Infofinanciar > Lumea la zi > „Efectul octombrie”: Analiștii se tem de o cădere a pieței, făcând apel la crizele economice din trecut
Lumea la zi

„Efectul octombrie”: Analiștii se tem de o cădere a pieței, făcând apel la crizele economice din trecut

Economia americana Sursa foto Investment Executive
Sursa foto: Investment Executive

Luna octombrie a devenit o legendă printre analiștii de piață, cu un istoric de prăbușiri care au devenit cunoscute sub numele de „efectul octombrie”. Acesta desemnează sentimentul general al analiștilor că, odată ce toamnă începe să se instaleze, va urma o perioadă proastă pentru situația economică a pieței.

Efectul octombrie este o anomalie de piață percepută ca o tendință de scădere a acțiunilor în luna octombrie. Efectul octombrie este considerat a fi mai mult o așteptare psihologică decât un fenomen real, deoarece majoritatea statisticilor contrazic această teorie. Sentimentul are la bază prăbușirile pieței din secolul XX, văzute ca o serie de evenimente istorice catastrofale pentru investitori.

„Efectul octombrie este, practic, această idee că luna octombrie înregistrează mereu scăderi ale pieței”, a declarat EJ Antoni, cercetător pentru Economie Regională în cadrul Centrului de Analiză a Datelor de la Fundația Heritage, potrivit Fox Business.

Istoria „efectului octombrie”

Luna octombrie a fost, din punct de vedere istoric, martoră la prăbușiri legendare ale economiei Statelor Unite, precum Panica din 1907, Marțea neagră, Joia neagră și Lunea neagră din 1929 și Lunea neagră din 1987. În afara acestor date excepționale, datele generale arată că octombrie este o lună ca oricare alta.

„Când te uiți la date, descoperi că nu există prea multe dovezi care să susțină această teorie”, a spus Antoni.

Datele generale sugerează că, deși luna octombrie a avut ghinion cu istoricul său de prăbușiri, acest lucru poate fi doar rezultatul unor coincidențe.

„Este uimitor câte scăderi ale indicelui Dow Jones au avut ghinionul să se întâmple în octombrie”, a spus Antoni. „În opinia mea, aceste lucruri sunt mai mult coincidență decât orice altceva. Dacă vă uitați la evenimentele care au cauzat contracțiile monetare severe în momentele anterioare, acestea nu au avut nimic de-a face cu calendarul.”

Antoni a precizat că reputația proastă a lunii octombrie ar putea să își aibă originea chiar mai devreme de prăbușirea din 1907, arătând spre crizele de credit din economia agricolă a secolului al XIX-lea. Pe atunci, o economie centrată pe agricultură avea cicluri previzibile care, de multe ori, ajungeau la un punct culminant în octombrie.

„Fermierii au nevoie de împrumuturi în același timp pentru a cumpăra semințe, pentru a cumpăra îngrășăminte, pentru culturile lor”, a spus Antoni, adăugând că, ulterior, culturile „ajungeau toate pe piață în același timp”.

„Pentru că economia a avut aceste șocuri la nivel de sistem, ele au fost  supraestimate și, în opinia mea, constituie unul dintre factorii care au dus la crearea efectului octombrie”, a spus el.

Luna octombrie se va ridica la nivelul reputației sale negative în acest an

„Anul acesta pare că  luna octombrie chiar ar putea să se ridice la înălțimea reputației, indiferent dacă aceasta este meritată sau nu”, a spus Antoni. „Fie că vorbim despre economia americană sau cea globală, nu se întâmplă prea multe lucruri care să indice o creștere.”

În timp ce Antoni crede că economia americană ar putea crește ușor pentru al treilea trimestru al acestui an, luna octombrie ar putea fi începutul unei perioade economice nefaste.

„Nu văd nicio creștere la orizont”, a spus el. „Unul dintre factorii cheie care stau chiar acum în spatele creșterii noastre economice este reprezentat de situația exporturilor. Ele sunt pe cale să înceapă să scadă destul de repede, deoarece dolarul devine atât de puternic în raport cu alte monede. Iar când dolarul este puternic, produse de export de pe piețele internaționale se vând la un preț mult mai mare. Scăderea exporturilor va duce totodată, la scăderea PIB-ului”, a adăugat acesta.