Infofinanciar > Lumea la zi > Economia germană, în cădere liberă! Recesiunea nu va ocoli unul dintre cele mai puternice state europene
Lumea la zi

Economia germană, în cădere liberă! Recesiunea nu va ocoli unul dintre cele mai puternice state europene

Germania - sursa foto - jurnalul.ro
Sursa foto: jurnalul.ro

Inflația din Germania a continuat să crească în ultima lună, potrivit datelor oficiale publicate vineri, atingând cea mai mare rată din ultimele decenii. Majorările prețurilor, preponderent în sectorul alimentar și energetic, amenință căderea Germaniei într-o recesiune profundă.

Potrivit Destatis, Oficiul Federal de Statistică, indicele prețurilor de consum a crescut luna trecută cu 10,4% în ritm anual, față de 10,0% în septembrie, confirmând prognoza anterioară. Datele arată că rata inflației va continua să crească până la finalul anului, pe fondul majorărilor prețurilor și a crizei energetice.

Potrivit șefului de la Statistică, Georg Thiel, principalul motiv al inflației ridicate îl constituie „creșterea incredibilă a prețurilor la produsele energetice”, care s-au mărit cu 43%. Acesta a menționat că prețul energiei pentru consumul casnic a crescut cel mai mult. Gazele naturale au crescut cu 109,8%, în timp ce încălzirea de la termocentrale, cu 35,6%, conform Vești din Rusia.

Urmează o perioadă dificilă pentru populația germană

„Creșterile enorme ale prețurilor la produsele energetice reprezintă în continuare principalul motiv al inflației ridicate. Dar observăm din ce în ce mai multe creșteri de prețuri și pentru multe alte bunuri și servicii: ceea ce a devenit deosebit de notabil pentru gospodării este creșterea prețurilor la alimente”, a declarat Thiel.

În condițiile în care țara importă 35% din gaze din Rusia, o recesiunea este iminentă în perioada următoare. Potrivit GlobalData’s Country Analytics Overview, economia Germaniei va încetini de la 2,9% în 2021 la 1,5% în 2022, înainte de a aluneca în recesiune în 2023.

Puja Tiwari, analist de cercetări economice la GlobalData, notează: „Creșterea prețurilor la energie și scăderea puterii de cumpărare a cetățenilor din cauza inflației vor provoca o încetinire a producției industriale și vor împinge economia germană în recesiune în 2023. Germania este deosebit de sensibilă la mișcările prețurilor la gazele naturale din Rusia, deoarece gazele naturale reprezintă aproximativ 25% din mixul energetic al Germaniei, iar țara importă 35% din acestea din Rusia.”

Produsele alimentare s-au scumpit cu 20,3% față de octombrie 2021, cele mai mari creșteri ale prețurilor fiind înregistrate la alimentele de bază precum uleiurile vegetale, produsele lactate, ouă, legume, pâine și făinoase.

„Pe măsură ce prețurile continuă să crească, germanii ar putea să amâne planurile de investiții și să amâne achiziționarea de produse de lux, deoarece se luptă să plătească prețurile mai mari ale bunurilor de primă necesitate. Prețul alimentelor a crescut de la 18,7% în septembrie 2022 la 20,3% în octombrie 2022”, a mai spus Tiwari.

Sancțiunile impuse Rusiei afectează economia Germaniei

De asemenea, exporturile de mărfuri din Germania în Rusia s-au prăbușit, practic, cu 53% comparativ cu aceeași lună a anului trecut. Cantitatea de produse expediate din Germania către Rusia s-a redus cu 52,9% față de anul trecut, pe fondul sancțiunilor impuse față de Rusia, potrivit Vești din Rusia.

O tendință similară se observă în cazul importurilor de mărfuri din Rusia, care s-au redus cu 37,4%. Dar cea mai proeminentă schimbare a devenit scăderea livrărilor în expresie naturală, care s-au prăbușit cu 66,6% față de anul precedent.

Guvernul german a anunțat un pachet de stimulente în valoare de 100,4 miliarde de dolari (2,8% din PIB), începând cu septembrie 2022, pentru a atenua impactul perturbărilor lanțului de aprovizionare global, ajutând întreprinderile și gospodăriile să facă față facturilor energetice în creștere. Țara a adoptat, de asemenea, o lege pentru a readuce centralele electrice pe bază de cărbune și petrol ca înlocuitor al penuriei de gaze. Cu toate acestea, se așteaptă ca pachetul de stimulare a crizei energetice să împovăreze și mai mult finanțele guvernamentale, care erau deja sub presiune din cauza pachetelor de răspuns la COVID-19.