Infofinanciar > Info > Echipa românească de fotbal Sepsi s-a făcut mare pe bani ungurești! A cotizat chiar guvernul lor
Info

Echipa românească de fotbal Sepsi s-a făcut mare pe bani ungurești! A cotizat chiar guvernul lor

sepsi, sursa eurosport
sursa eurosport

Clubul de fotbal Sepsi prinde treptat respect din partea românilor. Formațiunea sportivă a avut numeroase rezultate foarte bune. Aflat în prima ligă din România, Sepsi a dat dovadă de performanță, în sezonul trecut cucerind Cupa României, Supercupa României și evoluând frumos în preliminariile Conference League.

În actualul sezon, echipa continuă să aibă rezultate bune, venind cu o calificare, în extremis, în play-off-ul Superligii. Aceste câștiguri au la baza finanțări. Echipa patronată de Laszlo Dioszegi a primit o finanțare din partea Ungariei.

Finanțare record de 11 milioane de euro

Conform raportului financiar al clubului, aceștia au avut venituri de 11 milioane de euro în anul 2022, o sumă record. Această creștere spectaculoasă a venitului, de peste 50% față de anul 2021, are la bază o subvenție record din partea Guvernului Ungariei, care conform calculelor, trece de 6 milioane de euro. Această susținere din partea Ungariei vine ca răspuns la acțiunile Guvernului condus de Viktor Orban. Aceștia au achitat integral costurile necesare construirii arenei pe care Sepsi joacă partidele „de pe teren propriu”. Această investiție a costat în jur de 25 de milioane de euro.

Clubul rapid a atacat Sepsi și și-a arătat nemulțumirea în legătură cu investițiile primite de la Guvernul maghiar. La momentul în care Dan Șucu a fost cooptat ca acționar în clubul Rapid, acesta și-a făcut prima apariție publică, în fața presei, condamnând Ungaria pentru finanțarea clubului Sepsi.

„Nu e o lovitură pentru alte echipe că un guvern al unei ţări străine investeşte anual 3,5 milioane de euro în bugetul unei echipe care concurează aici? E normal? Reclamele de la OTP Bank şi MOL sunt reclame pe baze comerciale? Care beneficiul lor? Mi se pare fără sens şi nimeni nu întreabă. Asta nu e competiţie, e haiducie. Adică, eu vin cu banii contribuabililor dintr-o ţară străină ca să bag bani într-o echipă din ţara vecină? Eu sunt convins că motivarea care a fost dată de cei care subvenţionează a fost că subvenţionează sportul de masă. Dar dacă vezi că, de fapt, se subvenţionează sportul de elită, atunci e deturnare de fonduri. E pedepsită penal! Sunt tare curios dacă vreodată echivalentul din Ungaria al Curţii de Conturi va veni să verifice ce se întâmplă cu banii contribuabililor“, a declarat Dan Şucu, în mai 2022.

Răspunsul lui Laszlo Dioszegi la acuzațiile Rapidului

La momentul respectiv al conflictului, Laszlo Dioszegi a reacționat la acuzațiile făcute de Dan Șucu, care conform acestuia sunt pe nedrept.

„Nu ştiu de unde a scos Şucu acest lucru şi de ce consideră că nu poate fi sponsorizată o echipă sau nu se pot face contracte de sponsorizare. El a spus că Rapidul va avea buget de 7 milioane şi anul următor 14 milioane, păi de unde vin banii, dacă nu din sponsorizări? Sunt nişte aiureli. ” a declarat reprezentantul Sepsi.

Patronul Sepsi a afirmat că reacția lui Dan Șucu este dată de lipsa de experiență, acesta fiind nou în lumea fotbalului la momentul declarației.

„A vorbit în necunoştinţă de cauză, nu cred că a vorbit cu răutate. El a intrat acum în fotbal, ştiu că e patron la o firmă de mobilă. Eu ştiu că şi Rapid, dacă vrea să aibă un buget, trebuie să aibă contract de sponsorizare. La noi, banii au venit pentru infrastructură. Dacă ne uităm în România, toate stadioanele sunt făcute din bani publici. Dacă e statul român, maghiar sau turc, nu cred că e vreo problemă dacă sunt plătite taxe. Noi plătim două milioane taxe, 16% impozit pentru orice ban care intră“a declarat Laszlo Dioszegi, conform Adevărul .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.