Infofinanciar > Educație financiară > Educație financiară: Cele 5 reguli care o să-ți învețe copilul cum să cheltuiască
Educație financiară

Educație financiară: Cele 5 reguli care o să-ți învețe copilul cum să cheltuiască

educatie financiara

Specialiștii spun că educația financiară, în cazul copiilor, poate începe de la numai trei ani. Poate e cam exagerat, dar la cinci ani, cred că este fezabil. La această vârstă sunt curioși și receptivi, ceea ce înseamnă că pot asimila foarte repede informații noi. Evident, aici primul rol îl au părinții. Experții spun că există un set de prime cinci regului care trebuiesc respectate.

Atrage-i atenția copilului atunci când folosești bani

Ai grijă să nu exagerezi când te referi la bani, adică să nu îi pui pe un loc prea central. Explică-i ce sunt banii, la ce îi folosești, cum plătești facturile, cum se câștigă banii și cum se cheltuiesc. Asta spune de la sine lucruri importante despre valoarea banilor și importanța lor în viața noastră. Evident, trebuie să vorbești pe înțelesul copilului.

Spune-i cum se câștigă banii

Specialiștii mai spun că micuțul, cu cât va înțelege mai repede că banii vin ca rezultat al muncii, cu atât va fi mai atent cum să îi cheltuiască. Este și mai important ca micuțul să înțeleagă diferența estențială dintre necesități (mâncare) și dorințe (o nouă jucărie, o păpușă, un Lego). Tot acum se pare că este bine să îi dai primii bani de buzunar și să îl înveți cum să îi gestioneze. Vrea o jucărie nouă? Pune tu jumătate și cere-i să pună el restul, din pușculița lui. Așa va înțelege că cheltuielile se fac conștient, nu bazat pe emoţia imediată.

Învață copilul despre cheltuielile prioritare. Copiii au tendința să creadă că orice cheltuială este necesară, deci trebuie să îî arătăm că există anumite cheltuieli care sunt mai importante ca altele. Așa se dezvoltă reflexele care duc la creare calității de a fi chibzuiți. Pentru asta trebuie să îi explicit pe îndelete ce sunt cheltuielile importante: mâncare, curent, gaze, transport, detergenți, rechisite pentru grădi sau școală ș.a.m.d. Instă pe diferența dintre acestea și o jucărie, mersul la parcul de distracții etc.

Diferența dintre nevoie și dorință

Nevoia descrie foarte bine cele esențiale pentru supraviețuire și evoluție. Ce ne dorim ne bucură, dar nu ne influențează viața în mod negativ dacă nu se întâmplă. Și aici, trebuie să îi oferi, din nou, exemple clare: tu, tata, ai vrea un costum, pantofi, o geantă noi, dar amâni aceste cheltuieli pentru că există lucruri de nevoie imediată. Copiii trebuie să aibă dorințe, dar e bine să economisim pentru acele dorințe

Vorbiți-ii despre bugetul de siguranță. Bugetul de siguranță este extrem de important în orice familie, bani puși departe pentru situații neprevăzute. Copiii trebuie să știe de acest ”buffer” și pentru ce a fost el construit.

Copiii asimilează repede acest tip de informații, dar și mai ușor învață din ce fac cei din familie, din atitudinea noastră față de bani.