Infofinanciar > Lumea la zi > Comisia Europeană reduce poluarea până în 2050? Statele UE vor aloca 10 miliarde de euro anual pentru pactul Green Deal
Lumea la zi

Comisia Europeană reduce poluarea până în 2050? Statele UE vor aloca 10 miliarde de euro anual pentru pactul Green Deal

agro-business.ro
Sursa foto: agro-business.ro

Comisia Europeană propune reglementarea mai strictă a normelor privind calitatea aerului și a apei. Statele Uniunii Europene ar urma să suporte costuri în valoare de 10 miliarde de euro anual, iar cetățenii care dovedesc că au probleme de sănătate din cauza poluării pot primi compensații de la statele care poluează.

În cursul zilei de miercuri, executivul european a emis un comunicat de presă prin care aduce în atenția statelor membre un proiect prin care solicită adoptarea unei poziții mai ferme privind combaterea factorilor poluatori din aerul înconjurător, apelor de suprafață și subterane și tratarea apelor urbane reziduale, invocând impactul negativ al poluării asupra sănătății publice.

Comisia Europeană își propune eliminarea poluării până în 2050

Frans Timmermans este autorul acestei propuneri care generează un cost suplimentar fiecărui stat membru care se ridică la 10 miliarde de euro, însă, Comisia motivează că impactul benefic asupra sănătății este superior celui economic.

Datele înaintate de CE, indică faptul că poluarea atmosferică, fără a mai lua în considerare și alte forme, se face responsabilă de moartea prematură a unui număr de aproximativ 300.000 de persoane în fiecare an.

Prin urmare, Executivul de la Bruxelles își propune să reducă cotele maxime de poluare admise, cât și eficientizarea aplicării măsurii respective, în așa fel încât obiectivele de minimizare a efectelor poluării să fie atinse cât mai des.

Propunerile lui Timmermans țintesc spre atingerea obiectivelor cuprinse în Pactul Verde European (Green Deal) de a elimina complet poluarea până în anul 2050, în favoarea unui mediu lipsit de substanțe nocive.

Cetățenii UE pot primi compensații pe fondul încălcări normelor de poluare

O asemenea propunere ar fi imposibil de respectat în România, unde marile orașe au fost vizate de procedurile de infringement din cauza faptului că nu pot respecta standardele actuale. În ceea ce privește persoanele a căror stare de sănătate are de suferit din cauza poluării aerului, aceștia vor avea drept la compensații în cazul în care normele UE privind calitatea aerului vor fi încălcate.

Potrivit noilor propuneri prezentate miercuri, autoritățile naționale și locale vor decide planul de măsuri pe care le vor adopta pentru a se conforma standardelor. Beneficiile brute sunt estimate între 42 și 121 de miliarde de euro în 2030, iar costurile se vor ridica la mai puțin de 6 miliarde euro anual, potrivit g4media.ro

Comisia a propus de asemenea, modificarea Directivei prin care se reglementează tratarea apelor urbane reziduale, prin impunerea unor noi standarde pentru micropoluanți dar și noi cerințe de monitorizare pentru microplastice.

Obligațiile de tratare a apei ar urma să fie extinse și pentru orașele mai mici, cu mai puțin de 1000 de locuitori, față de 2000 cât este prevăzut în momentul de față.

Comisia mai propune monitorizarea sistematică a apelor reziduale pentru a depista eventuali viruși rezistenți la microbiene. Statele Uniunii Europene vor avea obligativitatea de a asigura accesul la instalațiile sanitare pentru toate categoriile sociale, inclusiv cele marginalizate și vulnerabile.