Infofinanciar > Lumea la zi > El este înlocuitorul lui Evgheni Prigojin. Este cunoscut pentru atitudinile antiputiniste
Lumea la zi

El este înlocuitorul lui Evgheni Prigojin. Este cunoscut pentru atitudinile antiputiniste

Grupul Wagner fanatik.ro
Credit imagine: G4media.ro

După moartea lui Evgheni Prigojin, pe care mulţi oameni au prezis-o, deşi circumstanţele i-au luat prin surprindere, punctul focal este acum soarta grupului Wagner. Gruparea paramilitară a fost scindată în primul rând de revolta lui Prigojin. O parte dintre mercenari au mers după liderul lor, în Belarus, în vreme ce alţii i-au jurat loialitate lui Vladimir Putin, iar alţii sunt relocaţi în alte zone de acţiune: spre exemplu, în ţările africane.

Însă loialiştii lui Evgheni Prigojin au rămas fără lider şi fără majoritatea alternativelor de comandant, întrucât numeroşi mercenari cu rang înalt au fost ucişi în acelaşi accident de avion. Cel mai probabil candidat pentru organizaţia acum „decapitată” este Anton Elizarev, unul dintre „cavaleri”, comandant.

„Există un tip, Elizarov, care este singurul lider supraviețuitor din rândul comandanților Wagner”, a declarat o expertă în organizarea acestei grupări paramilitare. Elizarov a jucat un rol semnificativ în luptele sângeroase din Ucraina, iar acum este responsabil de mișcările îngrijorătoare pentru polonezi ale wagneriților pe teritoriul Belarusului. Aleksander Lukașenko, președintele belarus, a opinat că, cel mai probabil, trupele vor rămâne pe teritoriul țării sale deocamdată. Dar depinde și care sunt planurile lui Elizarov, supranumit „Lotus”.

Sistemul Wagner este unul imun la corupție?

În grupul Wagner, cea mai mare parte a loialităților îi erau dedicate lui Evgheni Prigojin, mai degrabă decât lui Vladimir Putin. Elizarov se pare că este un oponent al putinismului. Și se pare că structura Wagner este una destul de dedicată unității, prin existența unui consiliu al comandanților.

„Ați auzit povestea despre Regele Arthur și Cavalerii Mesei Rotunde? Deci, toți comandanții Grupării Wagner sunt cavaleri, iar liderul nostru este Directorul.

Nu putem fi divizați, toate deciziile se iau în comun, la consiliul comandanților. Astfel, s-a creat o structură imună la corupție”, a declarat Elizarov, citat de Realitatea. El a mai spus și că „PMC Wagner nu este doar o structură care unește oamenii, este o ideologie”. Se pare că „Lotus” este de cel puțin 7 ani membru al wagneriților, timp în care a devenit unul dintre oamenii de bază ai lui Evgheni Prigojin, alături de care a fost văzut chiar și înainte ca fostul lider Wagner să ia zborul care i s-a dovedit fatal.

Din aceste motive, experții sunt de părere că el e candidatul cel mai potrivit pentru a ocupa golul lăsat de decesele lui Prigojin și Utkin și a continua operațiunile din Belarus și din țările africane. În același timp, Vladimir Putin a cerut wagneriților să îi jure loialitate pentru a-i reintegra în sistemul paramilitar rusesc.