Infofinanciar > Lumea la zi > Suma impresionantă care a rămas în Sevilla după Finala Europa League. Eintracht Frankfurt a câștigat competiția
Lumea la zi

Suma impresionantă care a rămas în Sevilla după Finala Europa League. Eintracht Frankfurt a câștigat competiția

Europa league câștigătoare
Sursă foto: Uefa.com

Stadionul Ramón Sánchez Pizjuán a găzduit, miercuri 18 mai, finala UEFA Europa League dintre Eintracht Frankfurt și Glasgow Rangers. Echipa din Germania a învins după executarea loviturilor de departajare (1-1 în timp regulamentar), reușind să câștige pentru a doua oară în istorie al doilea trofeu european ca importanță, la 40 de ani distanță de la primul.

În Sevilla au fost aproximativ 150.000 de vizitatori, fani ai celor 2 echipe, care au înnoptat în medie între una și două nopți, prilej cu care orașul spaniol a reușit să se afle în centrul atenției internaționale.

Sevilla s-a promovat din punct de vedere turistic printr-un eveniment sportiv de mare calibru, așa cum a făcut-o recent cu finala Cupei Regelui și cu gala premiilor Laureus.

„Aceste evenimente confirmă Sevilla ca oraș al sportului, cu un alt eveniment de excepție. Capacitatea noastră de a organiza acest tip de eveniment, organizarea serviciilor publice și ospitalitatea noastră sunt referințe pentru întreaga lume și pentru țările echipelor participante, Eintracht Frankfurt și Glasgow Rangers din Scoția, care provin de pe piețe turistice de referință pentru economia noastră”, a subliniat delegatul sportiv David Guevara la prezentarea Cupei UEFA Europa League la sosirea în oraș.

Peste 60 de milioane de euro au rămas în Sevilla

Finala UEFA Europa League a avut un impact economic semnificativ în Sevilla. Presa spaniolă estimează că evenimentul a adus peste 60 de milioane de euro și o ocupare completă a hotelurilor. Cu o săptămână înainte de evenimentul sportiv, prețurile camerelor variau între 500 și 600 de euro pe noapte.

Finala a avut, de asemenea, un impact incontestabil asupra industriei de catering din orașul aflat în sudul Spaniei. Barurile și restaurantele s-au bucurat din plin de eveniment, mai ales că a fost vorba de suporteri veniți din 2 țări cu o putere financiară superioară Spaniei, și anume Marea Britanie și Germania.

Aceștia sunt și mari consumatori de bere, iar această competiție a venit la Sevilla în plin sezon și cu temperaturi care încurajează consumul.

Pe lângă hoteluri și baruri, Sevilla a pregătit și o serie de activități recreative care au atras mii de localnici și turiști. Printre acestea putem enumera expoziția trofeului UEFA Europa League, în primăria din Plaza Nueva, sau stemele celor două echipe expuse pe pereții Torre del Oro. Plaza de España a găzduit mai multe terenuri de fotbal gonflabile și alte atracții timp de două zile, 17 și 18 mai. Principalele noduri de transport din Sevilla, aeroportul și gara Santa Justa, au fost, de asemenea, decorate cu această ocazie.

Și Bucureștiul s-a bucurat de organizarea evenimentului în 2012

Utilizat din 1958, stadionul din Sevilla a găzduit meciuri de la Cupa Mondială din 1982 și a fost, gazda celui mai mare succes european româmesc din istorie, victoria Stelei în fața Barcelonei în finala Cupei Europene din 1986.

În 2012, București a fost orașul care a găzduit Finala Europa League, jucată la momentul respectiv de 2 echipe spaniole, Atletico Madrid contra bascilor de la Athletic Bilbao. Au fost peste 30.000 de turiști în capitala României, care au lăsat peste 30 de milioane de euro în țara noastră.

Impactul economic asupra Bucureștiului după finala Europa League din 2012 s-a simțit în minim 3 industrii: industria hotelieră, restaurantele și barurile, dar și transportatorii.

Primii bani pe care i-au cheltuit în România suporterii spanioli au mers în conturile taximetriştilor. Fiecare transpor­tator din Bucureşti şi Ilfov a încasat în medie 100 de euro în ziua de respectivă, per total, cu oca­zia finalei, taximetriştii au reușit să strângă în con­turi aproximativ 1 milion de euro.

Proprietarii de restaurante din Bucureşti au încasat cu aproximativ 30% mai mult faţă de o zi normală, iar hotelierii s-au bucurat de un grad de ocupare aproape de capacitatea maximă și cu prețuri duble față de o perioadă obișnuită.