Infofinanciar > Lumea la zi > Emmanuel Macron se întâlnește cu Xi! Declarațiile Ursulei von der Leyen îi strică planurile?
Lumea la zi

Emmanuel Macron se întâlnește cu Xi! Declarațiile Ursulei von der Leyen îi strică planurile?

Emmanuel Macron trist, sursă foto Know Your Meme
Credit imagine: Know Your Meme

Emmanuel Macron, președintele Franței, a sperat că vizita sa în China din această săptămână va demonstra unitatea europeană și sprijinul pentru eforturile sale de a relua relația cu cea de-a doua economie a lumii. Pentru a sublinia acest lucru, el a invitat-o pe Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, să i se alăture în vizita din 5-7 aprilie. Cei doi vor vorbi cu „o voce unitară”, a declarat Macron.
În mare parte a continentului, atitudinile publice față de China s-au înăsprit, iar politica se înăsprește și ea, în parte din cauza presiunii americane.

Și totuși, multe guverne și firme europene sunt dornice să reconstruiască relațiile economice cu China, pe măsură ce aceasta iese din cei trei ani de izolare cauzată de restricțiile sale draconice privind Covid-19. De asemenea, ele rămân profund îngrijorate de eforturile americane de a limita China din punct de vedere militar și tehnologic. Macron, care efectuează prima sa vizită în China din 2019, și doamna von der Leyen, aflată la prima sa călătorie în China în actuala sa funcție, vor face totuși o demonstrație de unitate în timpul reuniunilor trilaterale de la Beijing din 6 aprilie. În special, se așteaptă ca ei să îl îndemne pe Xi să clarifice faptul că China nu va furniza arme letale Rusiei și să facă mai mult pentru a încerca să pună capăt războiului din Ucraina.

Discuții delicate între Franța și China

Este probabil ca ei să facă apel la reținere cu privire la Taiwan, insula autonomă pe care China o revendică și a cărei președintă, Tsai Ing-wen, urma să se întâlnească cu președintele Camerei Reprezentanților din America, Kevin McCarthy, la Los Angeles, pe 5 aprilie. China a amenințat cu „contramăsuri hotărâte”. Nu a dat detalii, dar atunci când ultima președintă a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a vizitat
Macron nu este un porumbel al Chinei. Dar el dorește „autonomie strategică” pentru Europa și ca Franța să fie o „putere de echilibru”. Spre deosebire de mulți politicieni americani, el nu caută să izoleze sau să limiteze China. El o vede ca pe un potențial „schimbător de joc” în ceea ce privește Ucraina.
Ursula von der Leyen, în schimb, a supărat deja oficialii chinezi, expunând o abordare mai conflictuală într-un discurs din 30 martie. UneleIar ustate membre ale UE o consideră pe von der Leyen prea apropiată de administrația Biden. Dar discursul ei a reflectat o schimbare de atitudine față de China în mare parte din Europa. Aceasta a început înainte de războiul din Ucraina, pe măsură ce îngrijorarea a crescut în legătură cu probleme care implică comerțul, precum și cu influența politică și operațiunile de spionaj ale Chinei, titrează economist.com.
În 2019, Comisia Europeană a declarat China un „rival sistemic”. De atunci s-a accelerat o schimbare în sensul de a privi China cu precauție, în special în țările din Europa Centrală și de Est, unde China nu a reușit să ofere beneficiile economice promise. Majoritatea se aliniază acum îndeaproape cu America ca urmare a războiului din Ucraina.
Oficialii chinezi au părut luați prin surprindere de tonul discursului ținut de Ursula von der Leyen. Acesta „conținea o mulțime de denaturări și interpretări greșite ale politicilor chineze”, a declarat Fu Cong, ambasadorul Chinei la UE.
Este posibil ca discursul să fi complicat planurile lui Macron. El a sperat să demonstreze tipul de unitate pe care a încercat să o creeze atunci când Xi a mers la Paris în 2019. La acele discuții s-au alăturat Angela Merkel, pe atunci cancelar al Germaniei, și Jean-Claude Juncker, pe atunci președinte al CE. În toamna anului trecut, Macron a vrut să facă o călătorie comună în China cu Olaf Scholz, actualul cancelar al Germaniei. Dar Scholz a insistat să meargă singur. El a fost criticat pe scară largă în Europa pentru că a dat prioritate intereselor de afaceri germane.

Un pronostic optimist?

Teoretic, discursul lui von der Leyen ar putea totuși să lucreze în avantajul lui Macron, mutând atenția publicului de la eforturile sale de a relansa legăturile comerciale și încurajându-l pe Xi să facă din vizita sa un succes.
În același timp, în condițiile în care protestele privind reformele sale în domeniul pensiilor continuă acasă, Macron se confruntă cu mai multă presiune pentru a obține un angajament semnificativ din partea Chinei în ceea ce privește Ucraina. Acesta ar trebui să meargă dincolo de o simplă exprimare a opoziției față de amenințările sau atacurile nucleare, așa cum i-a transmis Xi lui Scholz.
O posibilitate este ca Xi să facă un angajament personal, similar cu cele date deja de unii oficiali chinezi, de a se abține de la înarmarea Rusiei. O altă opțiune este ca dl Xi să programeze discuții virtuale cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Oficialii chinezi au sugerat că acestea ar putea avea loc imediat după ce dl Xi a vizitat Moscova în martie.
Totuși, Xi va evita să spună ceva care să submineze relația sa cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. Atunci când premierul spaniol, Pedro Sánchez, a vizitat Beijingul la 30 și 31 martie, el l-a îndemnat pe dl Xi să vorbească cu dl zelenski și i-a recomandat planul de pace al liderului ucrainean, care prevede restabilirea granițelor țării sale de dinainte de 2014. Dar nu a existat niciun răspuns public din partea Chinei.
Dacă Macron nu reușește să extragă cel puțin o concesie retorică din partea Chinei cu privire la Ucraina, ar putea slăbi argumentele în favoarea unor legături economice mai strânse cu China. De asemenea, el s-ar putea confrunta cu mai multe dintre criticile care au urmat eforturilor sale eșuate de a-l convinge pe dl Putin să nu meargă la război. Dl Xi va exploata fără îndoială orice semnale franceze privind dorința de a se reangaja din punct de vedere economic, spune Noah Barkin de la Rhodium Group, o firmă de cercetare. „Întrebarea este: va oferi Macron ceva fără să primească ceva în schimb?”.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.