Lumea la zi

Elon Musk s-a mai îmbogățit cu 11 miliarde de dolari. Șeful Tesla nu mai are șanse la primul loc în topul miliardarilor

elon musk
Sursa foto: Business Today

Averea lui Elon Musk, directorul general al companiei Tesla, a înregistrat o creștere de aproape 11 miliarde de dolari în două zile. Majorarea a survenit în plin proces, multimiliardarul fiind acuzat de fraudă în urma unei postări pe Tweeter din 2018, în care afirma că are „finanțarea asigurată” pentru a privatiza producătorul de automobile electrice.

Averea lui Elon Musk a înregistrat un salt de aproximativ 10,6 miliarde de dolari, ajungând la 145,2 miliarde de dolari fix în a doua zi când depunea mărturie într-un proces care i-a fost intentat pentru fraudă. Musk, în vârstă de 51 de ani, se confruntă cu un proces de fraudă cu privire la valori mobiliare din cauza unei postări pe contul propriu de Tweeter din august 2018, în care a spus că „ia în considerare posibilitatea de a privatiza Tesla la 420 de dolari. Finanțare asigurată”.

Investitorii susțin că afirmațiile sale despre faptul că are banii necesari pentru a privatiza producătorul de automobile electrice au reprezentat minciuni care le-au generat pierderi mari înainte ca planul să fie abandonat. Elon Musk a susținut că nu există nicio legătură de cauzalitate între tweet-urile sale și evoluția prețului acțiunilor. Cu toate acestea, acțiunile Tesla au crescut cu până la 13,3% în ziua tweet-ului de preluare în proprietate privată.

Musk susține că investitorii saudiți sunt de vină

Nu este clar ce curs va lua procesul federal cu juriu. Elon Musk le-a spus investitorilor saudiți în 2018 că nu deține suficient de mult din Tesla pentru a o privatiza de unul singur, potrivit unei transcrieri a conversației dezvăluite în instanță.

Multimiliardarul a susținut în cadrul procesului că Fondul public de investiții cu sediul la Riad „a dorit fără echivoc să privatizeze Tesla” și l-a acuzat pe Yasir Al-Rumayyan, guvernatorul fondului suveran de investiții al Arabiei Saudite, că a dat înapoi.

Directorul general al companiei Tesla a declarat că deținea la momentul respectiv aproximativ 19% din Tesla și, posibil, 25% dacă ar fi exercitat unele opțiuni, potrivit transcrierii. În prezent, Musk deține aproximativ 13%, după ce a vândut aproape 40 de miliarde de dolari de la sfârșitul anului 2021 pentru a plăti taxe și pentru a ajuta la finanțarea achiziției Twitter.

Miliardarul a insistat, de asemenea, că numai acțiunile sale Space Exploration Technologies Corp. ar fi asigurat finanțarea necesară pentru a privatiza Tesla. SpaceX a devenit o parte din ce în ce mai importantă a averii sale – participația sa de 42% în compania cu acționariat restrâns valorează aproximativ 49 de miliarde de dolari, potrivit indicelui de avere Bloomberg.

Șeful Tesla nu mai are șanse la primul loc în topul miliardarilor

Musk, care a cumpărat Twitter cu 54,20 dolari pe acțiune, a fost întrebat despre baza ofertei sale de 420 de dolari pentru prețul acțiunilor. El a spus că „nu este o glumă”. Dar „există o anumită karma în jurul valorii de 420”, a spus el, precizând că rămâne o „întrebare dacă este o karma bună sau rea în acest moment”, citat de Blomberg.

Elon Musk a devenit luna trecută prima persoană care a rămas fără 200 de miliarde de dolari din averea sa netă. Averea lui a scăzut acum cu aproximativ 195 de miliarde de dolari față de vârful său. Conform estimărilor Bloomberg, s-ar putea ca Elon Musk să nu-și mai recupereze niciodată titlul de cea mai bogată persoană din lume.

Acțiunile Tesla au scăzut cu 39% de la 1 decembrie, de cinci ori mai mult decât pierderile înregistrate de indicele Nasdaq 100, care are o pondere mare în sectorul tehnologic, în condițiile în care producătorul auto se confruntă cu o concurență crescută și a ratat așteptările privind livrările, chiar și după ce a oferit reduceri. Musk, care ani de zile a folosit acțiunile ca o modalitate de a strânge bani pentru el însuși, nu mai este cea mai bogată persoană din lume, averea sa netă fiind de 129,4 miliarde de dolari, în scădere cu peste 210 miliarde de dolari față de vârful său, potrivit Bloomberg Billionaires Index.