Info

Compensarea prețului la carburanți a pus pe gânduri companiile petroliere. Se tem să nu fie păcălite

Carburant Sursa Foto Jurnalul
Sursa Foto: Jurnalul

Companiile petroliere sunt total  nemulțumite de decizia autorităților de a compensa prețul cu 50 de bani pe litru la pompă.

Din declarațiile premierului Nicolae Ciucă reiese faptul că acest pachet de compensare va avea valoarea de 2 miliarde de lei. Statul va asigura jumătate din acești bani.

Păcăliți de sistem

Petroliștii sunt de părere că vor fi păcăliți, mai ales că aceasta nu este prima dată când se întâmplă asta. Același mecanism a fost implementat și toamna trecută în ceea ce privește energia electrică și gazele naturale.

În Legislație scrie faptul că furnizorii trebuie să-și primească banii în termen de 30 de zile de la stat. Realitatea a fost cu totul alta. Oficialii au întârziat cu lunile. Banii au fost primiți în aprilie- mai pentru luna noiembrie. Companiile s-au împrumutat la bănci, însă nici acolo nu erau suficienți bani. La acel moment, sistemul bancar a fost supraexpus la sectorul energetic. 

Ei sunt nemulțumiți de faptul că nu a fost consultați cu privire la nicio modificare în ceea ce privește reducerea prețurilor.

„Este foarte clar că vom ajunge în aceeaşi situaţie, în care să ne recuperăm banii de la stat foarte târziu. Între timp, de unde luăm bani? Băncile râd dacă le spunem că le vom da banii înapoi atunci când ni-i va da statul. Plus că aceste împrumuturi se fac cu dobânzi”, au transmis, pentru Hotnews.ro, oameni din sectorul petrolier.

„O măsură care ar duce automat la scăderea preţului la pompă ar fi reducerea TVA. Noi am fi aplicat acest lucru la pompă în secunda doi, dar nimeni nu ne-a întrebat asta.”, a continuat aceștia.

Sunt 50 de bani suficienți ?

În contextul în care operatorii din sector ar putea crește intenționat prețurile la pompă, pentru a primi banii de stat, experții au transmis faptul că acest lucru ar fi vizibil imediat, mai ales că pe această piață există cotațiile produselor petroliere, la ambele tipuri de carburant.

„Consumatorii şi opinia publică spun că 50 de bani pe litru este prea puţin, însă aceasta este marja companiei, iar noi nu putem vinde sub costuri. Dacă preţul la pompă scade cu 1-2 lei, cum s-a cerut în spaţiul public, noi nu vom mai putea asigura cantităţile necesare şi se ajunge la altă criză. Se vorbeşte, totodată, de faptul că în alte ţări au fost plafonate preţurile, însă nivelul la care a fost stabilit plafonul în acele ţări este mai mare decât preţul de acum din România.”, au mai transmis oamenii din domeniu.

Expertul în energie, Dumitru Chisăliță a transmis faptul că această metodă poate ține doar o perioadă până când Guvernul va veni cu soluții viabile.

„Opinia mea este că cel puțin 2 săptămâni nu cred că ne vom mai confrunta cu o creștere a prețurilor, dar există posibilitatea ca în funcție de evoluțiile internaționale ale cotațiilor țițeiului, benzinei, motorinei, ori a modificării rutelor de transport care vor genera costuri suplimentare, să se reflecte în prețul final. Repet, este o perioadă intermediară, până când se vor găsi niște soluții viabile pentru reducerea prețului la consumatorul roman.”