Esential

Dumitru Chisăliță, AEI: Prețul gazelor naturale va atinge cele mai mari valori din istorie

gaz-natural-sursa-foto-unsplash.com
sursă foto unsplash.com

Președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), prof. Dumitru Chisăliță, a realizat un studiu în urmă cu trei luni intitulat „Prețul la energie, cel puțin se va dubla la fiecare din decadele următoare și va aduce tot mai mulți oameni la limita de faliment personal”. Astăzi, concluziile acestui studiu, care oricum nu erau atât de bune pentru mediul de afaceri local și consumatorul român, „par a fi optimiste”.

Dumitru Chisăliță, președintele AEI, a ajuns la concluzia că prețul gazelor naturale va continua să crească în următorii ani având în vedere evoluțiile de pe piața internațională și necesarul de consum al statelor europene. La trei luni de zile de la publicarea studiului anterior precizat, concluziile par a fi optimiste în contextul în care prețul gazelor a crescut pe cea mai importantă bursă din Europa, TTF – Olanda.

Dumitru Chisalita, arhiva personală

Dumitru Chisalita, arhiva personală

Criza se poate citi în volumele tranzacționate

„Creșterea prețului gazelor pe cea mai importantă bursă din Europa: TTF – Olanda, într-o săptămână cu 63%, tendințele de reducere a livrărilor de gaze la început din Rusia, după aceea din Africa de Nord, urmată de Norvegia, arată vulnerabilitatea imensă care apasă în această iarnă pe Europa, aspect reflectat imediat în volatilitatea ridicată a prețului gazelor”, explică Dumitru Chisăliță.

O mare preocupare a specialiștilor în energie și analiștilor economici ține de modul în care Europa va fi capabilă la iarnă să se încălzească fără gazul rusesc de care a depins în ultimii zeci de ani. Anul trecut scumpirile au început în luna iulie, ca efect al reducerii livrărilor de gaze din Rusia, având la bază fondul lipsei obligațiilor contractuale pe termen lung și probleme tehnice, precizează Asociația Energia Inteligentă.

Prețul gazelor naturale va ajunge la un nivel nemaivăzut

sursă foto Asociația Energia Inteligentă

sursă foto Asociația Energia Inteligentă

„Această situație a determinat o creștere a prețului gazelor cu 463% față de prețul maxim înregistrat înaintea începerii conflictului din Ucraina. Istoria se repetă anul acesta. Reducerea livrărilor de gaze spre țări din Europa va aduce prețuri la gaze în iarnă care nu au mai existat vreodată pentru acest produs. Astfel, apreciem că în această iarnă trebuie să ne așteptăm la prețuri pentru gazele naturale marfă de peste 200 euro/MWh”, sunt concluziile după trei luni de la publicarea studiului.

Impactul preconizat poate fi atât de grav pentru marii consumatori de energie din România, care nu beneficiază de plafonarea prețului la gaze, încât activitatea lor s-ar putea stopa: șomaj, reducerea fondurilor la bugetele de stat, închiderea porților. „Dar această situație va crea și un efect aparent pozitiv, va disponibiliza gaze în perioada rece pentru ceilalți consumatori, reducând efectele unei restricționări masive a livrărilor de gaze la consumatorii din România”, se menționează în articolul semnat de Dumitru Chisăliță.

La un preț de 200 euro/MWh, Asociația Energia Inteligentă se așteaptă ca în 2022 consumul României să scadă, producția internă să crească,  iar importurile de gaz să se înjumătățească.

Previziuni Asociația Energia Inteligentă pentru gazul din România

Previziuni Asociația Energia Inteligentă pentru gazul din România

Vom avea destul gaz pentru necesarul intern?

„Apreciem că în aceste condiții, în situația unor zile cu temperaturi scăzute, în cea mai rece lună a iernii 2022/2023, gazele din producția internă și depozitate ar asigura probabil strict necesarul de gaze pentru populație și eventual al entităților de maximă importanță (spitale, azile, închisori, etc.) în lipsa importurilor de gaze.

Dar creșterea prețurilor gazelor marfă va crea un efect dezastruos asupra bugetului de stat, practic crescând exponențial necesarul de finanțare al sumelor compensate din facturile de gaz și energie la consumatori.

Chiar dacă sumele se plătesc cu foarte mari întârzieri și companiile furnizoare, până în prezent, au acceptat tacit această situație, este puțin probabil ca pentru sumele uriașe care vor rezulta, din această toamnă, din diferența între prețul de achiziție și prețul de vânzare, vor mai putea sau vor mai dori să joace rolul finanțelor provizoriu al compensării facturilor”, transmite asociația.