Infofinanciar > Info > Economia României e praf! BNR cere reforme serioase
Info

Economia României e praf! BNR cere reforme serioase

BNR
FOTO: playtech.ro

O analiză recentă efectuată de Banca Națională a României arată faptul că țara noastră este deficitară la capitolul predictibilitate economică. Prin urmare, climatul economic are nevoie de reforme serioase pentru a se favoriza întărirea producției de tradables precum și de modificări în regimul fiscal.

Potrivit analizei realizată de BNR „ România este lanterna roșie a UE”, în contextul în care veniturile fiscale reprezintă 26-27% din PIB. Analiza coordonată de Daniel Dăianu, evidențiază faptul că digitalizarea, regimul fiscal au nevoie de reforme majore în timp ce cheltuielile publice trebuiesc eficientizate, iar prioritizarea investițiilor spre tradables este o condiție necesară a unui climat economic stabil.

Ultimul raport emis de Banca Națională a României

Raportul mai indică faptul că salariile și pensiile trebuiesc de asemenea, reformate în timp ce domenii vitale precum sănătatea sau educație au nevoie de resurse bugetare suplimentare. Însă, toate aceste modificări vin la pachet cu venituri bugetare considerabile.

„România poate reveni la deficite de cont curent de sub 5% din PIB, cu o finanţare neproblematică în câţiva ani, dar avem nevoie de politici macroeconomice şi structurale adecvate. Un deficit de cont curent de 6% din PIB poate fi mai avantajos decât unul de 4 % din PIB dacă este finanţat în totalitate de investiţii directe, în timp ce cel de 4% este finanţat exclusiv prin îndatorare.

Natura investițiilor contează de asemenea; una este să investeşti în tradables, în high-tech, şi altceva în mall-uri şi zone rezidenţiale. Altfel spus, diavolul este în detalii”, se precizează în raportul Final de pandemi și economii care rezistă la șocul Războiului. BNR atenționează că deficitul bugetar structural mare s-a accentuat odată cu diminuarea veniturilor fiscale.

„România este lanterna roșie în UE”

„ Regimul fiscal regresiv (cetăţenii cu venituri mici, sau modeste, plătesc proporţional mai mult decât cei cu venituri mari), erori în politică fiscală, puzderia de exceptări şi portiţe, au contribuit la accentuarea deficitului bugetar prin diminuarea veniturilor fiscale. Cu venituri fiscale de 26-27% din PIB (inclusiv contribuţii) România este lanterna roşie în UE”, se arată în analiza BNR. O analiză efectuată de Consiliul Fiscal indică faptul că o potențială corectare a regimului fiscal poate genera venituri fiscale suplimentare de peste 3% din PIB în decursul a câțiva ani.

Însă, veniturile fiscale ceva mai mari ar putea genera o politică prin care înclinația spre consum a cetățenilor cu resurse limitate este considerabil mai înaltă decât a cetățenilor care obțin venituri mai mari, acest lucru afectează dinamica importurilor. O altă problemă constă în industria agroalimentară, subdezvoltată de altfel, în contextul în care suprafața agricolă reprezintă 57% din teritoriul țării noastre.

Totodată, turismul lipsește cu desăvârșire, fapt ce afectează „exportul intern” și, tocmai din această cauză românii sunt nevoiți să cheltuie resurse financiare consistente pe vacanțele din străinătate, informează B1Tv.ro.