”, a precizat Erdogan în faţa Adunării naţionale turce, organizată acum o săptămână.

„Vom urmări cu meticulozitate dacă promisiunile făcute de Suedia şi de Finlanda vor fi ţinute sau nu şi, bineînţeles, decizia finală va reveni marii noastre Adunări”, a mai completat acesta la acea vreme.