Infofinanciar > Info > Enel România va fi preluat de greci! Cum vor fi românii afectați
Info

Enel România va fi preluat de greci! Cum vor fi românii afectați

Enel-Grecia, Sursă foto: DailyBusiness
Sursă foto: DailyBusiness

Enel, un important furnizor de energie din România a ales să-și vândă acțiunile deținute unei companii grecești. Tranzacția rămâne în grafic și s-a anunțat că va fi finalizată în trimestrul al treilea al anului în curs, conform comunicatului expus de compania Enel. Activele din țară ale furnizorului de energie vor fi preluate de Grupul PPC, compania grecească Public Power Corporation. Clienții companiei Enel vor fi ți ei preluați de noul proprietar.

Compania grecească are un plan strategic foarte bine controlat de a-și extinde influența în Europa de Sus-Est. Conform comunicatului, achiziția Enel România se aliniază perfect obiectivelor companiei grecești cu privire la tranziția energetică. Țara noastră reprezintă o piață importantă pentru marile companii care pot avea acces la fonduri și investiții externe.

Achiziția Enel România 

România vine cu multe avantaje care sunt atrăgătoare pentru firmele din afară. Pentru a primi finanțare din partea UE prin intermediul Planului național de redresare și reziliență (PNRR) și al Fondului de modernizare, care sprijină obiectivele de extindere ale grupului, România este o piață importantă din punct de vedere strategic pentru PPC. PPC intenționează să investească în creșterea operațiunilor locale și urmărește să susțină sau  să extindă ceea ce Enel a construit în ultimii 18 ani de activitate în România, în ceea ce privește energia verde, mobilitatea electrică, portofoliul de clienți și serviciile cu valoare adăugată.

După finalizarea tranzacției, Grupul PPC va avea o prezență regională mai puternică și va domina piața energetică din Europa de Sud-Est. Concret, va depăși capacitatea instalată de 11 GW. Compania va oferi servicii pentru 8,9 milioane de consumatori pe mai multe piețe, furnizând aproximativ 41 TWh de energie electrică, distribuind 78 TWh  și generând peste 27 TWh de energie electrică. Astfel, prin acest proces, baza de active reglementate va crește la 4,15 miliarde de euro.

Grupul PPC este o companie energetică cu renume, ce are operațiuni în cinci țări din Europa de Sud-Est și o valoare de piață de peste 3 miliarde de euro. Compania a înregistrat o creștere a profitabilității operaționale în primul trimestru al anului, pe fondul diminuării costurilor, în special pentru achiziționarea de energie, gaze naturale și emisii de CO2. În acest fel, EBITDA recurent a ajuns la pragul de 280,5 milioane de euro, o creștere de 110,5 milioane de euro față de primul trimestru al anului trecut, adică 65%.

Grupul PPC, traiectorie ascendentă

Grupul PPC a înregistrat un profit net de 51,1 milioane de euro în primul trimestru din 2023, față de o pierdere netă de 185,7 milioane de euro în aceeași perioadă din anul 2022. Acest lucru a fost posibil prin revenire profitului pe plus în primele trei luni, ajungând la 73,3 milioane euro. Compania PPC își bazează activitatea pe încercarea de implementare a energiei verde și pe transformarea și modernizarea sistemului de distribuție.

„Rezultatele financiare înregistrate în primele luni ale anului reiterează traiectoria ascendentă a Grupului PPC şi pavează drumul spre distribuirea de dividende, începând cu 2024, în baza profitabilităţii anului în curs. Implementând planul nostru strategic de business, am continuat să creştem, pentru al doilea trimestru consecutiv, investiţiile în proiecte care ne transformă mixul energetic într-unul mai verde, în consolidarea şi modernizarea reţelei de distribuţie şi în digitalizarea activităţilor.” a declarat Georgios Stassis, preşedinte şi CEO al Grupului PPC, conform Adevărul .