Infofinanciar > Info > A fost decisă majorarea salariului minim brut! Ce a declarat Marius Budăi
Info

A fost decisă majorarea salariului minim brut! Ce a declarat Marius Budăi

Marius Budăi, Sursă foto: capital.ro
Sursă foto: capital.ro

Premierul Nicolae Ciucă a căzut de acord cu reprezentanții patronatelor și sindicatelor. Aceștia au decis ca salariul minim brut garantat în plată să fie de 3.000 de lei, dintre care valoarea de 200 de lei să fie scutită de impozit și contribuții de asigurări, de la 1 ianuarie 2023.

„Discuţia rămâne deschisă în ceea ce priveşte majorarea şi taxarea salariilor mai mari decât cel minim”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi. Însă, în privința salariului minim pe economie,  guvernul şi partenerii sociali au căzut de acord ca acesta să fie de3.000 de lei (brut),  din care 200 lei vor fi scutiţi de impozit şi contribuţii de asigurări. Totodată, a fost stabilit ca salariul minim pentru sectorul construcţiilor sa crească la 4.000 de lei tot de la 1 ianuarie 2023.

La un salariu minim de 3.000 de lei brut, un angajat va primi un salariu net în valoare de 1774 de lei, patronul suportând  costul salarial de 3.068 de lei pentru fiecare persoană, incluzând taxele și fără scutiri.

Cum va arăta salariul minim de anul viitor

Dacă se va aplica măsura „200 de lei în plus pentru salariul minim (creștere voluntară scutită de taxe)”, introdusă deja de la 1 iunie 2022, salariul minim pe anul 2023 va fi următorul: pentru un salariu minim brut de 3.000 de lei, angajatul primește în mână o remunerație netă de 1.863 de lei, iar firma suportă un salariu complet de 2.953 lei. În prezent, salariul minim pe economie este de 2.550 de lei brut. Astfel, la momentul actual, un angajat primește lunar suma de 1.524 de lei, iar firma suportă un cost salarial de 2.607 lei, conform RealitateaTV.

Mărirea salariului minim pe economie este una voluntară. Asta înseamnă ca orice patron care nu dorește să mărească salariul minim al angajaților săi are această opțiune. Dacă angajatorul a optat pentru majorarea voluntară a salariului minim, angajatul poate primi în mână un salariu net de până la 1724 lei, iar firma suportă un cost salarial de 2807 lei, cu facilitatea introdusă din iunie 2022.

Noul salariu minim 2023 ar urma să fie discutat și miercuri, de guvernanți cu patronatele și sindicatele, în Consiliul Tripartit, după care cabinetul Ciucă va decide printr-o hotărâre de guvern.

Câți români beneficiază de salariul minim pe economie

În prezent, în România sunt aproximativ 1,3 milioane de angajați plătiţi cu salariul minim pe economie (2.550 de lei brut), la care se adaugă şi 500.000 de lucrători în agricultură şi construcţii (3.000 de lei brut), potrivit datelor eliberate de către Ministerul Muncii.

De la 1 iunie 2022 până în prezent, firmele din România au majorat voluntar 130.000 de contracte de muncă, oferindu-le angajaților un plus de până la 200 de lei la salariul minim, beneficiind de scutirile de taxe acordate de Guvern. Așadar, 10% dintre angajații ce lucrează pentru ramura economică a țării (în afară de cei din agricultură și construcții) au beneficiat de majorarea salarială la care au contribuit patronii lor și statul.