Infofinanciar > Esential > Dumitru Chisăliță: Va mai ajunge prețul benzinei sub 7 lei per litru?/ Analiză pe piața internațională a țițeiului
Esential

Dumitru Chisăliță: Va mai ajunge prețul benzinei sub 7 lei per litru?/ Analiză pe piața internațională a țițeiului

Dumitru Chisăliță, sursa foto: arhivă personală
Dumitru Chisalita, arhiva personală

Prof. Dumitru Chisăliță este președintele Asociației Energia Inteligentă, expert tehnic și consultant în domeniul petrolului și gazelor naturale, cu certificări acordate de Asociația Experților Europeni Agreați care are sediul la Paris și de către Ministerul Justiției din România. Vă lăsăm cu o analiză a dânsului ce pune în context piața internațională a țițeiului și perspectivele unor scăderi a prețului benzinei în România.

Dumitru Chisăliță are o experientă de peste 10 ani în poziții de management în cadrul unor companii din sectorul gazelor naturale și a fost consilier pentru doi foști miniștri responsabili de sectorul energetic, având o activitate profesională și academică de peste 25 de ani.

Va mai ajunge prețul benzinei sub 7 lei per litru?

„Așa cum declaram zilele trecute „mă aștept la scăderea prețului la pompă în România”, astăzi prețul la pompele din România a scăzut, în trend cu scăderea cotaților din această săptămână pentru țiței (8%) și a cotaților la benzină (9%). Astfel, cel mai mic preț conform platformei peco-online în București este de 8,06 lei litru (benzină), respectiv cu 0,59 lei/litru (7%) sub prețul din 30 iunie 2022, o parte urmare a acțiunii Guvernului și altă parte datorită acțiunii furnizorilor. La nivel European asistăm în ultima săptămână, de asemenea la scădere a prețului la benzină la niveul tuturor țărilor cu un procent mediu de cca 0,5 %.

Analiza comportamentului benzinarilor români în raport cu cei europeni, putem constata că unii dintre aceștia, au reacționat peste cei din alte țări europene, venind cu scăderi superioare a prețului la pompă.

Contractele futures pe țițeiul Brent s-au menținut în jurul valorii de 104 dolari pe baril și urmează să încheie săptămâna mai jos decat saptamana trecuta cu 8%, deoarece îngrijorările legate de o recesiune globală care se așteaptă să afecteze cererea de energie au depășit problemele persistente din partea ofertei. Valoarea de referință internațională a scăzut cu peste 6% până acum în această săptămână, urmărind o scădere mai amplă a piețelor de mărfuri, deoarece politica monetară restrictivă a economiilor majore amenința o recesiune economică.

Doi dintre cei mai răvășiți factori de decizie ai Rezervei Federale, Christopher Waller și James Bullard, au susținut creșterea ratelor dobânzilor cu încă 75 de puncte de bază în această lună pentru a reduce inflația aprinsă, reducând în același timp preocupările legate de o scădere economică.

La ce ne putem aștepta în continuare de la piața petrolului

Prețurile petrolului au fost în creștere de la inceputul anului cu aproximativ 35% în acest an, deoarece redresarea economică globală de dupa Pandemie, a coincis cu perturbarea aprovizionării rusești din cauza conflictului din Ucraina. În cele mai recente evoluții, o rută cheie de export pentru petrolul kazah riscă să fie suspendată, urmare a unei decizii judecătorești a din Rusia de închidere temporară a acesteia. Această conductă încă funcționează și decizia Tribunalului Rus nefiind încă sancționată la bursă. Astfel, închiderea conductei CPC probabil va aduce o nouă creștere a cotației țițeiului pânî la stabilizarea rutelor alternative de transport a țițeiului Kazah.

Totuși IEA prefigurează continuarea tendiței de scădere a cotaților țițeiului sub nivelul de 100 $/barilul, respectiv o reducere estimată la 15 -17%.

Această scădere a prețului țițeiului și menținerea măsurii guvernamentale și după cele 3 luni de aplicabilitate, ar trebui să ducă theoretic la o scădere a prețului benzinei la pompă sub 7 lei per litru de benzină. Din păcate această potențială scădere a cotaților țițeiului va fi parțial anulată în România de creșterea cursului valutar leu/dolar (creștere de 11% în ultimele 6 luni), de creșterea costurilor de rafinare, a creșterii de transport, asigurări și cel mai probabil de faptul că nu se vor prelungii măsurile administrative de reducere a prețului la benzină, astfel speranța românilor se poate opri doar la scăderea prețului la benzină la sub 8 lei per litru.

Important de reținut că oprirea funcționării anul acesta a Caspian Pipeline Consortium, probabil va determina creșterea din nou a cotaților produselor petroliere și să ne reîntâlnim cu creșteri ale prețului la pompă”, scrie Dumitru Chisăliță.