Lumea la zi

El Salvador vrea să convingă investitorii să cumpere obligațiuni bitcoin. Sunt la un pas de incapacitate de plată

bitcoin sursa foto mediafax
sursa foto - mediafax

Prima țară din lume care a adoptat bitcoin ca monedă oficială este El Salvador. Acum, Guvernul a cerut parlamentului să aprobe emiterea de obligațiuni acoperite de această criptomonedă. Congresul țării din America Centrală a transmis marți, în cursul nopții, că a primit un proiect legislativ cu privire la reglementarea emiterii și vânzării de obligațiuni atât către investitorii locali, cât și către cei străini.

Propunerea a ajuns pe masa Congresului la doar un an după ce președintele Nayib Bukele a făcut un anunț cu privire la ,,obligațiunile vulcan” care vor fi lansate în vederea strângerii sumei de un miliard de dolari pentru proiectul ,,Bitcoin City”. Acesta presupune construirea unui întreg oraș pe coasta țării El Salvador, care să fie alimentat cu energie vulcan, iar singura taxă impusă să fie TVA-ul.

Bukele a transmis ulterior că aceste obligațiuni au fost denumite după cei 170 de vulcani din țară și ar urma să ofere energia necesară unor proiecte de minare a bitcoin. Președintele ar fi așteptat inișiat ca lansarea acestora să fie definitivată până la finalul lui 2022. Cu toate acestea, ministrul de Finanțe, Alejandro Zelaya, a transmis că proiectul va suferi amânări pe fondul războiului dintre Rusia și Ucraina.

Pentru analiști, explicația lui Zelaya a fost destul de neobișnuită. Varianta pe care o iau aceștia în considerare are legătură cu prăbușirea puternică a prețului bitcoin în acest an și a scăderii interesului la nivel mondial față de criptomonede.

Va intra ,,țara bitcoin” în incapacitate de plată?

La sfârșitul lui iulie 2022, El Salvador a transmis că va exista o răscumpărare în valoare de 1,6 miliarde de dolari pentru a depăși situația care conduce spre o incapacitate de plată. Obligațiunile au fost tranzacționate la discounturi puternice pe piețele internaționale după ce țara a adoptat bitcoin ca monedă oficială în septembrie 2021.

Vicepreședintele Felix Ulloa a anunțat într-un interviu ulterior pentru agenția Bloomberg că China s-a oferit să cumpere întreaga datorie suverană a țării, deși acest lucru nu a fost confirmat oficial de administrația de la Beijing.

„Nu vom vinde primului care licitează, va trebui să vedem condițiile”, a precizat vicepreședintele lui Bukele, conform hotnews.ro.

Președintele din El Salvador s-a declarat un promotor frecvent al criptomonedelor și a militat constant pentru adoptarea bitcoin ca monedă oficială. Acest lucru a fost făcut sub ideea ca economia să fie revigorată, să aibă un aer mult mai modern. Bukele a susținut și că locuitorii țării vor putea primi bani de la rudele ce muncesc în străinătate, fără a mai suporta comisioane de la bănci. Mulți cetățeni din America Centrală au optat pentru locuri de muncă în Statele Unite ale Americii.

Lucrurile n-au mers conform planului

Până în acest moment, El Salvador a cumpărat 2.392 de bitcoini la un preț ce se estimează la 107 milioane de dolari, dar valoarea lor a scăzut în contextul prăbușirii prețului criptomonedei în 2022. Din iulie, administrația lui Bukele nu a mai cumpărat niciun bitcoin. Planul depus acum de guvern în Congres precizează lărgirea cadrului legislativ, mai exact adoptarea tuturor criptomonedelor de către El Salvador.

Congresul din San Salvador are dominație autoritară de partidul Nuevas Ideas al lui Bukele și al aliaților săi, fiind sprijinit de 64 din cei 84 de deputați ai parlamentului unicameral. Doar doi dintre aceștia nu au oferit un vot pozitiv pentru adoptarea bitcoin ca monedă oficială.