Infofinanciar > Educație financiară > Cercetătorii Bank of America: Criza Bitcoin este a cincea cea mai mare pierdere de valoare din istorie
Educație financiară

Cercetătorii Bank of America: Criza Bitcoin este a cincea cea mai mare pierdere de valoare din istorie

Bitcoin sursa foto: 123rf

Bitcoin se confruntă cu una dintre cele mai mari prăbușiri din istorie – acest lucru este evident. Dar nota de cercetare Flow Show a Bank of America Research a analizat datele și le-a pus în termeni istorici: Este a cincea cea mai gravă prăbușire a unui activ din istoria financiară, aproape la fel de mare ca și cea a Mississippi & South Sea Co., scrie revista Fortune.

Bitcoin, care reprezintă 41% din piața criptomonedelor, a atins minime nemaiîntâlnite din adâncurile pandemiei de acum doi ani. Și, deși s-a redresat după „Crypto Winter” din luna mai, o scădere a pieței a revenit în forță, odată cu implozia FTX, care a determinat bursa de criptomonede să declare falimentul, iar fondatorul și directorul general Sam Bankman-Fried să demisioneze – o situație departe de cea de acum câteva luni, când a fost comparat cu J.P. Morgan pentru încercările sale de salvare a firmelor aflate în dificultate.

Cercetarea BofA, bazată pe datele Bloomberg, constată că scăderea Bitcoin este a cincea cea mai mare din istorie – și, de departe, cea mai mare prăbușire a unui activ din anii ’70 încoace.

Cele mai mari bule economice din istorie, sursă foto Bank Of America Global Investment Strategy, Bloomberg, Global Financial Data

Cele mai mari bule economice din istorie, sursă foto Bank Of America Global Investment Strategy, Bloomberg, Global Financial Data; Bitcoin, pe locul cinci, dar pe primul loc la rapiditatea cu care activul s-a devalorizat

Cea mai mare lovitură suportată de un activ în ultimii 50 de ani

Bitcoin a înregistrat un declin de 77% de la vârful de tranzacționare de 70.000 de dolari din luna noiembrie a anului trecut, în urma căderii FTX. Între timp, capitalizarea pieței criptomonedei s-a prăbușit de la 3.000 de miliarde de dolari la 900 de miliarde de dolari.

Aceasta amintește de prăbușirea dotcom de acum două decenii, pe care BofA o estimează la un declin de 76% (cu doar 1% mai mic decât căderea Bitcoin) de la vârful său din martie 2000. Bula dotcom a fost alimentată de investiții în companii online din ziua în care internetul era nou, în timpul unei piețe în creștere în anii 1990. Indicele Nasdaq a crescut rapid, dar în anul 2000 bula a explodat atunci când companiile care strânseseră mulți bani, dar care nu aveau un plan de afaceri prea elaborat, au rămas practic fără bani. Creșterea de cinci ori a Nasdaq a scăzut odată cu prăbușirea, iar miliarde de dolari au fost pierdute. Criticii cripto susțin că asemănările sunt evidente.

O altă mare bulă care întrece Bitcoin este sfârșitul anilor ’20 și „Lunea neagră”, prăbușirea bursei de valori care a precipitat Marea Depresiune.

Evenimentele economice de acum 100 de ani au, de asemenea, asemănări cu cele de astăzi. În urma Primului Război Mondial, guvernul american cheltuia mai mult decât încasa din venituri fiscale, ceea ce a dus la o inflație ridicată. Cu toate acestea, puterea industrială americană a creat o avalanșă de locuri de muncă pe măsură ce țara a devenit un actor internațional important.

Istorici precum Liaquat Ahamed (care a câștigat un Pulitzer pentru descrierea bancherilor centrali din epoca Marii Crize, Lords of Finance) susțin că dezechilibrul comerțului global cauzat de utilizarea standardului aur, pe de o parte, și de faptul că America deținea de fapt cea mai mare parte a aurului din lume, a încurcat răspunsul bancherilor centrali la prăbușire și a agravat recesiunea într-o depresiune; din nou, acest lucru nu este diferit de dolarul extraordinar de puternic de astăzi, care este moneda de rezervă a lumii. Indicele Dow Jones Industrial Average s-a prăbușit cu 89%, calculează BofA, făcând de rușine chiar și căderea Bitcoin.

În anii mai recenți, am asistat la prăbușirea acțiunilor constructorilor de locuințe din SUA, care au scăzut cu 83% de la un vârf atins în 2005, conform calculelor BofA. După acest vârf, o eră de creștere rapidă a luat sfârșit în decurs de trei ani și a urmat criza financiară din 2008.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.