Infofinanciar > Esential > EXCLUSIV! România, fără dosar cu șină! Ministrul Digitalizării: „Nu o să ne mai alerge statul pe la ghișee cu bătăi de cap!”
Esential

EXCLUSIV! România, fără dosar cu șină! Ministrul Digitalizării: „Nu o să ne mai alerge statul pe la ghișee cu bătăi de cap!”

Sebastian Burduja EVZ Capital 10.10.22
sursă foto: EVZ Capital

Tema digitalizării din țara noastră este una controversată, iar această problemă ține de ani buni. România a rămas în urmă la acest capitol în fața altor state din Uniunea Europeană, la noi încă funcționând celebrul dosar cu șină plin de acte, cereri, formulare și copii. Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, prezent în cadrul podcastului EVZ Capital, susține că această problemă ce încetinește sistemul și bunul mers al lucrurilor administrative se îndreaptă către o rezolvare.

„Avem un cloud guvernamental, un proiect ce va ajunge la final cândva prin 2026”, spune ministrul Digitalizării. „Acest proiect se referă la un sistem centralizat de găzduire a sistemelor de date și interconectarea lor. Pe limba tuturor, nu o să ne mai alerge statul pe la ghișee cu bătăi de cap. O să dureze câțiva ani, însă datele noastre o să fie într-un loc mult mai sigur, într-un mediu jurnalizat și auditabil. Cetățenii vor putea să verifice cine, când și de ce li s-au accesat datele. Acest sistem va trimite o notificare către cetățean în momentul în care datele sale sunt verificate de cei de la ANAF, de exemplu”.

Tot la nivel de proiect de Guvern mai este la momentul actual, potrivit lui Sebastian Burduja, lege potrivit căreia i se va interzice statului român să mai solicite cetățenilor copii la nivel de instituții centrale, iar ministrul Dezvoltării susține că a venit recent cu o inițiativă prin care să includă această măsură și la nivel local. Acest proiect urmează curând să intre în dezbatere alături de o altă lege foarte importană privind interoperabilitatea. Sebastian Burduja vine și explică acest termen: „Nu instituțiile dețin date, ci cetățenii, iar tu ca instituție ai obligația legală să pui aceste date la dispoziția altor instituții care solicită acest lucru. De data aceasta vor fi implementate și sancțiuni, căci Autoritatea pentru Digitalizarea României are cadrul legal acum pentru a le aplica”.

Controversa identificării faciale

O altă problemă adusă în discuție de ministrul Digitalizării în cadrul podcastului EVZ Capital este cea a recunoașterii faciale când vine vorba despre aplicațiile mobile dezvoltate și puse la dispoziție de instituțiile statului român. În jurul acestei noțiuni au apărut adesea numeroase controverse, căci mulți cetățeni ar fi nedumeriți de ce va putea face statul cu datele lor personale. „Lucrăm acum, iar asta se va finaliza până în vara anului viitor, ca orice român să intre pe aplicația ghiseu.ro prin recunoastere facială. Va fi un sistem foarte sigur, chiar dacă ne mișcăm mai greu. Știu că o să apară controverse la nivel general, la nivelul populației, dar haideți să luăm situația altfel: de ce am avea o problemă să ne folosim identificarea facială sau ampreta când vine vorba de aplicațiile furnizate de statul român, dar suntem ok cu faptul că folosim aceste tehnologii când vine vorba de telefonul mobil sau de internet-banking?”, se întreabă astfel ministrul Dezvoltării.

Sebastian Burduja spune astfel că aceste tehnologii vor îmbunătății situația României și a stării de bine la nivel general. Acesta este de părere că încrederea populației țării noastre în instituțiile statului va crește: „Numeroase studii din diverse state au demonstrat fapul că, pe măsură ce dezvolți digitalizarea la nivelul țării, crește încrederea populației în ceea ce privește democrația”, justifică ministrul.