Infofinanciar > Info > Englezii vor înapoi în UE. Manifestație de proporții anti-Brexit la Londra
Info

Englezii vor înapoi în UE. Manifestație de proporții anti-Brexit la Londra

englezii-vor-inapoi-UE
Sursa foto: Antena 3 CNN

Sâmbătă, o mare mulţime de protestatari britanici pro-UE au participat la Marşul Naţional de Reîntregire. Se pare că englezii vor înapoi în UE, mulți dintre ei considerând că Brexitul a reprezentat o „greșeală imensă”.

Mii de susținători britanici ai mișcării pro-UE s-au adunat sâmbătă în faţa hotelului Hilton de pe Park Lane, în vestul Londrei. Ei au participat la Marşul Naţional de Reîntregire și militează pentru revenireea în rândul statelor membre ale Uniunii Europene.

În ultima perioadă, semnalele că englezii vor înapoi în UE încep să se înmulțească. Tot mai mulți britanici susțin ieşirea din Uniunea Europeană a fost o „greşeală imensă”. Marea Britanie a votat în iunie 2016 pentru ieşirea din Uniunea Europeană.

Referendumul a fost convocat de premierul de atunci, David Cameron, care a și demisionat în acel an. Funcția a fost preluată până în 2019 de Theresa Johnson, iar ulterior, până în 2022, de Boris Johnson, principalul susținător al Brexitului.

60% dintre englezi vor înapoi în UE

„Brexitul a fost o greşeală uriaşă. Noi toţi – în special cei din clasa muncitoare şi cei mai săraci – plătim pentru el. Și trebuie să facem ceva în acest sens”, a declarat Peter Corr, un şofer de camion din Derby. Corr este însă și co-fondator al Marşului Naţional de Reîntregire. El a declarat că a decis să organizeze marşul pentru că „părea că toată lumea a renunţat” la această cauză.

Potrivit lui Corr, 60% din populaţia ţării declară în mod constant în sondaje că vor să se alăture din nou UE. Un procent mult mai mare de susținător, de 80%, îl reprezintă tinerii englezi cu vârsta sub 25 de ani. Sunt oameni care „Urăsc rasismul şi xenofobia. Și exact asta este ceea ce am simţit în mare parte în timpul campaniei în favoarea votului pentru Brexit”, a precizat co-fondatorul Marşului Naţional de Reîntregire.

Tinerii britanici vor o șansă

„Aveam doar 14 ani când a avut loc referendumul. Așa că o mare parte dintre colegii mei nu au avut niciodată şansa de a-şi face auzită vocea”, a declarat Ceira Sergeant. Tânăra, în vârstă de 21 de ani, din Walton, Liverpool, a fost unul dintre vorbitorii de la marș.

La eveniment a participat și Terry Reintke, membră a Parlamentului European din partea Germaniei şi copreşedintă a Grupului Verzilor din legislativul UE. Reintke a declarat că europenii privesc cu „multă simpatie” evenimente pro-UE din Anglia.

„Marea Britanie a reuşit să construiască una dintre cele mai mari mişcări pro-europene din Europa. Și încă putem simţi că există atât de multe milioane de oameni în Marea Britanie care doresc să reintre în UE”, a declarat europarlamentarul german.

Reintke mai precizat că, dacă Marea Britanie ar dori cu adeăvarat revenirea acest lucru ar fi posibil. Pentru că, susține ea, este un „partener absolut integrat”. „Dacă ar exista dorinţa de a se alătura din nou, uşa noastră ar fi deschisă”, a declarat copreşedinta Grupului Verzilor din legislativul UE, citată de Agerpres.