Infofinanciar > Info > Elevii vor primi de patru ori mai mulți bani de la Guvern! Vezi care sunt condițiile de eligibilitate
Info

Elevii vor primi de patru ori mai mulți bani de la Guvern! Vezi care sunt condițiile de eligibilitate

Bani, Sursă foto: Antena 3 CNN
Sursă foto: Antena 3 CNN

Guvernul a hotărât să mărească de patru ori suma acordată pentru  costul transportului elevilor care frecventează școala în afara orașului lor de origine. Ordonanța de urgență, potrivit unui comunicat al Executivului, modifică și îmbunătățește Legea educației naționale 1/2011 în acest sens.

Pentru transportul elevilor pe distanțe de până la 3 kilometri se va plăti o sumă forfetară lunară de 60 de lei. Pentru distanțe mai mari de atât, taxa lunară se va majora cu 6 lei pe kilometru.

Cum se vor acorda banii

În cazul în care costul transportului depășește suma forfetară, suma poate fi majorată cu până la 100%, dar nu mai mult decât valoarea actelor de transport date de elevii care solicită suplimentarea. Plățile ar urma să fie compensate în această situație pe baza documentelor prezentate de către furnizorii de transport, adaugă Guvernul.

În plus, dacă taxa forfetară lunară majorată cu 100% nu acoperă costurile lunare de transport pe bază de abonament/bilet, deficitul poate fi rambursat din bugetele Consiliului Județean.

De exemplu, dacă un elev locuiește la 15 kilometri de școală, el va primi 60 de lei pentru primii trei kilometri și 6 lei pentru fiecare km din următorii 12 kilometri, pentru un total de 132 de lei înainte de a cumpăra abonamentul. Pentru a pune creșterea în perspectivă, înainte, pentru aceeași 15 km, un copil ar fi primit 30 de lei pentru primii 3 km plus 3 lei pentru fiecare km din cei 12 km rămași, pentru un total de 66 de lei.

Beneficii pentru elevii care stau în chirie

Elevilor care sunt cazați sau găzduiți de o familie gazdă în localitatea în care studiază li se rambursează din bugetul Ministerului Educației, prin intermediul unităților de învățământ în care sunt înscriși, costurile de transport între localitatea în care studiază și locul de reședință pentru patru călătorii dus-întors pe lună și o călătorie dus-întors în timpul fiecărei sărbători legale. Plata va fi acordată pe baza documentelor de transport.

În același timp, legislația pune bazele legislative pentru ca administrațiile locale să finanțeze transportul școlar specializat pentru tranzitul de la sau către unitățile de învățământ din toate ciclurile de învățământ preuniversitar: primar, gimnazial și liceal.

Potrivit Executivului, finanțarea pentru transportul specializat al elevilor se asigură de la bugetul de stat, prin sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat și transferate la bugetele locale, potrivit Bugetul.ro.