Infofinanciar > Info > Avem bani pentru toți! Statul a plătit alocaţii pentru susţinerea familiei de peste 23,4 milioane de lei în noiembrie
Info

Avem bani pentru toți! Statul a plătit alocaţii pentru susţinerea familiei de peste 23,4 milioane de lei în noiembrie

Familie, Sursă foto: DGASPC Sector 4
Sursă foto: DGASPC Sector 4

Datele Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) arată că valoarea totală a alocațiilor pentru susţinerea familiei, plătite de stat în luna noiembrie 2022, a fost de 23,47 milioane de lei, în timp ce suma medie primită de fiecare beneficiar a fost de 182,76 lei. Cuantumul înregistrat în luna precedentă a fost mai mare cu peste un milion de lei faţă de luna octombrie, se arată în analiza făcută de instituție.

Datele ANPIS arată că numărul total al beneficiarilor, aflați pe listă în luna noiembrie 2022, a fost de 128.449 de persoane. Față de luna octombrie, când pe listă erau trecute 125.247 de persoane, numărul celor care au primit acest ajutor social a fost în creștere .

De altfel, în luna octombrie, cuantumul alocațiilor pentru susținerea familiei a depăşit 22,43 milioane de lei, iar suma medie primită de beneficiar a fost de 179,09 lei.

Unde se află extremele

Potrivit ANPIS, cei mai mulți beneficiari provin din judeţele:

a) Bacău – 7.738

b) Suceava – 7.504

c) Iaşi – 6.720

d) Vaslui – 6.495.

De cealaltă parte, cei mai puțini oameni care au primit alocații pentru susținerea familiei au provenit din Bucureşti (215) şi din judeţele Ilfov (700), Timiş (884) şi Tulcea (991), scru cei de la stiripesurse.

În ceea ce privește valoarea medie cea mai mare a drepturilor, cei mai câștigați au fost cei din judeţele Timiş – 220,08 lei, Braşov – 214,12 lei, Ilfov – 203,79 lei şi Bihor – 202,37 lei.Alocațiile pentru susținerea familiei au fost instituite de Legea nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei. Acest ajutor social, oferit de stat, este destinat familiilor care au în îngrijire copii şi realizează venituri mai mici decât pragul stabilit de lege.

Alocațiile pentru susținerea familiei, dublate de Senat

La sfârșitul lunii septembrie, oficialii din Senat au decis să adopte proiectul de lege al PNL, care prevede dublarea alocațiilor pentru susținerea familiei.

Astfel, alocația complementară, oferită unei familii cu doi părinți și un singur copil, în care venitul fiecărui membru nu depășește 0,80 ISR (indice social de referință, în valoare de aproximativ 430 de lei) va crește de la 87 de lei la 174 de lei.

Pentru a deveni lege, acest proiect trebuie să treacă și de votul din Camera Deputaților, care este for decizional.

„Legislația națională cu privire la susținerea tinerelor familii, a celor cu copii în întreținere sau care sprijină natalitatea, a prevăzut în decursul timpului anumite formule de sprijin sau alocații financiare care, din cauza dificultăților bugetare din ultimii ani nu s-au actualizat la nivelul prețurilor de consum. De exemplu, alocația prevăzută la Legea nr.277/2010 privind alocația pentru susținerea famișiei nu a mai suferit actualizări de aproape 7 ani, în condițiile în care creșterea prețurilor a fost constantă, iar în anul 2022 se prefigurează cea mai mare inflație din ultimul deceniu”, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor, scrie Adevărul.

„Pentru a răspunde acestei probleme emergente, prezenta propunere legislaivă are în vedere o majorare cu 100% a alocației pentru sprijinirea familiilor, pentru toate categoriile de beneficiari prevăzuți de lege, de la familiile cu un copil și până la familiile cu patru sau mai mulți copii”, au precizat la acea vreme autorii proiectului de lege.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.