Infofinanciar > Lumea la zi > A petrecut în stil englezesc. Boris Johnson a dus în eroare Parlamentul Britanic în pandemie
Lumea la zi

A petrecut în stil englezesc. Boris Johnson a dus în eroare Parlamentul Britanic în pandemie

Boris Johnson - sursa foto - impact.ro
sursa foto - impact.ro

O comisie parlamentară spune că fostul premier ar fi fost suspendat din funcția de deputat dacă nu ar fi demisionat săptămâna trecută. Boris Johnson, fostul prim-ministru al Marii Britanii, aflat la putere în timpul pandemiei, a indus în mod deliberat în eroare parlamentul cu privire la petrecerile de închidere din Downing Street, a decis joi o comisie parlamentară. După o investigație de un an, comisia a declarat că Johnson ar fi fost suspendat din funcția de parlamentar pentru 90 de zile cu acuzații de sfidare „repetată” a parlamentului dacă nu ar fi demisionat cu furie săptămâna trecută.

Johnson, în vârstă de 58 de ani, a calificat raportul drept un „asasinat politic prelungit”. Petrecerile din 2020 și 2021, despre care se spune că au fost „afaceri cu băutură” și care au contravenit măsurilor de distanțare socială în vigoare la acea vreme, i-au subminat credibilitatea și au contribuit la căderea sa, a declarat comisia de legislatori.

Fostul prim-ministru al Marii Britanii, acuzații grave

Majoritatea celor șapte membri ai comisiei pentru privilegii din Camera Comunelor provin din Partidul Conservator al lui Johnson. Plenul Camerei Comunelor va dezbate acum raportul comisiei și va decide dacă este de acord cu concluziile enunțate și cu sancțiunile recomandate de aceasta. Sonia Gallego de la Al Jazeera, care transmite de la Londra, a declarat că implicațiile raportului „sunt prea grave pentru a fi ignorate”. Ea a descris raportul ca fiind un „răspuns condamnabil” la comportamentul lui Johnson în timpul crizei din domeniul sănătății. „Mulți oameni din Westminster spun că, de fapt, acest lucru trage o linie sub epoca Johnson și carierei sale politice”, a spus Gallego.

Mult așteptatul raport de 106 pagini al comisiei a fost chiar mai critic decât se aștepta, în special în ceea ce privește sancțiunile pe care le-ar fi recomandat. „Am concluzionat mai sus că, prin inducerea deliberată în eroare a Parlamentului, Johnson a comis un afront grav. Disprețul a fost cu atât mai grav cu cât a fost comis de prim-ministru, cel mai înalt membru al Guvernului. Nu există niciun precedent ca un prim-ministru să fi fost găsit că a indus în mod deliberat în eroare Camera”, a declarat comisia.

Johnson și-a păstrat mandatul din Uxbridge și South Ruislip, în nord-vestul periferiei Londrei, la ultimele alegeri generale din decembrie 2019, pe care Partidul său conservator le-a câștigat detașat. În așa-numitul scandal „partygate”, Johnson, soția sa Carrie și zeci de oficiali guvernamentali au fost, de asemenea, amendați de poliție pentru încălcarea legilor de distanțare socială pe care guvernul le-a stabilit pentru public pentru a limita răspândirea COVID-19. Actualul prim-ministru Rishi Sunak al Marii Britanii s-a numărat printre zecile de persoane cărora li s-au emis notificări de penalizare fixă pentru o serie de petreceri la birou și „ieșiri la vin” în clădirile guvernamentale.

Indignarea victimelor Covid-19

Vestea petrecerilor a stârnit indignarea publică, în special în rândul familiilor celor care au murit din cauza virusului Covid-19. Scandalul a fost unul dintre cele care au contribuit la căderea lui Johnson ca prim-ministru și a dus la o rebeliune ministerială care l-a forțat să demisioneze din funcția de premier în iulie. În mod normal, foștii deputați au dreptul la un permis de acces în incinta Parlamentului. În raportul său, comisia a precizat că, având în vedere faptul că Johnson nu mai este deputat, „recomandăm să nu i se acorde un permis de trecere pentru foști deputați”. Johnson a recunoscut că i-a indus în eroare pe legislatori atunci când i-a asigurat că nu a fost încălcată nicio regulă, dar a insistat că nu a făcut acest lucru în mod deliberat.

În martie, el a declarat comisiei că „a crezut sincer” că cele cinci întâlniri la care a participat, inclusiv o festivitate de rămas bun pentru un membru al personalului și propria petrecere surpriză de ziua sa de naștere, au fost „întâlniri de lucru legale” menite să ridice moralul membrilor personalului suprasolicitat care se confruntă cu o pandemie mortală. De asemenea, el a declarat că „anumiți consilieri de încredere” l-au asigurat că nu au fost încălcate nici regulile obligatorii din punct de vedere legal, nici orientările guvernamentale privind Coronavirusul, conform Aljazeera .