Lumea la zi

Creșterea inflației îl lovește politic pe Joe Biden. Democrații, în derivă

Joe biden sursă foto cnn.com
sursă foto cnn.com

Noi date despre inflație și prăbușirea ulterioară a pieței bursiere au venit într-un moment inoportun pentru președintele Biden și democrați, care reușiseră să stabilizeze situția economică, urmând să fie prezentată ca un atu în fața alegătorilor în noiembrie.

Deciziile din ziua de marți au ilustrat problema cu care se confruntă democrații. Biden și zeci de aliați ai Congresului și ai administrației s-au adunat la Casa Albă pentru a sărbători adoptarea Legii de reducere a inflației, despre care democrații susțin că va contribui la scăderea costurilor asistenței medicale, energiei și medicamentelor eliberate pe bază de rețetă.

Evenimentul a fost planificat luna trecută, deoarece prețurile la benzină au început în sfârșit să scadă, iar inflația a arătat semne timpurii de scădere. Doar cu câteva ore înainte de eveniment, datele recent publicate au arătat că inflația a crescut ușor în august, chiar dacă majoritatea economiștilor se așteptau să vadă contrariul.

Indicele prețurilor de consum a crescut cu 0,1% în august, o creștere relativ mică, atenuată parțial de scăderea prețurilor la gaze. Chiar și așa, prețurile la alimente, îngrijiri medicale și alte nevoi de bază au crescut cu ritmuri mult mai rapide, declanșând o prăbușire brutală a burselor și cea mai proastă zi de pierderi a Wall Street-ului din ultimii doi ani.

Declarațiile președintelui american

Creșterea inflației din august nu va fi suficientă singură pentru a răsturna economia sau pentru a avea un impact vizibil asupra prețurilor, Biden încercând marți să-i asigure pe americani că lucrurile vor fi „bine”.

„Piața de valori nu reflectă neapărat starea economiei, așa cum știți bine”, a spus el. „Și economia este încă puternică. Şomajul este scăzut. Șomajul este scăzut, iar piața muncii este în creștere. Producția este bună. Deci… cred că vom fi bine”, a declarat președintele american, conform The Hill.

Cu toate acestea, Rezerva Federală nu împărtășește optimismul lui Biden. Oficialii federali sunt supuși unei presiuni mai mari să continue creșterea ratelor dobânzilor într-un ritm accelerat, cu inflația încă foarte ridicată. Acest lucru va încetini economia – potențial chiar ar declanșa o recesiune – în timp ce cursa pentru Casa Albă se apropie în 2024.

Factorii care complică situația economica le-au dat republicanilor spațiu să riposteze asupra democraților, care în ultimele săptămâni au avut dificultăți în a păstra controlul asupra Congresului.

Doug Heye, un strateg republican, a spus că este de înțeles că democrații discută despre scăderea prețurilor la gaze, dar un eveniment ca cel de marți poate fi considerat „deplasat”.

Americanii nu îți permit eșecul administrației Biden

„Când încerci să faci aceste lucruri pentru a sărbători un act care nici măcar nu s-a împlinit încă, riști să pari ignorant față de problemele cu care populația încă se confruntă. „ Acesta este șocul cu care se confruntă toată lumea de fiecare dată când merge la un magazin alimentar, de fiecare dată când merge la un restaurant, sau la cumpărături pentru orice. În cazul în care un produs există – deoarece lanțul de aprovizionare este încă o problemă reală – prețul lui a crescut.”

Problemele lanțului de aprovizionare este un alt aspect îngrijorător pentru Casa Albă, dacă lucrătorii feroviari decid să facă grevă – o mișcare care ar putea afecta economia prin oprirea transportului de cereale, combustibil, cherestea, piese auto și alte produse cheie.

Până acum, Casa Albă și-a concentrat mesajul din ultimele săptămâni pe ceea ce consideră că sunt cele mai mari succese economice ale sale: cifre scăzute ale șomajului, investițiile în producție și prețurile la gaze, în cele din urmă, coborând sub o medie de 5 dolari per galon (3,78 de litri).

„În ceea ce privește piața de valori, este unul dintre indicatorii economici esențiali și urmărim acest lucru îndeaproape. De asemenea, este important să ne uităm la ceea ce se întâmplă pe Main Street”, a declarat miercuri secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Ellen Hughes-Cromwick, fost economist șef la Departamentul de Comerț sub fostul președinte Obama, a susținut că abordarea administrației asupra inflației a fost echilibrată și strategică, deoarece agenda sa se concentrează asupra creșterii pe termen lung.

„Cu siguranță, nu înseamnă că problema creșteri inflației a fost rezolvată. Datele provenite pe o singură lună nu prea mă ajută ca economist. Îmi place să văd ce se întâmplă în ceea ce privește tendințele”, a spus Hughes-Cromwick, acum economist la think tank-ul democrat de centru Third Way.

Ea a punctat către pachetul de infrastructură, CHIPs and Science Act și Legea pentru reducerea inflației ca și politici care privesc dincolo de peisajul economic actual, argumentând că democrații „construiesc o bază strategică” pentru creștere.

Democrații folosesc deja Legea de reducere a inflației ca o realizare de top în timpul campaniei electorale înainte de semi-mandat, susținând că se concentrează pe costurile ridicate cu care se confruntă familiile americane și, de asemenea, că au putut să împingă marile companii farmaceutice pentru a reduce costurile medicamentelor.

Republicanii: reacția democraților este deplasată

Totuși, economia a fost un punct relativ slab pentru Biden, chiar dacă cifrele au o tendință pozitivă. 

Strategii republicani au susținut că datele de marți privind inflația au oferit partidului o deschidere pentru a-și reorienta atenția asupra economiei pentru finalul mandatului intermediar din noiembrie. Comitetul Național Republican a criticat sărbătoarea de marți, considerând că reacția democraților a fost deplasată. Aceștia au susținut că „americanii nu își pot permite economia eșuată a lui Biden și democraților”.

Republicanii au fost forțați să-și întoarcă atenția de la critica democraților cu privire la economie și spre o altă problemă, în această săptămână: avortul.

Senatorul Lindsey Graham a introdus o legislație care să impună o interdicție națională a avorturilor după 15 săptămâni, ceea ce i-a luat prin surprindere pe senatori, deoarece mesajele lor s-au concentrat pe avort ca problemă de stat, nu la nivel național.

Heye a declarat că promovarea legislației naționale privind avortul nu va face decât să stimuleze entuziasmul alegătorilor democrați și că, în schimb, republicanii trebuie să își fixeze atenția asupra faptului că inflația nu va dispărea prea curând.

„Este necesar ca republicanii să se concentreze pe acest aspect. Dacă aceștia dezbat altceva decât problema inflației, crimei și situației de la graniță, atunci fac o greșeală în statele lor, în districtele lor.” , a spus acesta.