Lumea la zi

Dosarul „Laptopul lui Hunter Biden”. Cum FBI-ul a oprit diseminarea anchetei prin intermediul manipulării angajaților Twitter

hunter biden sursa foto revista22
sursa foto revista22

Ultimele informații ale junalistului Micheal Shellenberger cu privire la ancheta documentelor Twitter în dosarul laptopului lui Hunter Biden au fost publicate. Într-o sinteză realizată pentru Fox News, el vorbește despre descoperirile făcute pe parcursul anchetei și despre modul în care serviciile secrete americane s-au implicat pentru a opri diseminarea primului articol apărut în presă despre Hunter Biden.

Elon Musk și-a dat acordul, în urmă cu câteva luni, ca un grup de jurnaliști să investigheze mailurile interne și alte documente ale platformei de socializare Twitter cu privire la scandalul laptopului lui Hunter Biden. O primă descoperire importantă a fost faptul că FBI-ul a discreditat în mod intenționat informațiile descoperite pe laptop și publicate în exclusivitate de The New York Post în octombrie 2020. Pe lângă asta, FBI-ul a intrat în contact în mod direct cu șeful serviciului de integritate al Twitter, prin Teleporter, un canal de comunicații unidirecțional de la FBI către Twitter, prin care a trimis 10 documente cu o zi înainte de publicarea anchetei. Toate vorbeau despre operațiuni ale hackerilor ruși așteptate să înceapă în contextul alegerilor prezidențiale din SUA.

Cum a descurs calendarul evenimentelor

„Povestea începe în decembrie 2019, când proprietarul unui magazin de calculatoare din Delaware, John Paul (JP) Mac Isaac, contactează FBI-ul în legătură cu un laptop pe care Hunter Biden i l-a lăsat pentru a fi reparat.

Pe 9 decembrie 2019, FBI emite o citație pentru a intra în posesia laptopului lui Hunter Biden. FBI nu a făcut nimic pentru a investiga numeroasele semne de activitate criminală dezvăluite de e-mailurile și alte documente de pe laptop.

După ce a așteptat  luni de zile să primească răspunsuri de la FBI, Mac Isaac i-a trimis, în august 2020, un e-mail consilierului lui Trump, fostul primar al orașului New York Rudy Giuliani, și i-a dat o copie a laptopului. Giuliani era sub supravegherea FBI în acel moment și, prin urmare, FBI a aflat acest lucru. La începutul lunii octombrie, Giuliani a pus hard disk-ul laptopului și conținutul acestuia la dispoziția „ The New York Post”.

Apoi, au avut loc o serie de evenimente ciudate. Pe 13 octombrie, cu puțin înainte de 19:00, avocatul lui Hunter Biden, George Mesires, i-a trimis un e-mail lui Mac Isaac. Hunter și Mesires tocmai aflaseră de la „The New York Post” că povestea despre laptop va fi publicată a doua zi.

Două ore mai târziu, un agent special FBI din San Francisco, pe nume Elvis Chan, trimite 10 documente către Yoel Roth, pe atunci șeful de integritate al Twitter, prin Teleporter, un canal de comunicații unidirecțional de la FBI către Twitter.

A doua zi, 14 octombrie 2020, „The New York Posy” publică povestea explozivă care dezvăluie relațiile de afaceri ale fiului președintelui Joe Biden, Hunter.

Articolul a fost corect și a trecut testul timpului. Și totuși, în câteva ore, Twitter și alte companii de social media au cenzurat articolul NY Post, împiedicându-l să se răspândească și – mai important – subminându-i credibilitatea”, scrie punctuldefierbere.ro.

De ce s-a implicat FBI-ul în scandalul Hunter Biden

Una dintre explicații ar putea consta în afacerile pe care Hunter Biden le-a derulat în Ucraina și China, în contextul în care pe laptop s-au găsit o sumedenie de documente incriminatorii. În acest timp, FBI și alte agenții americane i-au cerut șefului Twitter pentru integritate să respingă rapoartele despre laptopul lui Hunter Biden, argumentând că ar fi vorba despre o intervenție rusă similară cu cea din alegerile din 2016.

„În timpul acestor întâlniri săptămânale, agențiile federale de aplicare a legii au comunicat că se așteptau ca operațiuni de <<hack-and-leak>> ale actorilor statali să aibă loc cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale din 2020, probabil. În octombrie… Am aflat din aceste întâlniri că au existat zvonuri că o operațiune de hack-and-leak îl va implica pe Hunter Biden”, a mărturisit în decembrie 2020, sub jurământ, șeful Twitter pentru integritate, Yael Roth.

Același lucru s-a întâmplat și la Facebook, după cum a mărturisit CEO-ul Mark Zuckerberg: „FBI-ul a venit la noi și ne-a spus: Ar trebui să fii în alertă maximă. Am ajuns la concluzia că a existat multă propagandă rusă în alegerile din 2016 și situația s-ar putea repeta”.

Totuși, nici Twitter și nici Facebook nu au identificat activități anormale pe platformele lor, față de situația din 2016, când au recunoscut că au fost bombardate de propagandă rusă. Orice astfel de incidente raportate de Twitter „au avut o acoperire mică și conturi scăzute de următori”, conform unui document publicat de companie în septembrie 2020.

Cum evoluează scandalul Hunter Biden

„În ianuarie 2020, Roth a rezistat eforturilor FBI de a determina Twitter să partajeze date în afara procesului normal de percheziție.

Presiunea FBI pe Twitter creștea. „Am văzut un efort susținut din partea CI [Comunității de Informații] pentru a ne face să împărtășim mai multe informații și să ne schimbăm politicile API”, s-a plâns un director senior al Twitter.

În repetate rânduri, FBI le-a cerut directorilor Twitter dovezi ale influenței străine, iar Twitter a răspuns că nu găsesc nimic demn de raportat.

În ciuda poziției Twitter, FBI a cerut în mod repetat informații de la platforma de social media, dar aceasta a precizat că nu le va distribui în afara canalelor legale normale.

Apoi, în iulie 2020, Elvis Chan de la FBI a aranjat acordarea de autorizații temporare de securitate, supersecrete, pentru directorii Twitter, astfel încât FBI să poată împărtăși informații despre amenințările la adresa alegerilor prezidențiale.

Pe 11 august 2020, Chan de la FBI împărtășește informații cu Roth de la Twitter referitoare la organizația rusă de hacking „APT28”, prin canalul de comunicații unidirecțional securizat al FBI, Teleporter.

Recent, Roth de la Twitter i-a spus jurnalistului tech Kara Swisher că a fost manipulat să creadă că grupul rus de hacking APT28 este în spatele scandalului cu laptopul lui Hunter Biden.

În august 2020, Chan de la FBI îi întreabă pe șefii Twitter: are cineva autorizație de acces la informații strict secrete? Când cineva îl menționează pe Jim Baker, Chan răspunde: „Nu știu cum l-am uitat” – o afirmație ciudată, având în vedere că sarcina lui Chan este să monitorizeze Twitter, ca să nu mai vorbim că au lucrat împreună la FBI”, scrie punctuldefierbere.ro.

Șefii FBI angajați la Twitter

Jim Baker este un fost consilier general al FBI-ului, considerați a fi unul dintre cei mai influenți oameni din comunitatea de intelligence americană. În ultimii 30 de ani a făcut parte din Guvern dar a lucrat și în mediul privat, la CNN, Bridgewater sau Brookings Instituion. În calitate de consilier general al FBI, Baker a jucat un rol central în anchetarea lui Trump. Pe lângă el au existat alți angajați ai FBI care au avut legături cu Trump și care au ajuns să lucreze la Twitter.

„Baker nu a fost singurul director senior al FBI implicat în ancheta lui Trump care a mers la Twitter. Dawn Burton, fostul șef adjunct de personal al șefului FBI James Comey, care a inițiat ancheta lui Trump, s-a alăturat Twitter în 2019, în calitate de director de strategie.

Începând cu 2020, erau atât de mulți foști angajați ai FBI care lucrau la Twitter, încât și-au creat propriul canal privat, „Slack”.

Au continuat să-l influențeze pe Yoel Roth. În septembrie 2020, Roth a participat la un „exercițiu de masă” al Institutului Aspen cu privire la o potențială operațiune „Hack-and-Dump” referitoare la Hunter Biden. Scopul a fost de a modela acoperirea de către mass media și rețelele sociale a subiectului.

Organizatorul a fost Vivian Schiller, fostul CEO al NPR, fostul șef de știri la Twitter, fostul director general al „The New York Times” și fostul director digital al NBC News. Printre participanți s-au numărat șeful de politică de securitate al Facebook și reporterii de top de securitate națională pentru The New York Times, CNN și The Washington Post.

Până la jumătatea lui septembrie 2020, Chan și Roth de la FBI au creat o rețea specială de mesagerie criptată, astfel încât angajații de la FBI și Twitter să poată comunica. De asemenea, au convenit să creeze o „cameră virtuală de război” pentru „toată industria [de social-media] plus FBI și ODNI” [Biroul Directorului de Informații Naționale].

Pe 15 septembrie 2020, Laura Dehmlow de la FBI , care conduce Foreign Influence Task Force, și Chan, au solicitat să-l informeze în secret pe Jim Baker, fără ca vreun alt angajat al Twitter, cum ar fi Yoel Roth, să fie prezent”, precizează sursa citată.

Ce arată discuțiile din mailurile Twitter

Pe data de 14 octombrie, la scurt timp după publicarea articolului, Roth spune că subiectul „nu încalcă în mod clar politica privind materialele piratate”, dar spune că simte că „acest lucru este o operațiune de scurgere oricum subtilă”. De atunci el continuă să insiste că toate acele materiale sunt ori falsificate, ori piratate, ori reprezintă o încălcare a politicii Twitter.

„Baker face acest lucru printr-un e-mail și un document Google, pe 14 și 15 octombrie.

Și totuși, este de neconceput, Baker să creadă că e-mailurile lui Hunter Biden au fost fie false, fie piratate. New York Post a inclus o fotografie a chitanței semnată de Hunter Biden, iar o citație FBI a demonstrat că Biroul a luat posesia laptopului în decembrie 2019.

În cele din urmă, până la ora 10 dimineața, directorii Twitter au acceptat ipoteza unei operațiuni „hack-and-dump”. „Sugestia experților este că a avut loc un hack separat și că au încărcat materialele piratate pe laptop, care au apărut în mod magic la un atelier de reparații din Delaware”, a scris Roth.

La 15:38 în aceeași zi, 14 octombrie, Baker aranjează o conversație telefonică cu Matthew J. Perry, în biroul consilierului general al FBI.

Operațiunea de influență a FBI i-a convins pe directorii de pe Twitter că laptopul Hunter Biden nu a venit de la un denunțător, deși acest lucru era adevărat.

Un director al Twitter a făcut legătura cu un articol publicat de „The Hill”, bazat pe un articol din Washington Post, din 15 octombrie, care sugera în mod fals că scurgerea în presă a conținutului laptopului către Rudy Giuliani a avut ceva de-a face cu Rusia”.

De atunci înainte, FBI-ul a încercat să argumenteze faptul că informațiile și ancheta erau în sine parte dintr-o operațiune de propagandă rusească. „Informațiile inutile ale FBI au oferit democraților și mass-media liberale posibilitatea de a răspândi narațiunea falsă că munca noastră a favorizat dezinformarea rusă” au scris doi senatori republicani care s-au ocupat cu anchetarea lui Hunter Biden.

Pe de altă parte, conform jurnaliștilor care au analizat documentele și mail-urile Twitter, Jim Baker a fost investigat de două ori, în 2017 și 2019, pentru scurgeri de informații către mass-media.