Infofinanciar > Esential > Economia Spaniei: cum arată piața muncii? Țara din Europa cu cel mai mare procent de șomeri și cei mai mulți români angajați
Esential

Economia Spaniei: cum arată piața muncii? Țara din Europa cu cel mai mare procent de șomeri și cei mai mulți români angajați

spania criza economica sursa foto dreamstime
sursa foto dreamstime

După impactul inițial al pandemiei, în 2021, PIB-ul spaniol a crescut cu 5%, cea mai mare creștere din 2000 încoace, potrivit Institutului Național de Statistică spaniol (INE). Potrivit previziunilor de creștere de 7% ale guvernului spaniol pentru 2022, creșterea activității economice în general și, mai ales, relansarea sectorului serviciilor, se va resimți pe piața muncii, cu o creștere a ocupării forței de muncă și o scădere a șomajului, arată o analiză a Comisiei Europene.

Ținând cont de cele mai recente evoluții ale indicatorilor privind forța de muncă în ceea ce privește lucrătorii care plătesc asigurări sociale, pentru anul 2022 se prevede o creștere de 2,7 % a ocupării forței de muncă. Dincolo de evoluțiile preconizate pe termen scurt și mediu, principalele provocări și vulnerabilități de pe piața muncii din Spania includ îmbătrânirea treptată a populației, rata ridicată a șomajului – în special în rândul tinerilor și al persoanelor de peste 55 de ani – și procentul ridicat de șomeri de lungă durată.

Din punctul de vedere al ocupării forței de muncă, structura de afaceri din Spania este foarte fragmentată, fiind formată din unități de afaceri mici. De fapt, în economia spaniolă 8 din fiecare 10 companii au doi angajați sau mai puțin. Majoritatea întreprinderilor mici se află în sectorul serviciilor, în special în comerț. În schimb, cele mai multe companii mari activează în sectorul industrial. Mai mult, un număr semnificativ de companii mari sunt actori internaționali importanți în sectoare legate de dezvoltarea infrastructurii, energie regenerabilă, turism, bănci, asigurări, industria textilă, tehnologia sănătății, aeronautică, sectorul agroalimentar și industria auto, precizează analiza Comisiei Europene.

Numărul afacerilor din Spania a scăzut

Cele mai recente date colectate în Repertoriul central al întreprinderilor (DIRCE) la 1 ianuarie 2021 și publicate de Institutul Național de Statistică (INE) indică faptul că numărul întreprinderilor active a scăzut cu 1,1 % în 2020, ajungând la 3,37 milioane. 18 % dintre întreprinderile active aveau o vechime de 20 de ani sau mai mult, iar aceeași proporție avea mai puțin de 2 ani.

În funcție de sectorul economic, „alte servicii” a fost cel mai proeminent în categoriile de întreprinderi, reprezentând 60,7 % din total. Acest sector, care număra 2 043 693 de întreprinderi active, le include pe toate cele din domeniul hotelier și al alimentației publice, al transporturilor și comerțului cu amănuntul, al informațiilor și comunicațiilor, al activităților financiare și de asigurări, al activităților imobiliare, al activităților profesionale, științifice și tehnice, al serviciilor administrative și auxiliare, al educației, sănătății și asistenței sociale și al altor activități sociale, inclusiv al serviciilor personale.

Proeminența comerțului a fost, de asemenea, semnificativă, reprezentând 21,2 % din total. Acest sector include societăți angajate în comerțul cu ridicata, în comerțul cu amănuntul și în brokerajul comercial. În cele din urmă, societățile din sectorul construcțiilor au reprezentat 12,4% din total, în timp ce industria a reprezentat 5,7%.

Cea mai mare scădere a numărului de șomeri

Luând în considerare datele estimate de Ancheta privind forța de muncă (LFS), anul 2021 s-a încheiat cu o performanță bună a pieței forței de muncă, după deteriorarea bruscă din anul precedent; numărul de persoane ocupate a crescut cu 841 000, iar ocuparea forței de muncă a revenit la nivelurile anterioare pandemiei. Numărul de șomeri a scăzut cu 616 000, ceea ce înseamnă că rata șomajului a fost în continuă scădere pe parcursul anului, ajungând la 13,3 %. Aceasta reprezintă o scădere considerabilă de aproape trei puncte – cea mai mare reducere din Uniunea Europeană – dar Spania rămâne țara cu cea mai mare rată a șomajului dintre țările Europei.

Potrivit informațiilor furnizate de Observatorul ocupațiilor din cadrul Serviciului public de ocupare a forței de muncă din Spania, această tendință pozitivă pe piața muncii la sfârșitul anului 2021 se reflectă și în registrele administrative: numărul șomerilor înregistrați la serviciile publice de ocupare a forței de muncă în decembrie 2021 a scăzut cu un procent notabil de 20 %.

O țară cu aproape 20 milioane de angajați

Numărul celor care contribuie la asigurările sociale a crescut, ajungând la 19,4 milioane, în timp ce cifrele de recrutare au crescut cu 21,6 %. Prezența lucrătorilor din alte țări este un factor important pentru indicatori, având în vedere că imigranții reprezintă 10,8 % din șomeri, 11,4 % din contribuabilii la asigurări sociale și 20,4 % din contractele de muncă.

În cazul cetățenilor străini care contribuie la asigurări sociale, lucrătorii din țările Europei reprezintă 36 %. În total, 57% sunt bărbați. Cel mai mare număr de cetățeni străini provin din România, Maroc, Italia, China, Columbia, Ecuador, Marea Britanie, Portugalia, Franța și Ucraina.

Cea mai mare rată a șomajului din UE

Rata șomajului în rândul tinerilor (persoane cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani) din UE a scăzut la 13,0% în 2021, de la 13,3% în 2020. Criza COVID-19 și măsurile asociate acesteia au avut un impact disproporționat asupra tinerilor în ceea ce privește șomajul, în special în 2020, când rata șomajului în rândul tinerilor a crescut cu 1,4 puncte procentuale (pp), în timp ce rata șomajului general a crescut cu 0,4 pp, dar apoi șomajul în rândul tinerilor a scăzut puțin mai mult în 2021 (-0,3 pp față de 2020) decât rata șomajului general (-0,1 pp, de la 7,1 % în 2020 la 7,0 % în 2021).

Excluzând regiunile pentru care datele se referă la anul 2019 (de exemplu, majoritatea regiunilor din Germania), cele mai scăzute rate ale șomajului în rândul tinerilor în 2021 au fost înregistrate în regiunile estice ale UE: 4 regiuni din Cehia – inclusiv Jihozápad, care a avut cea mai mică rată dintre regiunile de nivel NUTS 2, de 3,7% -, 3 regiuni din Ungaria (inclusiv regiunea capitalei Budapesta (4,8%)) și Wielkopolskie (4,0%) din Polonia.

Ratele ridicate ale șomajului în rândul tinerilor au fost concentrate în sudul Europei. Au existat 23 de regiuni în care 30,0% sau mai mult din forța de muncă cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani era șomeră. La capătul superior al intervalului, au existat 6 regiuni, în mare parte periferice sau îndepărtate, în care rata șomajului în rândul tinerilor era mai mare de 40%: Ciudade Autónoma de Ceuta (56,0%) și Ciudade Autónoma de Melilla (41,9%) (ambele în Spania), Anatoliki Makedonia, Thraki (45,1%) și Dytiki Makedonia (42,3%) (toate în Grecia), Mayotte (43,0%) în Franța și Sicilia (40,1%) în Italia, relevă datele Eurostat.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.