Infofinanciar > Lumea la zi > Conflictul vizelor Schengen! Turcia acuză Uniunea Europeană de jocuri politice murdare
Lumea la zi

Conflictul vizelor Schengen! Turcia acuză Uniunea Europeană de jocuri politice murdare

alephnews.ro
FOTO: alephnews.ro

Acordarea vizelor pentru Turcia reprezintă o mișcare politică a Bruxelles-ului, conform lui Erodgan. Din ce în ce mai des, turcilor li se refuză vizele pentru teritoriul Uniunii Europene, cu preponderență în zona Schengen. Firmele de turism susțin faptul că cetățenii din Turcia evită călătoriile în străinătate.

Conform ultimelor date, țările din spațiul Schengen evită să mai ofere vize de călătorie cetățenilor turci. Regimul de la Ankara consideră această manevră un joc politic practicat de Bruxelles, prin care președintele turc este corupt de sprijinul politic înainte de alegerile care vor avea loc anul viitor, o acuzație pe care Uniunea Europeană o dezminte. Recep Erdogan susține că va răspunde cu aceeași monedă dacă situația se va menține.

Diplomația Europeană nu va apela la găsirea unui consens prin care să impună o restricție în materie de vize pentru cetățenii ruși. Există o mare posibilitate să fie implementată o strategie prin care să modifice formalitățile de acces, lucru care se întâmplă deja în cazul turcilor.

Tot mai multor turci li se refuză viza

Un procent de 16,5% dintre cetățenii turci, care au depus deja solicitările pentru a obține o viză pentru spațiul Schengen în cursul anului trecut, a fost refuzat. Numărul cererilor respinse este mai mare comparativ cu cel din 2020, atunci când procentajul era de 12,5, conform platformei Schengenvisainfo.com. De asemenea, în 2015, doar 4% din solicitări erau respinse. Doi ani mai târziu, din anul 2017, numărul acestora să crească, conform digi24.ro

Schengenvisa susține, că în general, rata de refuz a cererilor depuse a crescut la nivel global. Comparativ cu alte state, în cazul Turciei numărul este unul mai mare.

Efectul pe care îl resimte un turc atunci când viza îi este refuzată în materie de costuri s-ar traduce prin irosirea a unui cuantum de 100 de euro, raportat la salariul minim din țara, în cauza asta ar însemna o treime. Indiferent dacă cel care a solicitat viza primește acceptul sau nu, suma nu este returnată.

Alături de cei care nu au primit viza Schengen se alătură și o faimoasă prezentatoare de știri din Turcia, a cărei solicitare i-a fost respinsă de două ori.

În această privință, Sinem Okten a făcut următoarele afirmații:

„Am avut această problemă de două ori la rând. Am aplicat mai întâi în Germania, apoi în Franța. Ambele state mi-au respins cererea. Am avut viză acordată de Germania de trei ani, de aceea am aplicat în Germania, sperând ca de data asta să obțin viza pentru cinci ani, dar am avut o mare dezamăgire, am primit două respingeri. Am călătorit în străinătate de multe ori pentru a urmări și a filma meciuri și a intervieva oameni, poate de 50-60 de ori. Am fost de multe ori în străinătate. Este prima dată când am această problemă, de două ori la rând, a declarat Sinem Okten.

De asmenea, prezentatoarea TV suține că Ambasada Germaniei nu a motivat decizia de a-i respinge cererea. Conform celor de la Reuters, care au solicitat un document de la Ambasada Franței, prezentatoarea nu a trimis destule dovezi prin care să-și justifice forma de finanțare pentru șederea în Turcia.

Refuzul vizelor este un act intenționat

Șeful diplomației turce este de părere că timpul prea mare de procesare al cererilor, dar și creșterea numărului de vize este de fapt un act intenționat. Aceasta este o problemă pe care, de altfel, a și expus-o omologilor săi atunci când a avut ocazia.

În lipsa unor dovezi clare furnizate de oficialii europeni, Mevlut Cavusolgul respinge scuzele, și susține că această strategie ține mai mult de-ai îngreuna campania electorală a lui Erdogan de anul viitor.

Ministrul de externe de la Ankara a declarat următoarele:

„La începutul lunii septembrie, îi vom chema pe ambasadorii acestor țări occidentale la minister și vom face avertismentele necesare. Dacă nu se îmbunătățește nimic după aceea, vom lua măsuri de retorsiune, restrictive, pe bază de reciprocitate”
În altă ordine de idei cetățenii din spațiul Schengen nu au nevoie de viză atunci cand tranzitează Turcia.

Reprezentantul Delegației Uniunii Europene în Turcia afirmă că vizele Schengen sunt eliberate pe merit, nicidecum pe baza jocurilor politice. De asemenea, el a mai adăugat faptul că numărul cererilor incomplete cu potențial fraudulos venite din Turcia a crescut. De altfel, Ununea Europeană a mai arătat că rata de respingere a vizelor pentru turci a fost aproape de cea globală, de 13-14%.