Infofinanciar > Educație financiară > Educație financiară pentru începători. Diferența dintre CAS și CASS
Educație financiară

Educație financiară pentru începători. Diferența dintre CAS și CASS

Impozite sursă foto: it.sobis.ro
FOTO: IT.SOBIS.RO

Personalul activ pe piața muncii este obligat să plătească statului taxele și impozitele aferente drepturilor salariale. Acestor dări se adaugă și sumele pentru plata contribuțiilor sociale de sănătate reținute lunar fiecărui angajat, în conformitate cu prevederile din Codul Muncii.

Sumele reținute oferă salariatului accesul la servicii medicale de bază asigurate de statul român. Concret, înainte ca salariatul să-și primească drepturile bănești cuvenite, angajatorul va reține din venitul net al angajatului contribuțiile sociale cunoscute sub denumirea de CAS și CASS.

Care este diferența dintre CAS și CASS

Nu de puține ori aceste contribuții fie au fost confundate sau calculate incorect. pentru a înlătura orice confuzie, venim în sprijinul cititorilor cu un mic ghid prin care proiectăm principalele diferențe dintre cele două tipuri de contribuții. În primul rând vom porni de la denumire, astfel CAS este acronimul pentru Contribuția de Asigurări Sociale în timp ce CASS reprezintă Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate.

Așadar, CAS sau contribuția pentru Asigurările Sociale reprezintă un program al Guvernului Românie definit ca un sistem menit să acopere și transfere riscurile în sarcina unei agenții guvernamentale care are obligația de a oferi, în mod legal, o serie de beneficii.

Asigurările sociale sunt definite prin patru caracteristici, în primul rând există o serie de beneficii, de eligibilitate la care se adaugă și alte aspecte definite prin lege. Depozitul explicit are la bază veniturile și cheltuielile garantate de fondul fiduciar. Cel din urmă se instituie în urma colectării taxelor și a primelor plătite de, sau în numele participanților, totodată, fondul fiduciar poate fi completat și cu surse de finanțare suplimentară.

Acest program de asigurări sociale este adresat unei populații definite dat fiind faptul că participarea este obligatorie sau puternic subvenționată încât majoritatea persoanelor care îndeplinesc condițiile de eligibilitate aleg de bună voie să participe la program.

Contribuțiile sociale trebuie achitate în mod obligatoriu de fiecare categorie de salariați, în caz contrat, personalul activ pe piața muncii nu pot dobândi calitatea de asigurat. Cotele de contribuții pentru sistemul național de asigurări sociale se stabilesc anual, pe baza salariului brut. Acestea sunt reglementate de Legea nr. 227/2015, a căror prevederi se aplică atât în cazul CAS-ului ( contribuția la pensie) cât și pentru CASS (contribuția de asigurări sociale de sănătate CASS), cu mențiunea că deși sunt reținute din salariul angajatului, angajatorul este cel care livrează plățile în conturile statului.

Contribuția de Asigurări Sociale

Contribuția de Asigurări Sociale este definită ca o contribuție socială obligatorie, importantă de altfel pentru sistemul de asigurări sociale datr fiind fatpul că asigură protecția socială a cetățenilor. În momentul de față formula de calcul este următoarea:

„cota de 25% este datorată de persoanele fizice care îndeplinesc calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății contribuției de asigurări sociale, potrivit legislației în vigoare.

cota de 4% se aplică în condițiile deosebite de muncă, prevăzute în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare.

cota de 8% datorată în cazul condițiilor speciale de muncă, astfel cum sunt acestea prevăzute în Legea nr. 263/2010, de către persoanele fizice și persoanele juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora”, potrivit libertatea.ro.

Valoarea CAS se calculează în funcție de salariul de bază și baza lunară de calcul a contribuției CAS. Sunt două baze de calcul pentru 12 respectiv 24 de salarii minime.

În cazul primului nivel, cel de 12 salarii minime brute pe țară, contribuția se calculează astfel:

venit între 12-24 salarii minime: CAS=25% x 3000 de lei (salariul minim)x12 = 9.000 de lei.

În cel de-al doilea caz se aplică următoarea formulă: CAS=25% x 3.000 lei x 24 = 18.000 lei.

Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate

Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate reprezintă o contribuție la fel de obligatorie pe care angajatorii cât și angajații o achită lunar către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

Principalul obiectiv constă în finanțarea sistemului de sănătate și de facilitarea accesului la serviciile medicale pentru toți cetățenii țării. Nivelul contribuției este de 10% din salariul brut.

Formula de calcul în acest caz are următoarea structură:

10% x 3.000 de lei x 6 = 1.800 de lei; pentru venitul între 6-12 salarii minime sau, în cazul venitului între 12 și 24 salarii minime, baza de calcul este următoare:

10% x 3.000 de lei x 24 = 7.200 de lei.

De precizat este faptul că în cazul PFA-urilor ( persoane fizice autorizate), dacă venitul este sub cel dat de 6 salarii minime, plata CASS-ului nu este obligatorie.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.