Infofinanciar > Educație financiară > Educație financiară: Tot ce trebuie știi despre strategia în afaceri
Educație financiară

Educație financiară: Tot ce trebuie știi despre strategia în afaceri

strategie business
strategii business, Foto: austral.ro

”Strategia în afaceri”, cine n-a auzit de această sintagmă? Dar oare știm noi cu exactitate ce înseamnă acesta, cum se aplică și care este importanța ei cu adevărat într-un business? Ca să nu mai zic că există și diferite tipuri de asemenea strategii precum Strategia Companiei, Strategia Departamentelor și Strategia Echipei.

Abordarea strategiei în afaceri

Grosso-modo, există două abordări. Unii specialiști analizează prezentul ca să anticipeze schimbările din piaţă şi să știe cum trebuie să acţioneze pe viitor. O altă abordare pleaca de la ideea că este imposibil să prevezi micările de piață de mâine, așa că acești experți preferă să construiască strategii în funcție de de situația de la momentul respectiv. Michael Porter, autor al cărţii „Avantajul Competitiv”, este de părere că strategia determina modul în care resursele, abilităţile şi competentele companiei sunt combinate pentru a crea avantajul competitiv. Ca definiție, mulți cred că strategia în business este procesul prin care se stabililește  modul în care ”vei câştiga în perioada următoare”.

Strategia companiei

Aceasta este o strategie generală pentru întreaga firmă, așa după cum îi sune și numele. Aceasta cuprinde strategiile departamentelor. Pe undeva, creșterea performanțelor pe strategiilor pe departamente crește și strategia pe companie. Este o tehnică larg întâlnită mai cu seamă în corporații. Pe scurt, un manager ar trebuie să fie preocupat de creșetrea performanțelor pe departamente, întărirea brandului și asigurarea de resurse în acest scop.

Strategia pe departamente

De regulă, aceasta se realizează pornind de la studierea concurenței directe. Apoi, trebuie să te concentrezi pe resursele ce fac diferența în departamentele companiei tale față de compartamentele competitorilor direcți. De aici generează, apoi și, ceea ce se numește Analiza Propunerii Unice de Vânzare. Tot aici intra și celebra și atât de necesară analiză SWOT.

Strategia echipei

Strategiile de mai sus nu se pot susține fără strategia… echipei. Și aceste echipe trebuie să lucreze, la rândul lor, împreună, dar fiecare echipă trebuie să aibă propria strategie. Astfel, strategiile de echipă se susţin împreună pentru a asigura succesul strategiei de companiei.