Lumea la zi

Enigma Poloniei. Se trimit tancuri în Ucraina, în timp ce se așteaptă aprobarea Germaniei

Tancuri leopard, sursă foto dreamstime
Sursă foto: Dreamstime

Polonia a declarat că este dispusă să trimită tancuri Leopard de fabricație germană în Ucraina fără aprobare, dar că va cere totuși mai întâi permisiunea Berlinului. Anunțul survine în contextul în care Kievul exercită presiuni tot mai mari asupra aliaților pentru a trimite armament greu.

Statele membre ale Uniunii Europene au fost de acord să cheltuiască încă 500 de milioane de euro (540 de milioane de dolari) pentru a înarma Kievul, pentru a ajuta Ucraina să respingă forțele rusești. Deși zeci de națiuni au promis că vor trimite echipamente militare, Volodimir Zelenski cere tot mai insistent tehnologii militare mai avansate și mai puternice. Una dintre armele solicitate în mod special de președintele ucrainean este blindatul german Leopard 2, considerat esențial pentru a străpunge liniile inamice și pentru a face față iminentei ofensive rusești.

Berlinul, care trebuie să acorde permisiunea pentru ca tancurile să fie trimise în Ucraina de către celelalte state care dețin blindate de acest tip, tergiversează luarea unei decizii. Cancelarul Olaf Scholz a condiționat trimiterea tancurilor Leopard 2 de luarea unei decizii similare de către administrație Joe Biden, respectiv expedierea tancurilor M1 Abrams în Ucraina.

Polonezii vor solicita oficial aprobarea

După zile de presiuni tot mai mari, ministrul german de Externe Annalena Baerbock a declarat recent că Germania nu va sta în cale dacă Varșovia va cere să trimită tancuri Leopard.

„Vom solicita această aprobare”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki la doar o zi după anunțul părții. „Chiar dacă până acum nu am obținut o astfel de aprobare, vom da oricum tancurile noastre Ucrainei – în cadrul unei mici coaliții de țări, chiar dacă Germania nu face parte din această coaliție”, a declarat Morawiecki.

Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller, a declarat ulterior la televiziunea de stat că o solicitare oficială este „un gest important și cu siguranță îl vom realiza în zilele următoare”.

Polonia a anunțat la începutul acestei luni că este pregătită să livreze 14 tancuri Leopard Kievului, dar că așteaptă o declarație clară din partea Berlinului care să autorizeze transferul.

Germania tot nu s-a decis încă

Berlinul a insistat asupra necesității ca toți aliații să lucreze împreună. Purtătorul de cuvânt al cancelarului Olaf Scholz a reiterat această poziție luni, spunând că guvernul „nu exclude” transferul tancurilor, dar a adăugat: „Nu a fost încă decis”.

Bântuită de vinovăția de după cel de-al Doilea Război Mondial, Germania a acționat întotdeauna cu grijă atunci când vine vorba de conflicte. Legile germane impun țărilor care îi cumpără armele să solicite aprobarea țării producătoare înainte de a le da mai departe.

Acest lucru are ca scop să împiedice ca armamentul fabricat în Germania să fie folosit în zone de conflict împotriva intereselor țării. Între timp, Ucraina, care încă folosește tancuri din epoca sovietică, a declarat că indecizia lumii nu face decât „să ucidă și mai mulți dintre oamenii noștri”, conform Kyiv Post.