Infofinanciar > Lumea la zi > Emmanuel Macron nu scapă de protestanți nici în munți. Incidente violente în timpul vizitei din Hautes-Alpes
Lumea la zi

Emmanuel Macron nu scapă de protestanți nici în munți. Incidente violente în timpul vizitei din Hautes-Alpes

Emmanuel Macron trist, sursă foto Know Your Meme
FOTO: Know your meme

Emmanuel Macron este urmărit la tot pasul de efectele legii prin care a crescut vârsta de pensionare a francezilor de la 62 la 64 de ani. Aproximativ o sută de manifestanți s-au adunat în localitatea Savines-le-Lac din departamentul Hautes-Alpes la apelul centralei sindicale CGT.

Manifestanții s-au așezat pe șosea și i-au cerut demisia președintelui francez. Forțele de ordine au intervenit prompt înainte ca situația să degenereze. Jandarmii au reușit să-i împingă pe protestatari spre ieșirea de pe podul Savines-le-Lac dar nu înainte ca traficul să fie perturbat.

Președintele francez, tot mai contestat

Potrivit presei franceze un bărbat a fost „săltat” de oamenii legii și plasat în arest preventiv pentru fapte ce țin de ultraj și rebeliune. La scurt timp, jurnaliștii au relatat că jandarmii au mai ridicat un bărbat în vârstă. Arestarea a fost confirmată și de oamenii legii.

Republica Franceză este afectată de protestele împotriva reformei pensiilor. Acestea s-au desfășurat pe tot parcursul acestei luni și au crescut în intensitate după ce executivul francez și-a asumat responsabilitatea pentru controversata lege, după ce guvernanții au fentat votul din Parlament.

Datele furnizate de ministerul francez de interne indicau că peste 930.000 de persoane au protestat pe străzile Franței. Doar în Paris, autoritățile au precizat că au fost peste 93.000 de persoane în ciuda faptului că sindicatele au precizat că peste 450.000 de persoane au protestat pe străzile Parisului.

Din cauza manifestațiilor violente, vizita monarhului britanic Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a fost nevoit să-și contramandeze vizita din Franța.

Grevele din Franța au perturbat activitatea obiectivelor turistice

Întreaga activitate a fost perturbată de grevele muncitorilor, de exemplu depozitul petrolier din Frontignan a fost blocat în cursul zilei de marți, iar pompierii au fost nevoiți să intervină pentru a lichida un incendiu provocat de o grenadă cu gaz lacrimogen.

Tot în cursul zilei de marți activitatea principalelor obiective turistice ale Parisului, Turnul Eiffel, Arcul de Triumf și Palatul Versailles a fost suspendată. În aceste condiții forțele de ordine au fost nevoite să aresteze 23 de persoane. Din păcate, spre finalul zilei de marți tensiunile s-au accentuat.

Publicația franceză Le Figaro a precizat că la orele 18:00 pe străzile din Franța peste 556.000 de persoane își exprimau nemulțumirea în legătură cu proiectul pensiilor, dintre care 93.000 protestau doar în Paris.

În cea ce-a de-a zecea zi de protest, numărul manifestanților a crescut la 740.000, potrivit datelor oferite de ministerul francez de Interne. Sindicatele au anunțat o nouă zi de proteste pe 6 aprilie.

Tensiunile au fost alimentate și de politicienii aflați în opoziție într-un tweet publicat marți seară, Marine Le Pen, s-a întrebat „cât timp va mai sta Emmanuel Macron cu mâinile în sân în fața francezilor care îi reamintesc, demonstrație după demonstrație, că o politică corectă are ca obiectiv asentimentul popular?”. Potrivit acesteia, președintele nu poate „să considere poporul ca pe un adversar care trebuie ignorat și disprețuit”, potrivit lefigaro.fr.